Svit temnoty

Svit temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514346/bmid_svit-temnoty-kCS-514346.jpeg 4 28 6

Anna Hartová je ostřílená detektivka s temnou minulostí i přítomností žijící v San Franciscu, kde pátrá po pohřešovaných dětech. Poslední, ne-li největší životní zvrat ji dostane na kolena a vyhledá útočiště v nedalekém městečku Mendocino, kde strávila nejpodstatnější část svého dětství. Doufá v návrat k poklidným vzpomínkám, kde bude moct prchnout před svým žalem, ale hned po svém příjezdu se v ní probudí její vyšší instinkt – zachraňovat. Dozvídá se totiž, že se pohřešuje místní dívka, která jí až děsivě připomíná klíčový moment z dětství, kdy jedna nevyřešená vražda navždy změnila celou komunitu městečka. Neodolá svému volání a plnou silou se pustí do případu, který toho odhalí mnohé nejen o samotném městečku a ztracené dívce, ale i jí samotné. Minulost se začne slévat s přítomností a opět musí čelit násilné stránce lidské duše i svým osobním útrapám.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

When the Stars Go Dark , 2021


více info...

Přidat komentář

soukroma
předevčírem 5 z 5

Moje třetí autorčina kniha a zdaleka nejlepší: zatímco beletristický popis osudů výjimečných žen, byť založený na dostupných skutečnostech, je přeci jen odtažitý jak tematicky tak časově, tento námět se autorky přímo dotýkal. Je to sice také román založený rovněž na skutečnostech, se zabudovaným skutečným kriminálním příběhem, ale hlavně se všemi postřehy ohledně hrůz sexuálního napadení nedospělých. Jak zmíněno v doslovu: v Americe každých 73 sekund se někdo stane obětí sexuálního násilí, každých 9 minut je to dítě... Hrůzná statistika, neuvěřitelně hrůzná.
Toto je sice thriller, ale v postavě hlavní hrdinky se potkává hned několik reálných děsivých zážitků a zkušeností (podobných těm autorčiným). A o ovlivnění celého života, schopnosti se s opravdovými traumaty poprat, je tato kniha. Není to brutální na povrchu, ale hodně psychologické do hloubky. Velmi čtivé, plné životních mouder a zajímavých postřehů, prolínající se únosy mladých dívek a jejich rozuzlení v minulosti i současnosti (1993, teprve s nastupující silou internetu pro sdílení informací a mnoha dalších možností, na kterých už dlouho stojí celá kriminalistika), tedy i hodně jmen a rodinných vazeb. Na pozadí se důkladně seznamujeme rovněž se skutečnou oblastí nad San Franciskem, zejména městečkem Mendocino.
Thrillerová je hlavně poslední čtvrtina, divoce akční finále s odhalením pachatele. Ta se mi (jako obecně většinou u thrillerů) líbila ze všeho nejméně, ale budiž autorce odpuštěno. 95%

"Kniha může být neuvěřitelně osobní věc, dokonce posvátná. Podle toho, jak má zohýbané rohy, je opotřebením měkká, plná podtržených pasáží a poznámek tužkou, tahle bude její - zakódovaná mapa k její duši."

"Svět by potřeboval celou armádu Wand - silných, sarkastických, nebojácných žen, které říkají, co si myslí, a jednají se všemi na rovinu bez potřeby se omlouvat nebo žádat o svolení. Žen, které hřmí místo toho, aby ustoupily."

"Všichni si přejeme, aby nás někdo hledal, ať si to uvědomujeme, nebo ne."

Pozn.: s překladem jsem problém neměla, krom titulu - When the Stars Go Dark-, který vystižen v češtině tedy nebyl. Zato podivných překlepů někde za polovinou, jen v určité části knihy, bylo nepříjemně mnoho.

Hella
19.09.2023 4 z 5

Ani jsem nečekala, že příběh bude tak poutavý a hlavní hrdinka až tak realistická a sympatická. Na to, že jsem po knize sáhla v podstatě náhodou, je to pro mě velmi příjemné překvapení.


annettka1098
21.04.2023 3 z 5

Hlavní příběh knihy je zasazen do roku 1993, kdy byl internet ještě v plenkách a ani vyšetřovací technologie nebyly na tak vysoké úrovni. Kniha je vyprávěna retrospektivně, kdy se občas vracíme do Anina dětství, které vůbec nebylo jednoduché a velmi ovlivnilo celý její život. Bohužel skok v čase není nikdy uveden, takže jsem občas chvíli tápala v jakém čase na nacházím. Nicméně kapitoly jsou krátké a musím říct, že když jsem se po cca 50 stranách naladila na autorky styl, mizely mi stránky pod rukama.
Kniha není klasickým thrillerem, ale téměř true crimi a zpověď zároveň. Právě díky tomu mi někdy během čtení běhal mráz po zádech.

Pokud se vám líbila kniha ZTRACENA V BÍLÉM ŠUMU od španělského autora Javiera Castella, pak jsem přesvědčená, že vás osloví také SVIT TEMNOTY.

Medovnice
08.04.2023 4 z 5

Příjemná melancholická detektivka. Zajímavá vyšetřovatelka. Rozuzlení mě zklamalo, taková znouzectnost a potřeba to na někoho hodit. Krásný popis přírody a povedené postavy, s docela dobře vykreslenou psychologií.
Otřesný překlad plný chyb. Špatná redakční práce a překladatel/ka (že by Google translator) nejmíň o polovinu snížili kvalitu textu, který by jinak mohl být - na oddechovku - velmi dobrý. Ale pokud se přes to přenesete, je to docela fajn čtenářský zážitek.

luculi
06.04.2023 3 z 5

U této knihy mě hodně zaujala anotace. Čekala jsem temnou a drsnou krimi pojednávající o unesených dětech. Ale nakonec to byl spíše takový průměr.

Samozřejmě samotné téma je dost těžké a temné, nicméně jsem od autorky nedostala to správné napětí. Celé vyšetřování se vedlo jako rozhovory a výslechy lidí okolo unesené holky a na pachatele se narazilo v podstatě náhodou. Neměla jsem dojem, že by policejní sbory našly nějaké důkazy, díky kterým by postupně skládaly nějaký ucelený obrázek. Jen vedly rozhovory a zkoušely své domněnky a intuici a hle, najednou se s případem pohnulo. Neměla jsem z toho ten správný pocit pátrání, ale to může být jen můj dojem.

Sama hlavní představitelka si nese vlastní břemeno a tíhu života, což také zaujímá určitou zvědavost čtenáře. Během jejího 'ozdravování' a pokračování v případu, se několikrát vrací do své minulosti a odhaluje vlastní bolesti a prozrazuje, co se stalo nedávno. Takže se vlastně celá kniha veze na takové tematické depresivní vlně...

Samotný příběh nebyl špatný, i když jsem čekala více. Ale trochu jsem bojovala s překladem. Nějak mi nešlo na jazyk slovo detektivka. I když je to asi správně, tak nejsem na takový tvar zvyklá a zní to jako knížka :-D. Sem tam byly věty trochu kostrbaté a slova ve větách přeházená do divného slovosledu. Jinak nemám větších námitek, prostě nenáročná kniha...

Jane2016
06.04.2023 4 z 5

Thriller zabývající se pohřešovanými dětmi, přesně tato věta mi stačila k tomu, abych se rozhodla, že si Svit temnoty jednoznačně přečtu!

Jako čtenáři se dostáváme do velmi temného a ponurého příběhu, kde se ve městečku Mendocino ztratí dívka. Anna Hartová se rozhodne tomuto zmizení přijít na kloub a my společně s ní zjišťujeme podstatné informace v celém příběhu. Čtení mi místy dávalo zabrat, jak se něco týká dětí, má to na člověka o to větší dopad. Ale i přes toto složité téma jsem díky čtivosti musela číst stále dál a dál.

Kniha má 400 stran, není to žádná jednorázovka na jedno odpoledne, ale jsem si jistá, že si této tloušťky během čtení ani nevšimnete.

Pokud hledáte neobvyklou a zajímavou
detektivku/krimi, tak Vám musím Svit temnoty jednoznačně doporučit!

Za knihu moc děkuji @knihydobrovsky Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce.

Autorovy další knížky

Paula McLain
americká, 1965
2011  84%Pařížská manželka
2016  85%Létala jsem za sluncem
2018  89%Láska a zkáza
2023  76%Svit temnoty