Syn stínu

Syn stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22177/bmid_syn-stinu-83M-22177.jpg 4 79 11

V sobotu 17. dubna 1868 ztroskotá u islandského Reykjanesu trojstěžník. Posádka zmizí, na palubě však přece někdo zůstane. Nedobrovolný pasažér, který rázně vstoupí do života studenta Friðrika a mnoho let nato jej osudově svede dohromady s jistým Baldurem Skuggasonem, farářem v zapadlém ostrovním údolí. Nad ránem 9. ledna 1883 tak pastor Baldur vyráží na lov na lišku, netuší ale, že se v majestátní krajině zimního Islandu může z lovce stát lovná zvěř. Zdánlivě přímočaré vyprávění má mnoho vrstev a ustavičně vstupuje do dialogu s texty islandských i zahraničních autorů, s literárními i neliterárními žánry. Román Syn stínu se ve Skandinávii stal literární senzací a v roce 2005 získal prestižní Cenu Severské rady.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Skugga-Baldur , 2005


více info...

Přidat komentář

erik385
07.01.2024 3 z 5

Asi som to nepochopil, alebo by to trebalo prečítať v origináli - to sa tak zvykne hovoriť, keď vám knihy nedávajú moc zmysel, ale nechcete ich úplne vyhejtovať. Každopádne plus za popisy islandskej prírody, to vždy zapôsobí, ostatné okolo mňa nejak prešumelo, nedokázal som sa na to napojiť tak, aby ma to nadchlo.

soupik2012
25.03.2022 5 z 5

Těžko uvěřit, že autor na tak málo stránkách dokázal stvořit tak krásný a poutavý příběh. Z počátku to vypadá pouze na souboj lovce s lišku. Ale autor nám postupným vyprávěním příběhu prozradí, kdo oním lovcem je. Závěr příběhu je racionálně těžko pochopitelný, ale vůbec mi to nevadilo. Ba právě naopak, iluzivní prvky mám v literatuře stále raději. Audioknihu velice dobře načetla paní Anna Došima.


Lawiane
27.05.2021 5 z 5

Jedna z těch knížek, které čtenáře potěší svým neotřelým stylem, myšlenkami a vykreslením pro nás exotické atmosféry. Tenká, ale některé části stojí za to přečíst si vícekrát.

mirektrubak
21.04.2021 4 z 5

Trochu severská sága a trochu Twin Peaks. Trochu Stařec a moře. A taky možná něco málo z Mistra a Markétky. Takový magický realismus na islandský způsob, řekl bych
Sjónovi se toho na krátký prostor vešlo docela dost, aniž by mu jeho literární ingredience přebíjeli jedna druhou. Naopak, motivy a úhly pohledu se navzájem podpírají, příběh je soudržný, vnitřně konzistentní a čtivý. Za značnou úsporností – jak ve formě vyprávění, tak v projevech emocí všech aktérů – je snadné si představit tajemné hloubky v duši člověka i neprozkoumatelnou moudrost toho, co nás přesahuje.
Přehledná pointa se nekoná, morální ponaučení na stříbrném podnose se neservíruje, ale přesto zůstává pocit, že toho k promýšlení zůstává hodně. O liškách i lidech.

R47
14.02.2021 5 z 5

Neuvěřitelně strohé a syrové a přece mnohoznačné. Sugestivní útlá knížka, kterou můžete číst hodně dlouho.

MichelleS
04.07.2020 5 z 5

Strohé, ale sdělující mnoho. Drsné, ale poetické. Studené i hřejivé.
Mám ráda knížky s tajemstvím, nepředvídatelné, mám ráda Island a sever vůbec, mám ráda fantaskní, nadpřirozené prvky použité jako exotické koření, mám ráda, když mě kniha nutí připisovat další tituly do čtecího seznamu a hledat další souvislosti.

thefreakinside
04.05.2018

Krátké dílo z konce 19. století zasazeného do zasněženého a mrazivého Islandu. Škoda, že se autor trochu více nerozepsal, protože místní reálie popsal dost živě, ale nějak se ke mně ten mráz nedoplazil, jako třeba u Dcery sněhu (Eowyn Ivey), kde jsem se cítil při čtení jak sněhulák s mraženou mrkví z kauflandu. Na druhou stranu je knížka obsahově výživná, o pár postavách - pastora, bylinkáře, mongoloidní ženštině s Downovým syndromem a mazané lišce ryšce. Pastor Baldur Skuggason si jednoho dne hodí flintu přes rameno, nacpe si tlumok proviantem a vydá se na lov na lišku, netuší však, že se v drsné krajině Islandu může z lovce stát lovná zvěř.

Myšlenka, co mě zaujala (z Ovidia):
Omnia mutantur, nihil interit. Vše se mění, nic nehyne.

puml
24.06.2015 4 z 5

Velmi dobrá novela, která se dobře čte. Taková lehce surreálná šaráda s prvky islandské mytologie a s množstvím zajímavých informací o ostrovním životě v druhé půli 19. století. Jinak souhlasím, že těch dialogů a rozhovorů mohlo být víc, zvlášť disputace s liškou měla zajímavý průběh, než ji Sjón po islandsku rázně utnul.

janha
07.07.2011 5 z 5

Pár stránek, o kterých budete ještě dlouho přemýšlet. Seversky strohé a hluboké. Rozhodně si nenechte ujít!

maaca
18.06.2011 5 z 5

Těžko uvěřit jak spletitý, mnohovrstevnatý a zajímavý příběh se povedlo Sjónovi vměstnat na těch pár stránek. Historický příběh, ale v mnoha ohledech velmi současný. Opravdu skvěle provedené prolínání skutečného drsného života na Islandu a světa severských bájí a pověstí. Kniha si cenu určitě zaslouží.

vnimat_Krasu
14.12.2010 3 z 5

Sjón má bezesporu literární talent a Syn stínu je i díky délce soustem na polední přestávku. Pro příště bych uvítal větší prostor pro dialogy a méně nucené poetiky či snad bajkovství v závěru. Slohově ale rozhodně vytříbené k dokonalosti.

Štítky knihy

Island 19. století islandská literatura severská literatura lovy, hony

Autorovy další knížky

Sjón (p)
islandská, 1962
2008  81%Syn stínu
2015  77%Měsíční kámen
2016  71%Múza z lodi Argó
2024  0%CoDex 1962

Kniha Syn stínu je v

Přečtených108x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených12x
Knihotéce23x
Chystám se číst70x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x