Tádžmahal

Tádžmahal https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44877/tadzmahal-44877.jpg 4 23 3

Román dovedně zobrazuje smyslné bohatství paláce a zoufalou bídu Indie sedmnáctého století, střídavé štěstí Šáhdžahánovy vlády i často hořký konflikt mezi vyznavači různých náboženství… Když císařovna Ardžumant, aneb Mumtáz Mahal – Vyvolená paláce, zemřela, chtěl vládce Šáhdžahán nechat vystavět pomník, který by byl odrazem jeho dokonalé lásky k ní. Dvaadvacet let pracovalo dvacet tisíc lidí dnem i nocí, aby naplnili tuto panovníkovu utkvělou představu. Výsledkem byl Tádžmahal, mramorové mauzoleum zdobené zlatem, stříbrem a drahými kameny. Působivý příběh o Tádžmahalu je v tomto románu vyprávěn ve dvou paralelních rovinách. První líčí vášnivou lásku Šáhdžahána a Ardžumant do smrti císařovny hlasy tří hlavních postav – Ardžumant, Šáhdžahána a Ardžumantina nejvěrnějšího eunucha Isy. Druhá zachycuje pozdější roky Šáhdžahánovy vlády, stavbu Tádžmahalu a krvavou honbu Šáhdžahánových synů za získáním pohádkového pavího trůnu. Do vyprávění o stavbě Tádžmahalu je vpleten příběh indického řemeslníka Múrtiho poslaného k vládci, aby vytesal proslulou mramorovou zástěnu kolem Ardžumantina sarkofágu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Taj - A Story of Mughal India , 1985


více info...

Přidat komentář

petr_
30.11.2020 4 z 5

Tadžmahal je známá stavba o jejíž historii jsem už něco slyšel. V této knize jsem se mohl zúčastnit atmosféry jejího budování na pozadí dynastické historie. Šáhdžahán nastoupil na trůn a po smrti své manželky kterou miloval, chtěl vybudovat pomník na její památku. Doba však byla bouřlivá, že tuto stavbu vybudoval s nejvyšším úsilím. V knize jsou popsány charakteristiky zajímavých postav. Šáhdžahán tím, že v dobré víře nechal zabít svého bratra, vytvořil nebezpečný precedens na který pak doplatil, protože jeho syn ho zbavil moci a tak mohl po zbytek života jenom z dáli z okna pozorovat nádheru stavby Tadžmahalu.
Jsou lidé, kteří chtějí moc a vládnout a neuvědomují si, že musí nést následky svych rozhodnutí.

Ramiel
07.01.2018 3 z 5

Historický román z Indie 17.století. Prolínají se zde dvě linie. První o lásce a útrapách prince (později císaře) Šáhdžahána a Ardžumant. Druhá linie o výstavbě Tádžmahalu po smrti Ardžumant a boj o trůn mezi jejich syny. Kniha zároveň zobrazuje obrovské bohatství vládce a až zoufalou bídu velké části obyvatel. A také konflikty mezi vyznavači náboženství (zejména muslimů s hinduisty).


Marcela0703
31.10.2017 5 z 5

Poutavý historický román, který nám přibližuje pozadí stavby monumentálního díla. Jen se chvílemi člověk ztrácel v tom přeskakování z doby před stavbou a z doby, kdy již císařovna zemřela.

Štítky knihy

Indie 17. století královny

Autorovy knížky

2005  82%Tádžmahal