Tajemství sanatoria

Tajemství sanatoria https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487652/bmid_tajemstvi-sanatoria-Mvc-487652.jpeg 4 60 20

Příběh o nesvobodě, lásce a posedlosti, i o tom, jak se daří zlu, když moc je slepá. Píše se rok 1928. Do nervového sanatoria na dánském venkově přijíždí z Vídně doktorka Hannah Neumannová. Jejím úkolem je zastavit opakující se sebevraždy, s nimiž si tým rigidního ředitele neví rady. Hannah studovala u samotného Freuda a ve staromódně fungujícím sanatoriu začne praktikovat psychoanalýzu. Společně s ambiciózní zdravotní sestrou Dagmar se pouští do takřka detektivní práce a záhy zjistí, že ke všem úmrtím došlo za úplňku. Celou dobu však musí čelit skepsi, kterou její práce vyvolává mezi kolegy, a hledá útěchu v rodícím se milostném vztahu, jenž se jí nakonec stane přítěží. Co měly společného čtyři mladé ženy, které se utopily v jezeře? Jaké tajemství skrývá němá pacientka, již trápí hlasy linoucí se ze zdí sanatoria? A kolik úplňků Hannah a Dagmar přečkají, než dojde k další tragédii?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Sanatoriet , 2020


více info...

Přidat komentář

Pavčule
22.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Začetla jsem se ihned - tohle prostředí můžu . Ale ta linka jiné sexuální orientace mi tam přišla úplně zbytečná , raději bych brala třeba více příběhů pacientek . Za (snad ) šťastný konec jedné z pacientek palec nahoru .

čef
26.03.2024 4 z 5

Zde se bojuje za ženská práva býti doktorkou a lesbičkou. Ovšem až v druhém plánu se pátrá po příčině úmrtí pacientek v psychiatrické léčebně někde ve Skandinávii asi tak v roce 1929, takže metody léčby jsou hodně zaprděné a neúčinné. Také lékaři, sestry a hlavně ředitel nejsou žádným novinkám přístupní a kladou odpor. Takže napětí dost, styl také dobrý a kniha tedy čtivá, jen té ideologie by možná mohlo být méně a pochopení doby více.


domiii97
10.03.2024 4 z 5

Historický román dánské spisovatelky pojednává o nelehkém životě žen v době, kdy představa ženy provozující mužské povolání, vyvolává velký rozruch. Autorka zmiňuje téma lásky v jakékoliv formě i hledání sebe sama. Příběh má čtenáře utvrdit v tom, že jsme všichni jenom lidé. Bez ohledu na to, zda je jeden pacientem a druhý doktorem.
Kniha je zajímavá umístěním příběhu do nervového sanatoria, jenž samo o sobě je čtenářsky záhadné a vyvolávající mrazení v zádech.
Příběhem provází Hannah, Dagmar a taky Kobyla. Ta velmi ozvláštňuje děj a její životní příběh vezme za srdce každého.
Autorka v příběhu zmiňuje nelehké žití pacientek i omezování jejich osobních potřeb. Možnost se rozvíjet je pro nich naprosto vyloučena.
Kniha je čtivá, napsaná skoro až poeticky. Od příběhu se očekává jistá dávka akce. Vždyť samotná anotace k tomu vybízí. Bohužel se pořádného okořenění v podobě akce dočká čtenář až v posledních 50 stránkách.
Závěr je sice překvapivý, ale bystrý čtenář si jisté souvislosti dá dohromady už v průběhu čtení.

Celkově je kniha čtivá, má něco do sebe, ale gradace mohla přijít dřív. I tak knihu doporučuji k přečtení. Téma není jednoduché, ale i o takových je potřeba se zmínit.

Děkuji Nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku

Ann98
07.01.2024 5 z 5

Tajemství sanatoria je zvláštní kniha. Je psána dost zvláštním stylem. Buď čtenáři sedne nebo ne. I já jsem měla zprvu problém se začíst, ale nakonec jsem byla spokojená.
Prim zde hraje ženství a postavení žen ve společnosti. S tím samozřejmě související problém sexuální orientace. Tudíž hlavní hrdinka vybočuje z řady vším, co tehdy bylo možné.
Kniha má spád a děj je čtivý. Jasně, že je více méně předvídatelný, ale to není nic, co by mělo nějak vadit. Líbí se mi, že je tam jak romantická linka, tak detektivní zápletka, která udržuje čtenáře v napětí, ale i kus té historické linky v podobě samotného ústavu typického pro tehdejší dobu.

cestina_s_linus
28.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Opět jsem se namotala na zajímavou anotaci. ale po přečtení knížky jsem zůstala zmatená.

Byla jsem "v šoku", když jsem zjistila, že se nejedná o prvotinu, ale o šestou knihu! podle způsobu vyprávění bych to nepoznala - autorka má zvláští styl, který mi nesedl.

Nejvíce mi na knize vadilo asi to, že jsem se ztrácela. myslím si, že za to mohlo:
- absence kapitol
- ubíjející detailní popisy
- "random" skoky v čase

Pokud se budete snažit, tak už od půlky knihy budete vědět, kdo je vrahem - což je škoda.

Byla to zajímavá zkušenost, ale stačilo... :)

Johana
17.08.2023

Kniha je divně napsaná a proto ji odkládám a nedočtu. Na prvních dvaceti stranách jsem měla například dojem, že louskám velmi zmatený příběh hrdinky - která žije ve Vídni v Dánsku. Ale ne, šlo o dvě různé ženy, jejichž příběhy se od sebe dostatečně neoddělily chybou autorky.

Kvůli stylu, jakým je děj vyprávěn, jsem usoudila, že půjde asi o prvotinu. Ve skutečnosti je to už šesté románové dílo Anne-Sophie Lunding-Sørensenové, viz internet. No nazdar.

Mrzí mne to, na dění v sanatoriu pro choromyslné, v dobách historických, se mi docela sbíhaly sliny ale času je málo a knih kolem nás příliš mnoho, tak si jdu někam ukousnout stravitelnější sousto.

orinka3
10.06.2023 1 z 5

Mnohokrát děkuji čtenářkám, kterým se kniha rovněž nelíbila. Ušetřily mě hodně trápení, takhle knížku můžu k čistým svědomím zavřít a odložit. A šup zpátky do veřejné knihovny, ať si užijí ostatní! ;)

JitkaI.
09.05.2023 5 z 5

Tak tato kniha (někde označována jako thriller, jinde jako historický román) mě velmi bavila. Byla jsem naprosto vtažena do děje. Vůbec jsem nečekala takový závěr. Fandila jsem všem třem hlavním postavám. Atmosféra sanatoria byla ponurá, tajemná. Děj byl napínavý a docela bych si dovedla představit nějaké pokračování, další příběh z tohoto sanatoria. Opravdu moc povedené.

cérka
08.04.2023 2 z 5

Kniha mě zaujala už v samotném edičním plánu mého oblíbeného vydavatelství Host. Anotace i prostředí do které je děj zasazen slibovaly mnohé, v neposlední řadě skvělý zážitek. A ten se nekonal. Styl, který autorka zvolila mě vůbec nebavil a neustále mě nutil k přeskakování celých pasáží. Zápletka jednoduchá, konec předvídatelný a požitek z četby žádný.

soupik2012
26.01.2023 2 z 5

Prostředí ve kterém se tento příběh odehrával slibovalo zajímavý a napínavý příběh. Bohužel se tak nestalo. Byla jsem velmi překvapená, že se jedná již o šestou knihu této autorky. Protože mi její psaný projev připadal nevyzrálý a dostatečně nevypsaný. V některých pasážích se zapomene a začne se rozepisovat do nejmenších detailů, aby najednou z ničeho nic přišel skok v čase a celkem povrchní nic neříkající popis následujících událostí. Tato nestálost v psaném projevu mi hodně vadila. Děj je velice předvídatelný v některých pasážích nevěrohodný a tak jediné co mohu pochválit je skutečně jenom nápad kam tento příběh umístit. Audiokniha je také velmi nepodařená. Nejvíc mi vadilo, že zcela postrádá nějaké zvukové či jiné oznámení, na právě skončený odstavec. Navíc ji paní Simona Postlerová načetla jako robot, zcela bez emocí. Jedna z nejhorších audioknih za posledních několik let která se mi dostala do uší. Krásně se to sešlo, Špatná kniha a ještě horší audiokniha. Propadák roku?

Doubravka1975
20.10.2022 4 z 5

Příběh z roku 1928 o nesvobodě, zakázané lásce, boji za ženská práva a i o tom, jak se daří zlu, když moc je slepá.
Čekala jsem , že to bude drsnější a víc jakoby do hloubky, ale pachatele jsem tipla opět špatně, pěkný konec a nejvíc mě bavily kapitoly s Tatíčkem, i když přímo kapitoly kniha nemá:):)

sarekaslukova
08.10.2022 4 z 5

Ze začátku mě kniha celkem štvala. Žádný kapitoly, předsudek ve formě feministka = lesbička a zvláštní styl vyprávění. Ale jak příběh postupoval tak jsem se naopak nemoha vůbec odtrhnout od čtení a posledních cca 100 stránek jsem přečetla za večer (no určitě na tom má podíl absence kapitol :) ). Takže za mě vcelku dobré průměrné počtení.

Ctenar1202
28.09.2022 4 z 5

V současné době mají ženy a muži stejná práva. A neumíme si představit, že by tomu tak nebylo. V historickém románu od Anne-Sophie Lunding-Sørensové s názvem Tajemství sanatoria poznáváme Hannah Neumannovou. Je to mladá doktorka, zabývající se psychoanalýzou. Jelikož se příběh odehrává v 19. století a v této době ženy nebyly ve vedoucích pozicích a nebo samostatně pracující, tak má Hannah docela těžkou pozici obhájit svá konání. V sanatoriu kam přijíždí totiž záhadným způsobem zemřelo několik pacientek. Snaží se tak celému případu přijít na kloub. Paní doktorku si velice oblíbí zdravotní sestra Dagmar, která se snaží jí být nápomocná. A nejen v pracovním vztahu, ale i mimo ordinační hodiny.

V příběhu sledujeme téměř detektivní práci, která popisuje i různá psychická onemocnění a postup léčby právě v devatenáctém století a věřte, že byste nechtěli v této době žít. Utlumování pomocí léků až do stavu naprosté otupělosti, přivazování k postelím a podobné praktiky, které v té době byly normální. Dnes naprosto nepřijatelné. Doktorka Hannah Neumannová se však snaží těmto věcem zabránit a navíc přijít na to, proč čtyři pacientky zemřely.

Je to velice čtivý příběh s hezkým a logickým vyústěním. Já sobně měla maličko problém v lince mezi Hannah a Dagmar. Myslím si, že v této době je tohoto tématu všude natolik moc, že v této knize by se mu šlo i vyhnout. Ale chápu, že autorka chtěla poukázat na něco, co bylo před cca 150 lety naprosté tabu a vyvolávalo to mezi lidmi znechucení. V dnešní době nás nenapadne se nad tímto tématem vůbec pozastavovat.

MakiMel
12.09.2022 5 z 5

Výborná kniha. Až teď při pročítání komentářů jsem zjistila, že tam vlastně nebyly kapitoly. Natolik mě ten dej pohltil. A skoro bych se nebála jej označit za psychologický thriller. Celou dobu jsem netušila jak to dopadne, až na posledních pár stranách najednou taková smršť. Rozhodně doporučuji.

Kizuizi
16.08.2022 4 z 5

Tajemství sanatoria je taková ta „vyčnívací“ kniha. Nejen že se dá zařadit do několika žánrů (historický a psychologický román, detektivka), ale zároveň je psána zvláštním, poměrně strohým stylem, který asi ne každému sedne. I mně chvíli trvalo, než jsem se začetla, ale nakonec jsem byla velmi spokojená.

L.Helena
31.07.2022 4 z 5

Docela jsem zápasila s tím, jak je kniha strukturovaná, či spíše jak jí chybělo jakékoli členění textu. Kniha má vlastně jen dvě kapitoly, z nichž první má název 1. července 1928, ale ve skutečnosti zahrnuje období delší než půl roku. Jinak je to souvislý text, psaný z pohledu tří osob (lékařka, sestra, pacientka) a jednotlivé pasáže jsou odděleny pouze vynechaným řádkem. Druhá kapitola již odpovídá dni v názvu. Zvlášť v počátku mi vždy chvilku trvalo, než jsem pochopila, že už jsem v jiném dni nebo u jiné osoby. Také na to, že se jedná o hledání tajemství sanatoria, mohla být ta záhadná atmosféra celého vyprávění více patrná. Jinak příběh zajímavý, jednak tím, jak se mladá doktorka snaží uplatňovat novátorské postupy v léčbě, tak i záležitostmi z jejího soukromí. Nakonec tedy dávám 4*, i když trochu s odřenýma ušima.

bookcase
14.07.2022 3 z 5

Nějak jsme si nekápli do noty, možná špatná doba na čtení takového typu příběhu. Jinak zajímavý námět i destinace, jen jsem si to zpracování představovala jinak, aspoň pro mě.

markej
07.07.2022 3 z 5

Na tuhle knížku jsem se dost těšila, ale nakonec jsem docela zklamaná: vraha jsem správně odhadla už v půlce, a to jsem na tohle fakt dost nedůvtipná, nekonalo se žádné překvapivé odhalení, žádný překvapivý zvrat, konec skoro připomínal červenou knihovnu a románu nepomohl ani avizovaný boj žen za rovnost a lásku, protože tohle téma stejně nebylo nijak zvlášť rozvíjeno, ani téma psychoanalýzy a osobnosti Sigmunda Freuda... Takže za mě dost obyčejný průměr, který snad ani nedoporučuju...
Hodnocení: 2,5 ⭐ z 5 ⭐

alexis818
09.06.2022 4 z 5

Bezesporu byla kniha velmi zajímavá.Na začátku jsem jen musela strávit zvláštní styl psaní.Pribeh byl také pěkný,takže za mě ano,mohu doporučit.

sgjoli
29.05.2022 4 z 5

Tajemství sanatoria je dost zajímavá a vskutku hutná kniha. Za zdmi sanatoria se skrývá nejedno tajemství, která před čtenáři postupně vyplouvají na povrch, a mně se to líbilo. Kniha má v tomto ohledu velmi příjemnou tajemnou atmosféru, která mne uměla udržet v napětí a nutila mne číst dál. Zároveň jsem měla potřebu vědět, co se v sanatoriu děje, že tam došlo k tolika sebevraždám v tak kratičké době. Zároveň tu autorka vykresluje obraz zakázané lásky, která v době příběhu (roky 1928-1929) je dost nebezpečná a lidé na to nazírají všelijak. Mne to ale přimělo přemýšlet, jak se od té doby změnila společnost a co se od té doby posunulo.
Jednu hvězdu ubírám proto, že se mi děj zdál v některých bodech trochu uspěchaný - v tom smyslu, že čas tu plyne dost zvláštně. V jednu chvíli se autorka zastaví a popisuje detailně určité události, ale pak se najednou z ničeho nic posuneme o pár dnů až týdnů později - ten časový přechod mezi jednotlivými pasážemi byl pro mne trochu vágní a ne vždy zcela zřetelný.
Zároveň bych ten konec uvítala možná trochu rozvedenější, zajímaly by mne určité věci, co se děly po ukončení knihy. Za mne je ten konec příliš "useknutý" a bez nějakého bližšího a uspokojivějšího uzavření všech těch následků, které nutně musely po událostech v závěru knihy přijít. Autorka je, žel bohu, neuvádí a nechává to celé jaksi vyšumět do ztracena.
Také je potřeba počítat s tím, že i když se kniha odehrává v sanatoriu a nějaký náhled do fungování této instituce dostanete, zůstává to skutečně jen u jakéhosi náhledu - určitě bych si uměla představit ten obrázek zpracovaný komplexněji a víc do hloubky. Ale předpokládám, že to nebylo autorčiným záměrem a primárně se chtěla zaměřit na jiné aspekty příběhu.
Ve výsledku tak pro mne za 4 hvězdy, byť trochu slabší. Ale jinak celkově na jedno přečtení proč ne.

Štítky knihy

tajemství

Autorovy knížky

2022  72%Tajemství sanatoria

Kniha Tajemství sanatoria je v

Přečtených77x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce98x
Chystám se číst118x
Chci si koupit20x
dalších seznamech4x