Tajemství smrti manželek Karla IV. a Jeho Milosti císaře

Tajemství smrti manželek Karla IV. a Jeho Milosti císaře https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12971/bmid_tajemstvi-smrti-manzelek-karla-iv-i-SpJ-12971.jpg 3 12 3

Známý autor na základě studia historických pramenů a studií populární formou rozvíjí hypotetické úvahy o skutečných příčinách úmrtí všech čtyř žen nejoblíbenějšího českého panovníka i o skonu samotného Karla IV. Autor každou z Karlových manželek představuje vždy v samostatné části knihy. V patřičných souvislostech v nich vypráví o jejich životě, zvýšenou pozornost věnuje hlavně tomu, jaké bylo soužití s českým králem a římským císařem. Ani ve starých kronikách, ani v dílech historiků (často na ně odkazuje či cituje) nelze najít nic bližšího o smrti Blanky z Valois, Anny Falcké, Anny Svidnické a Alžběty (neboli Elišky) Pomořanské, která Karla IV. přežila o 15 let. Proto se autor snaží dedukcí a i s trochou literární fantazie (ale podložené fakty) zjistit a popsat, jak to s jejich smrtí bylo doopravdy. Během svého bádání zjistil také to, že ani okolnosti za jakých zemřel Karel IV. nejsou zcela jasné, a proto se jimi zabývá v poslední kapitole. Publikaci doplňuje několik fotografických příloh a rozsáhlý soupis použité literatury.... celý text

Přidat komentář

Amneris
02.12.2019 5 z 5

Styl psaní pana Koláčka mám moc ráda, i když o si o jeho teoriích o skonech manželek Karla IV. myslím své, i přesto mě v knize opět dokázal pobavit.

ZaS
23.09.2017 2 z 5

Historická fakta by se klidně vešla do padesáti stránek. Zbytek je vata psaná příšerně familierním stylem. Dočetl jsem to napopáté s vypětím všech sil.


Kamiliana
18.10.2013 4 z 5

Autor došel k velice zajímavým odhalením (Blanka z Valois zemřela na depresi, Anna Falcká zřejmě Karla IV. neúspěšně otrávila, on pak otrávil ji atd.) Pro milovníky historie příjemné počtení, ale ten sloh... dělalo mi veliké problémy neformální, žoviální, místy hospodské vyjadřování vstřebat. Čtyři hvězdy za obsah, ne za styl :-)

Štítky knihy

Karel IV., český král a římský císař panovníci manželky

Autorovy další knížky

Luboš Y. Koláček
česká, 1960
2008  78%Dracula: Krvavý Vlad III. Napichovač
2007  68%Tajemství smrti manželek Karla IV. a Jeho Milosti císaře
2010  60%Ďábel na Budyni
2008  48%Císařovna musí zemřít
2016  58%Sherlock Holmes vítězný...

Kniha Tajemství smrti manželek Karla IV. a Jeho Milosti císaře je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x