Syn lidstva

Syn lidstva https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513948/bmid_syn-lidstva-AtJ-513948.jpg 4 27 12

Země umírala a zachránit ji mohli jen ertové – geneticky upravené bytosti stvořené tak, aby byly fyzicky vyspělejší, superinteligentní, nezatížené lidskými emocemi a s myslí, které vládne jen čistá logika. A právě ta je dovedla k závěru, že pokud má planeta přežít, musí z ní být lidstvo odstraněno. Nyní stojí ertové před problémem – Země opět vzkvétá, ale pokud se rozhodnou vzkřísit vzpurný a násilnický druh homo sapiens, veškerá jejich práce by mohla být zničena. Připraví tedy test. Vychovají jedno dítě – jediného člověka, který rozhodne, zda si jeho druh zaslouží na Zemi opět žít. Ale tichá a chladně uvažující vědkyně Ima zjišťuje, že vychovávat člověka není tak snadná a čistá práce, jak si z počátku myslela. Její život se stává kolotočem krmení, přebalování a uspávání, zatímco jí sousedi klepou na dveře se stížnostmi. A jak lidský syn roste, Ima zjišťuje, že se v něm i v historii lidstva skrývá mnohem víc, než by ji kdy napadlo.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Human Son , 2020


více info...

Přidat komentář

BarkaS
22.04.2024 4 z 5

Tohle bylo… zajímavé. Není to žádná akční hitovka, spíš takové intelektuální sci-fi. O osamělosti matek, o lidské povaze. Nic, co bych si nutně potřebovala přečíst znovu, ale i tak celkem slušný a (hlavně) hodně zajímavý kousek.

marek2800
26.03.2024 2 z 5

Dočetl jsem to spíš se sebezapřením. Přišlo mi to po všech stránkách docela nedomrlé. Odlišnost a charakterizace ertů - na začátku zajímavá, pak už se s tím moc nebabral. Filozofie a přesah - nepůsobilo to na mne. Čekal jsem, že v takovém námětu bude přítomen pocit jakési nevyhnutelnosti - že si u toho budete říkat "nojo nojo, takhle by to asi fakt dopadlo", to mi tady ale naprosto chybělo. Jakési vyvíjející se pocity mateřství, což o to, to je v pořádku, ale proč kolem toho dělat takové tanečky? Pokud jde o nějakou akci, tak ta nebyla (o to nejde, ale když bylo potřeba nějaké deux ex machina před závěrem, tak to se akční klišé najednou hodily)


haannyys
19.03.2024 3 z 5

Tedy.. neurazí. Nadchne snad trochu, je napsaná čtivě, sem tam nějaká zápletka. Občas předvídatelné. Myšlenky někdy nedotažené. Škoda.

vera5841
24.02.2024 4 z 5

Čekala jsem klasickou enviromentální dystopii. Lidé zničili Zemi, lidé se o ni neumí postarat, zaslouží si tedy na ní žít? Ale velmi mě překvapil přesah této knihy.
Ano, základním tématem je envitoment - kam až to musí zajít, aby si lidé uvědomili co Zemi a na Zemi způsobují?
Dalším tématem je to, proč se lidé chovají tak jak se chovají. Je na vině jejich malá inteligence? Touha vést války a vládnout světu? nebo neochota více pracovat, být skromnější atd? Opravdu jsou to vlastnosti, které geneticky vylepšení Erthové nemají a proto zvládnou žít lépe?
Co mě ale nejvíce překvapilo bylo nejsilnější téma a to téma mateřství. To bylo propracované do takové hloubky, že jsem se několikrát musela přesvědčit, že autor je doopravdy muž.
Ima nejdříve k výchově Reeda přistupuje jako k experimentu - věc kterou musí vykonat s čistou hlavou a přísnou logikou. Jenže brzy zjistí, že k tomu lidskému mrňousovi cítí něco, čeho si myslela, že není schopna.
Kde se ukrývá pravda? a jak moc může budoucnost světa ovlivnit základní mateřský cit?

absa2611
23.02.2024 5 z 5

Ach, skvělý zážitek! Syn lidstva je další z knih, které budou v mé soukromé síni slávy.
Těšila jsem se, až mi kniha přijde, protože jsem tušila, že mě bude velmi bavit. A nezklamala. Naopak. Ještě předčila má očekávání.
Opět (a s radostí) mohu napsat, že pět hvězdiček je opravdu málo.
Doporučuji!

Magnat
18.02.2024 5 z 5

Zajímavý příběh - planeta je zachráněna a opět může hostit život. Bude do tohoto světa vzkříšeno i lidstvo, poté co s planetou udělalo? Připravíme malý test, vychováme jednoho člověka, budeme jej pozorovat a pokud uspěje, pak vrátíme lidstvo na Zemi. Překvapivý konec.

VerraR
30.01.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Zajímavý námět, dobře zpracovaný a přišlo mi to velmi čtivé.

st18321
30.12.2023 5 z 5

Zvláštní to kniha. Musím ale říci, že se mi kniha velmi líbila. Líbil se mi příběh i hlavní postavy v podobě Imy a Reeda. Bylo zajímavé sledovat vývoj Imy. Z chladného "stroje" až po milující matku. Zajímavé také bylo odkrývat střípky minulosti, které popisovali konec lidí na planetě. Velmi zajímavý byl i závěr knihy, který mě překvapil. Takže za mě pět hvězd.

BobbyB
10.12.2023 2 z 5

... a tolik jsem se těšil, že se to rozjede. Mateřská zpověď monologem, psychologické drama z alternativní budoucnosti.

petuzla5591
21.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha se zajímavou myšlenkou. Moc se mi líbila. Bavilo mě sledovat rozvíjející se emoce chladné Imy. Kniha se mi líbila možná dokonce o malinko více než Běžecký klub.

Ella_85
09.08.2023 3 z 5

Hodne zvlastni kniha, jina nez Bezecky klub, prostredi, postavy, popisy a tak dale.
A velmi souhlasim s komentarem od Hall3006

Hall3006
06.08.2023 3 z 5

Proč jen tři hvězdy? První za nápad, druhá za vrcholnou myšlenku kvantového dalekohledu, která však nebyla nosná pro příběh (tip na román jen o tomto vynálezu), byl totiž vymyšlen dle románu až na konci existence lidstva a třetí hvězdu za to že jsem to dočetl a závěr se mi líbil. Ale propána krále, jinak celá kniha je o tom jak na Zemi není po lidstvu ani památka. Ertové, bytosti stvořené posledními lidmi pět staletí před dobou románu, opravují zničené životní prostředí (ostrá výtka naší civilizaci alá eko aktivismu), dokončují Eden a jednu Ertku napadlo dát člověku šanci. Prosadí svou vůli a stvoří člověka a nyní sledujeme od novorozeněte do dospělosti jak se o něj stará a jak ostatní Ertové nechtějí aby uspěla, protože zalidnit Zemi přece znamená jí nechat opět zničit. Asi dvakrát jsem vážně uvažoval, že knihu odložím, budiž ke chvále, že jsem to neudělal a dostalo se mi pěkného závěru. Ale je to slabší kus autora, předchozí Běžecký klub se mi líbil víc.

Autorovy další knížky

Adrian J. Walker
australská
2018  76%Běžecký klub na konci světa
2019  76%Poslední pes na Zemi
2023  73%Syn lidstva

Kniha Syn lidstva je v

Právě čtených4x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce70x
Chystám se číst71x
Chci si koupit19x