Tajemství chrudimských domů

Tajemství chrudimských domů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271320/mid_tajemstvi-chrudimskych-domu-NXI-271320.jpg 4 8 2

Volné pokračování úspěšné knihy Pověsti a příběhy staré Chrudimě. Tentokrát autor vypráví příběhy města prostřednictvím událostí, které se odehrály ve slavných i méně známých chrudimských domech v 17. až 19. století. Děj zavede čtenáře třeba na sezení slavné městské rady, ve starém hostinci pozná, co to byla pravá míra a na starobylém chrudimském náměstí uvidí primátora, který po střechách uniká rozvášněnému davu. Jindy se stane svědkem neštěstí v Mydlářovském domě, či výbuchu ve zlatnictví a pádu zlata a šperků do hlubin podzemí. Všemi příběhy procházejí reálné postavy z dějin města a čtenář se tak možná poprvé dozví o životě lidí, jejichž jména zná pouze z krátkých dějepisných odstavců. Kniha je opět věnovaná nejenom Chrudimákům, ale i všem, kteří mají rádi historické příběhy. Malí čtenáři v knize naleznou tajemné i dobrodružné příběhy, ti starší se pak dozví, že život, který zažívali naši předkové se vlastně vůbec neliší od toho našeho. Již tradičně je kniha doprovozena množstvím barevných i černobílých ilustrací, což v dnešní době nebývá zvykem.... celý text

Přidat komentář

cori
09.04.2016 3 z 5

Autor vybral 21 chrudimských domů, k nimž napsal krátké povídky vycházející hlavně z dobových novinových článků nebo archivních pramenů, většinou z druhé poloviny 19.století. Děj moc akční není, ve většině příběhů se potkají dva lidé a jeden z nich vypráví druhému historii daného domu. Nejvíc mě zaujaly kapitoly, v nichž autor popisuje své vzpomínky, které se vážou k danému místu.

alef
05.01.2016 4 z 5

"Domy vnímáme většinou jenom z vnějšku, ale málokdy víme, co se odehrálo za jejich zdmi. Jejich historie zůstane ukryta a tajemství samy nevydají."

Četba téhle knížky pro mě byla příjemně stráveným časem u zajímavých příběhů poskládaných ze střípků vzpomínek, drobných nálezů a dobových záznamů, okořeněná krásnými ilustracemi, odkrývající osudy lidí žijících ve zdech chrudimských domů po mnoho a někdy jen několik generací před námi.


Štítky knihy

místopisy architektura Chrudim

Autorovy další knížky

Jan Stejskal
česká, 1938 - 2022
2011  92%Pověsti a příběhy staré Chrudimě
2015  73%Tajemství chrudimských domů
2015  90%Ztracený obraz
2006  100%Pověsti a příběhy z Chrudimska a Nasavrcka
2010  0%Cesty a návraty

Kniha Tajemství chrudimských domů je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce12x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x