Tajemství

Tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506397/bmid_tajemstvi-PaN-506397.jpg 4 35 13

Karlu Koutnému se po ukončení kariéry kriminalisty hroutí život. Rozpadl se mu vztah s partnerkou, profesně tápe a noční můry řeší alkoholem. Ač se snaží na dráhu vyšetřovatele zapomenout, shodou okolností objeví v lese oběšenou dívku. Vyšetřování oběšené dostává na starost mladý Martin Tůma jako svůj první samostatný případ. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o sebevraždu a nadřízení směrují mladíka k uzavření případu. On má ale podezření, že se jednalo o vraždu.... celý text

Přidat komentář

mapet85
18.03.2024 4 z 5

„Život je jako poker. Pokud chceš něco získat, musíš něco vsadit. A čím víc se vsadí, tím větší je výhra.“

Zelené knižky z edície Původní česká detektivka sledujem už dlhšie a som rád, že som sa k jednej z nich konečne dostal.

Bývalý kriminalista Karel Koutný nemá práve na ružiach ustlané. Rozviedol sa, má problémy s alkoholom a ani jeho rodinné vzťahy nie sú najlepšie. Navyše pri prechádzke nájde v lese obesenú mladú ženu. Ide o jasnú samovraždu alebo je to naaranžovaná vražda? Prípad dostáva na starosť mladý vyšetrovateľ Martin Tůma, ktorý v tomto prípade vidí príležitosť kariérneho postupu. Cesty Koutného a Tůmu sa pretnú a rozbieha sa pátranie. Ako to celé bolo? Skrývala obeť nejaké tajomstvo?

Kniha je tenká bez rozsiahlych popisov a hneď od začiatku sme vtiahnutí do deja. Je dynamická, má spád, kapitoly sú písané z pohľadu viacerých postáv a okrem iného aj ich myšlienkových pochodov (nenapíšem osôb, veď, ak si knihu prečítate, uvidíte sami). Páčilo sa mi, že nás autor viac krát zviedol z cesty, čo len pridalo na napätí. Takisto nás nechal nahliadnuť do prostredia pre mňa stále neznámych, ale po tejto knihe o to viac lákavých, Českých Budějovíc.

Kniha ponúka aj zamyslenie nad činmi, ktoré spáchame a ich dôsledkami. Či už sú to dobré skutky, ktorých potenciálne negatívne následky už neovplyvníme, a na druhú stranu tie zlé, ktoré sa v konečnom dôsledku môžu ukázať ako dobré, ak je to vôbec možné.

Ak máte radi tradičné detektívky, po knihe určite siahnite. Mňa potešilo, že z tejto série už autor napísal dve knihy, na ktoré nás v závere knihy navnadil a ja si ich určite veľmi rád prečítam. Aj keď ide o tretiu časť série, určite sa dá čítať samostatne a ja mám aspoň možnosť zistiť, čo predchádzalo udalostiam v tejto knihe.

Vyjana1
15.03.2024 2 z 5

Příběh není špatný.
Ovšem ten způsob psaní - je takový školácký, chybí tomu lehkost.
Ale třeba do vlaku je to fajn.


dyger
05.01.2024

Pro autora: "Dostál jste mě"

Naprosto dokonale zamotané klubko lidských osudů. Osobně jsem si myslela, že vím, kdo za vše může. Spletla jsem se.

Ciddi
12.12.2023

Tak tohle bylo tedy fajnové. A já mám nového autora detektivek, jehož tvorbu si chci přečíst celou.
Nejlepší na tom je, že kniha je tenoučká, kolem 200 stran, a přitom tak dokonale zamotaná, propletená a promyšlená, že vám to všechno dojde až na konci. Autor si s námi vyloženě pohrává, některé kapitoly začínají zdánlivě nesmyslnými popisy různých přírodních jevů, mlží a mate, že nejen tipujete špatného pachatele, ale v mém případě dokonce i oběť.
Mám ráda, když můžu s případem sledovat i osobní život vyšetřovatelů a to mi bylo taky dopřáno. Nemám co vytknout, prostě svižná česká detektivka s napětím.

kniznistranky
11.09.2023 4 z 5

Bývalý kriminalista Karel Koutný už netráví své dny vyšetřováním vražd a naháněním pachatelů. Policejní kariéru pověsil na hřebík a vztah s partnerkou hned na ten vedle. Všechno se mu hroutí. Teď tráví rána v kocovinách, střídá zaměstnání a volná odpoledne zaplňuje běháním a posloucháním audioknih. S vraždami, vyšetřováním, ani čtením detektivek už nechce nic mít. Bohužel, tahle snaha mu vydrží jen do chvíle, kdy najde v lese oběšenou dívku. Případ je téměř hned zaškatulkován jako sebevražda a dostane ho na svá bedra mladý nezkušený policista Martin Tůma, který už netrpělivě vyhlížel svou první velkou šanci ukázat, co v něm je.
(...)
Českou detektivku jsem už dlouho nečetla a tahle mě vtáhla od začátku. Text je čtivý, svižný. Autor se nijak nezdržuje zbytečně dlouhými úvody a hned na prvních stranách rozehrává akční napínavou scénu v lese, která perfektně otevírá celé dění.

(Celou recenzi najdete v online magazínu České detektivky:
https://www.pickey.cz/p/ed013b31a54fc23669995dad2e107df5)

4xbabča
07.09.2023 5 z 5

Kniha Tajemství je první z této zelené edice, kterou jsem četla, ale také od autora Pavla Kohouta. A vůbec to nebyla špatná detektivka. Naopak, moc se mi líbila. Příběh samotný má spád, napětí a také překvapující závěr. Určitě si přečtu i další autorovy knihy.

lukas1948
03.09.2023 5 z 5

Třetí ze série detektivek, a zase mi přijde o něco lepší. Z autorova umu, totiž pohrávat si s našimi představami, se stává vybroušený diamant. Po dočtení jednoho odstavce si vůbec nemuzete být jisti, co jste vlastně právě přečetli, aniž byste četli dál. A tak pořád své představy poupravujete, až to najednou, ve správnou chvíli, do sebe všechno zapadne.

rodak
03.09.2023 4 z 5

Občas přečtu nějakou knihu z této zelené edice.Tajemství je velmi povedené.Líbilo se mi skákání mezi aktéry příběhu a celkově to mělo spád,napětí.Určitě vyhledám zbývající detektivky autora.

adela7791
27.08.2023 5 z 5

V edici původní česká detektivka vyšel další zajímavý příběh s názvem Tajemství od českého autora pana Pavla Kohouta. Kniha vydaná v roce 2023 brněnským nakladatelství MOBA mi vyrazila dech. Kriminální příběhy nejsou mým šálkem kávy, a proto jsem brala napsání recenze pro tuto knihu jako osobní výzvu.
Kniha mě překvapila hned v několika věcech. První čeho si čtenář všimne, je obálka knihy. V rámci edice původní česká detektivka je hodně podobná grafika jako u jiných knih nakladatelství MOBA. Změna nastala v obrázku pod názvem knihy, který si myslím, že je dost výstižný a zároveň strašidelný. V poznámce autora se také dozvíte zajímavost o focení této obálky, která určitě stojí za pozornost.
Příběh začíná být popisován pocity oběti, která již nemohla chodit a zastavila se mezi lesy. Její tělo, které visí ve vzduchu, objeví bývalý kriminalista Karel Koutný, kterému se nejen nevydařila kariéra, ale také se rozpadl vztah a své strasti řeší alkoholem. Zdánlivě jednoduchý případ dostane ovšem na starosti mladý začínající kriminalista Martin Tůma, který dává na svůj šestý smysl a nevěří, že případ má tak jednoduchý konec. V tomto směru se neformálně obrací na bývalého vyšetřovatele, u kterého vnímá, že i on se obrací na svojí intuici.
Knihu jsem přečetla za dva dny, a to i navzdory popsaným detailům v rámci ohledání oběti, což pro mě nebylo jednoduché. Každá stránka byla napínavá natolik, že se mi svíral žaludek, ale zároveň s tím rostla potřeba číst dál a dozvědět se, jaký osud si autor pro své postavy vybral. Také musím ocenit prolínání vyprávění a pocity třech hlavních hrdinů, ale co oceňuji ještě více je to, že některé stránky autor věnoval popisování děje očima vedlejších postav. Také si myslím, že k dokonalosti celou knihu autor dotáhnul v rámci používání metafor. Rozhodně kniha stojí za Váš čas, neboť se na závěr knihy setkáte s vynikajícím vyvrcholením zápletky, kterou nemáte šanci odhadnout ani v půlce knihy, což si za mě zaslouží rozhodně pět bodů z pěti.
Upřímně, tato kniha je můj první kriminální příběh, který mě nadchl natolik, že určitě sáhnu po dalším díle od autora. V poznámkách od Pavla Kohouta v závěru knihy jsem se také dozvěděla, že jeho předešlá díla předcházejí tomuto Tajemství a dozvíte se, jaké předchozí situace hlavní hrdinové řešili a jak se dostali do situací, ve kterých se ocitli v této knize. Takže vím, že brzo mezi mé další přečtené knihy zařadím díla Vražedkyně a Les Bor.

mnohoknih
07.08.2023 4 z 5

Za knihu k recenzi děkuji @nakladatelstvimoba

Jedná se o moji první spolupráci a lépe jsem si vybrat nemohla. Rozsahem nedlouhá detektivka, ale precizně vystavěná. V kapitolách se nám střídají vypravěči, jak kriminalisté, svědci, tak i vrah. Jejich myšlenkové pochody mě hodně bavili.
Mladý kriminalista Martin Tůma dostává svůj první případ a protože je mladý, tudíž neokoralý systémem, něco se mu na domnělé sebevraždě nezdá. Mé sympatie si získal i tím, že k snídani pije zelený čaj a díky tomu se mu lépe myslí. Naopak bývalý kriminalista Karel Koutný zapadá hloub a hloub do osidel alkoholu a prášků. Zní to divně, ale naštěstí oběšenou nalezne on. Naštěstí pro sebe i další vývoj situace. A naštěstí je šťoura i když je totálně na dně. A rád poslouchá audioknihy. No a vrah? Jeho srovnávání přístupu k vraždě a pokeru je dovedené k dokonalosti. V jeho odhalení jsem tápala, neuhodla jsem ho a dost mě překvapil. Následky mu přeju a kajícnost po odhalení mu neveřím. Co čekal?
Také vás určitě zaujme volba slov v prvních odstavcích některých kapitol. Říkáte si, co ten člověk sakra dělá? Tápete a on je to popis přírodního procesu.
Samozřejmě se tu řeší i vztahy, bez toho by nebyl život ani šmodrchele. Ale romantiku romantickou nečekejte. Spíše se jukněte na své vztahy a to bude tak zhruba odpovídat tomuto příběhu.
Původní česká detektivka je výborný nápad a to i vzhledově. Mít chatu, na chatě krb a u krbu polici, dovedu si představit, že to místo zabírá právě tato série. Je to čtení na deštivé odpoledne.

babystar
18.07.2023 4 z 5

Třetí kniha série "Jihočeské detektivky" o tom, že tak dlouho se "prohání" ženské až se "ucho utrhne". Martin Tůma je stále hodně aktivní a díky tomu objasní domnělou sebevraždu mladé studentky. Vydatně mu pomáhá bývalý kriminalista Karel Koutný, který bojuje s "démonem alkoholem" i s rodinnými pouty. Pan autor se snažil hodně mlžit, takže vrah byl pro mne docela překvapením. Tentokrát jsem mu ale nefandila (tomu vrahovi).

phenix
17.07.2023 5 z 5

Super super super! Další letní čtení, které mě vythrlo z reality. Přečetl jsem opět na pár zátahů. Moc díky Pavle a už se těším na další!

IvanaaJ.
29.06.2023 5 z 5

Další z knih od Pavla Kohouta, co jsem měla možnost přečíst, a na kterou jsem se těšila od doby, co jsem se dozvěděla, že má vyjít. Opět mě kniha vtáhla do děje a nemohla jsem přestat číst. Je pravdou, že jsem byla místy zmatená, ale po přečtení dalších stránek jsem se dovtípila. Líbilo se mi, že do poslední chvíle jsem nevěděla, kdo je vrah, a sledování vrahových myšlenek a jeho dalšího jednání bylo to, co mě bavilo. Nevím, jestli komentáře někdo čte, nebo jestli i sám autor..ale osobně se přimlouvám za další pokračování Karla Koutného :-)