Synagoga ikonoklastů

Synagoga ikonoklastů https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393895/bmid_synagoga-ikonoklastu-3qG-393895.jpg 4 18 5

Filipínský telepat, který vyvolá záchvaty glosolálie mezi účastníky kongresu; utopista usilující navrátit lidstvo do alžbětinské doby; chirurg, jenž pouhou silou vůle krystalizuje kuchyňskou sůl do formy kuřete; katalánský divadelní režisér, který v Oxfordu inscenuje Wittgensteinova Filozofická zkoumání – to je jen několik portrétů z Wilcockovy galerie bizarních postav, jimž se daří pomocí vědeckých postupů, přesvědčivých argumentů a zdravé intuice přiblížit nefalšovanému šílenství lidského rozumu. Jejich úsilí je podáno s takovou přesností a uvěřitelností, až čtenář ztrácí jistotu, zda nejde o skutečné postavy našeho čím dál tím podivnějšího světa.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Rubato
Originální název:

La sinagoga degli iconoclasti , 1972


více info...

Přidat komentář

Honzajosl
30.08.2020 4 z 5

Synagoga ikonoklastů je zprávou ze světa, kde se všechny nejbláznivější teorie počátků vědy staly realitou. Světem sice surreálným, ale naší skutečnosti tak blízkým, že se do něj vstupuje skrze dveře hned vedle nebo prostřednictvím oddělení esoteriky v každém knihkupectví.
Díky krátkosti,lehkosti a humornosti textů, lze doporučit do přeplněných dopravních prostředků MHD plných dlouhých, těžkých a nabručených spolucestujících.
Nicméně po dočtení zanechává pocit literárního nenasycení a lze ji dieteticky přirovnat k tyčince Mars.

Palivo
19.08.2020 3 z 5

Kinder buenos dias,

argentinská literatura je u mě na prdestálu - to jest, že s ní rád chodím na záchod od té doby, co jsem si oblíbil Arlta a Airu. Tentokrát ale musím hodnotit jen 7/10.

Knížka je směsice nejrůznějších bizarností a absurdit, který jsou někdy víc a někdy míň zajímavý. Některý tedy doporučuji číst a některý nečíst. Správná selekce se dá vydedukovat pouze tak, že se čtenář dostaví do Teplic, na třetí největší vrch a turbínou z elefanta zakokrhá na severovýchod, pakliže se ovšem jmenuje Jarmila. Já už též kompiluji svoji sbírku nápadů a brzy ji vydám pod názvem Palivo a tanky za druhé světové války: jak správně vyměřit ledničku.


AnjaVCL
04.07.2020 5 z 5

Bizarně exaktní. Nádherná patlanice imaginace a bláznovství v obalu vědeckého jazyka. Zástupy (pseudo)vědců, kteří by klidně mohli být reální. Surrealismus všedního života a pořádná jízda. Pozurážení snad všech evropských národů. Otevřená satira na Balzaca a na filosofická pojednání. Nu, přečtěte si to.

puml
08.04.2019 4 z 5

Pro mě spíše zklamání. Na knihu jsem se těšil ještě dlouho před jejím vydáním. Ale je toho moc a občas je to jen záplava bizarností. Takový Vila-Matas a jeho Bartleby a spol. nebo Bolaňo a jeho Nacistická literatura v Latisnké Americe jsou pro mě daleko objevnější, než tahle Synagoga chrlící jeden obraz za druhým, záplava bizarností u nichž jsem začal brzy usínat. Ale jinak jsou tam výborná místa, jako například část o zdramatizování Wittgensteinových Filosofických zkoumání.

dwi
26.12.2018 5 z 5

Genocida humoru!