Tajemství papyrů

Tajemství papyrů https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76466/bmid_tajemstvi-papyru-hBZ-76466.jpg 5 11 11

Texty z egyptských papyrů, vypovídající o životě antického člověka, jsou rozděleny do čtyř tématických celků: Narození a výchova, Manželství a láska, Per aspera ad astra a Poslední věci člověka. Výběr prvopisů fragmentů i celých dopisů a dokumentů z veřejného života společenského, politického, kulturního, hospodářského i správního, antického světa. Výběr je ze svitků v rozsahu období 311 před n. l., nejpozdější pak 569 n. l.... celý text

Přidat komentář

ParallyShawy
01.03.2021 5 z 5

Jednoho dne jsem dostal doporučení na jednu knihu a tak jsem ji hledal po antikvariátech. Náhle jsem narazil na antickou knihovnu a začalo mne to zajímat. Tajemství papyrů je moje první z této série a v tuto chvíli ke mě putuje zbytek do sbírky co si hodlám přečíst.

Kniha je seřazena od ozámení narození dítěte a průběžně přechází až k úmrtí... to vše propleteno úředními listinami i osobními dopisy.
Tento náhled do minulosti obyčejných lidí, kteří suma sumárum řeší stejné starosti i radosti jako my, je dobře čtivý. Člověk se vžije do osoby, která dopis psala i do situace adresáta a prožívá drobné příběhy někoho, který už tu mnohá staletí není mezi námi.

hatikva
24.09.2019 5 z 5

Tato utla knížečka nabízí detailnější pohled do duše starověkého člověka, přináší působivé náhledy na radosti a starosti všedních dní a ukazuje tak netradiční pohled na toto období, který zůstal ve slavných dílech antických klasiku mnohdy utajen. Je dokladem toho, že lidstvo řeší stále obdobný okruh problémů rodinného i společenského života. Ve své době vyšla jako členská prémie


Majrek
28.12.2016 5 z 5

Pozoruhodné svědectví z dob dávno minulých, o lidech, jejich tělesné schránky se dávno rozpadly v prach a přesto nám stále mají co říci - jejich každodenní problémy se totiž v mnohém podobají těm našim...

martin č.
15.08.2013 5 z 5

Velmi zajímavá sbírka neliterárních dokumentů z prostředí antického Egypta (od r. 310 př.n.l. do r. 550 n.l.). zahrnující krátké texty obyčejných lidí od svatebních oznámení přes různé osobní dopisy, úřední stížnosti či žádosti až po závěti.
V úvodu knížky je ocitovaná tato věta, kterou zde nemohu neopsat: „Tyto „lidské dokumenty“ jsou hodny, aby byly čteny, neboť žádné jiné památky starověké nekreslí nám každodenní život oněch dob tak živými barvami a tak věrně."
Všem příznivcům dokumentů, byť se nezajímají o antiku, proto doporučuji!

zanvito
25.06.2013 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Doporučuji přečíst! :)