Podivuhodný svět Zdeňka Buriana

Podivuhodný svět Zdeňka Buriana https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388083/bmid_podivuhodny-svet-zdenka-buriana-C8j-388083.jpg 5 35 14

Světy Zdeňka Buriana série

< 2. díl >

Ponořte se do světa českého malíře, jehož ilustrace doprovázely vydání románů Julese Verna. Monografie geniálního českého malíře přináší poprvé pohromadě a ve výjimečné reprodukční kvalitě veškeré dostupné ilustrace, jimiž Zdeněk Burian doprovázel česká a slovenská vydání románů Julese Verna. Ilustrace z valné většiny vznikaly v mistrově nejlepším tvůrčím období od poloviny třicátých do konce čtyřicátých let 20. století a skládají se v triumfální soubor, který překvapí sběratele a nadchne čtenáře Julese Verna i dobrodružné literatury vůbec. Kniha Podivuhodný svět Zdeňka Buriana pokračuje v systematickém prezentování díla českého mistra dobrodružné ilustrace, s nímž jsme začali v případě první monografie Dobrodružný svět Zdeňka Buriana (Plus, 2016). Princip je stejný – vyčlenit z rozsahem obrovského díla významný autorský, popř. žánrový korpus a uvést jej do nových souvislostí. V této knize jsme shromáždili jeden z největších Burianových ilustračních celků – ilustrace k česky a slovensky vydanému dílu Julese Verna. Ilustrace z valné většiny vznikaly v mistrově nejlepším tvůrčím období od poloviny třicátých let do konce let čtyřicátých a dohromady skládají triumfální celek, který překvapí sběratele a nadchne čtenáře Julese Verna i dobrodružné literatury vůbec.... celý text

Přidat komentář

Leona333
26.08.2023 5 z 5

Kdybych měla napsat něco k této knize, tak bych už nebyla originální, neb vše co je v tomto knižním klenotu ukryto, bylo okomentováno pány přede mnou...
Snad jen mohu podotknout, že tento poklad, by měl mít každý skalní fanoušek Zdeňka Buriana a Julese Verna, doma.

PetrPehe
31.12.2022 5 z 5

Tato kniha je oslavou, a to hned několikanásobnou. Především je to oslava dvou velikánů, kteří se nikdy nepotkali a přitom měli hodně společného, tedy Julese Verna a Zdeňka Buriana. Je to také oslava lásky a obdivu Ondřeje Neffa k oběma velikánům, oslava prvorepublikového nakladatelství J. R. Vilímka a v neposlední řadě oslava neskutečného nakladatelského počinu s touto knihou.
Kniha je naprostou samozřejmostí pro všechny milovníky děl Julese Verna.
Za mě rozhodně kniha roku, a že je přitom z čeho vybírat.
Nádherná kniha.


Bedřich63
05.12.2022 5 z 5

Tak jsem si zase po pár měsících udělal radost a doslova přitáhl z knihovny další skvost s ilustracemi Zdeňka Buriana. Tentokrát se jedná o průřez jeho ilustracemi doprovázejícími knihy Julese Verna.
Ti, co knihu četli a prohlíželi reprodukce ilustrací, tak vědí, jak kniha vypadá. Její parametry jsou ještě úctyhodnější, než u předchozí knihy této řady: rozměry 34 x 24,5 x 4,5 cm, váha 3,2 kg.
Stejně tak i obsah je výjimečný. Kniha obsahuje přes 400 velmi kvalitních reprodukcí kreseb Zdeňka Buriana a stručné popisy obsahu knih, které svými malbami doplnil.
Doporučuji všem milovníkům ilustrovaných dobrodružných knih a především milovníkům a znalcům Verneovek.

ondra2
12.01.2021 5 z 5

Verna jsem asi nikdy nečetl, ale s takovým obrazovým doprovodem uvidím, zda to nezkusím.

Boby17
23.05.2020 5 z 5

Nelze dát jinak, než pět hvězd. Opět se mi potvrdilo, že Zdeněk Burian byl hvězda mezi našimi Top Five ilustrátory. Díky této krásné knížce jsem získal povědomí o Verneovkách, které zůstaly stálicemi, i které v průběhu let zapadly. Tahle série je opravdu mimořádný nakladatelský počin!
A ještě citát na závěr (s první větou upravenou): Vernův osud se paradoxně podobá životnímu příběhu Zdeňka Buriana. S jejich uměním jako by si doba, v níž žili, nedokázala poradit. Zajistila jim svého druhu nesmrtelnost, avšak nikoli oficiální uznání. Ke stáru oba věděli, jaká je odměna za úspěch. Jmenuje se trpkost.

Disease
18.05.2020 5 z 5

Sice jsem tentokrát spoustu ilustrací znal, ale i tak platí, co u prvního dílu. Těším se na "Zapomenutý svět" a hlavne, pokud vyjdou ilustrace Mayovek od T+M a Ransomovky.

XbookwormX
14.03.2020 5 z 5

Nemůžu se dočkat dalších dílů, dalších světů pana Buriana!

Hobo
27.12.2019 5 z 5

Na knihu jsem narazil v opatovské MLP Praha a po náhledu na několik stránek jsem neváhal a vypůjčil si ji, i když jsem věděl, že k tomuto mohutnému svazku se mi do batohu už prakticky nic dalšího nevejde. A pak jsem se cca dva týdny opájel skvělými ilustracemi a stejně skvělými texty Ondřeje Neffa k jednotlivým Vernovým knihám, obsahujícími často pro mne nové informace. Nemám dostatek kladných slov k této dokonalé obrazové publikaci.
PS: Kniha je vlastně oslavou i nakladatele J. R. Vilímka, který Buriana "udělal" a jehož vydavatelské počiny doprovázely i mé dětství.

jiri77
20.01.2019 5 z 5

Nádherná kniha vzdávající post nejlepšímu českému ilustrátorovi. V téhle knize se autoři zaměřily na tvorbu k dílům Julese Verna. Pustit si nádhernou klidnou hudbu a užívat si listování této publikace a máte dokonalý odpočinek. Knihu nejde hodnotit jinak než pěti hvězdami.

minirock
16.01.2019 5 z 5

Tohle není kniha na čtení, to je kniha na kochání. A že je čím. Můžeme být hrdí, že v našich skromných podmínkách vyrostl takový ilustrátorský a malířský gigant jako byl pan Burian. Takže už dneska po několikáté pomaličku obracím stránky této krásné knihy a kochám se. Pět hvězdiček ? Deset je málo ....

KAREL6725
12.01.2019 5 z 5

Ilustrace pana Buriana , ke knihám Julese Verna. Knižní skvost, tohle se prostě musí vidět. Plný počet hvězd . Doporučuji rozhodně stojí zato. Myslím , že kdyby pan Verne viděl ty nádherné ilustrace , ke svým knihám byl nadšen stejně jako já. .

1972Sixo
01.11.2018 5 z 5

Nie je to až tak kniha k čítaniu, je to kompletná prezentácia ilustrácií ku knihám Julesa Vernea. Portfólio obsahuje nové skeny diel majstra ilustrátora v špičkovej kvalite vhodné k štúdiu jeho tvorby. Tých pár chýbajúcich kusov (pravdepodobne nenávratne stratených) sú len male skeny asi priamo z pôvodných kníh, kvôli kompletnosti. Textovú časť zastupuje strohý obsah jednotlivých literárnych diel a okolnosti ich vzniku. Je to vrátane kníh, kde Burian ilustroval len obálky. No najlepšie sú samozrejme famózne ilustrácie veľkého formátu, kde si dokážete vychutnať všetky nuansy a drobnokresby nedostižných kvašov a peroviek, ktoré tak teraz vyniknú lepšie než v pôvodných knihách, aj keď ste ich už veľakrát videli. No a na konci par veľmi slušných rozhovorov so samotným majstrom z rôznych zdrojov. Bravó!

encyklopedie
28.10.2018 5 z 5

....ještě dovětek
....nejkrásnější kniha letošního roku .... nemá ji co konkurovat /možná jedna......ale Burian je Burian

encyklopedie
05.10.2018 5 z 5

.....hned jsem přidal do svých GOLD knihy, které jsem přečetl .....
321% za překrásnou knihu, 321% za počin nakladatelství Plus, 321% prostě jen tak .....
největší nádhera letošního roku ....