Světlo géniů

Světlo géniů https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73031/svetlo-geniu-73031.jpg 5 3 3

Světlo géniů je zcela původní práce Květoslava Minaříka, která systematicky jako učebnice pojednává v sedmi kapitolách o praktické józe. - Pojem mystiky: Jaké jsou předpoklady úspěchu v mystickém poznání? Proč jsou osobní osudy tak rozdílné? - Karma: zpětný vliv činů, myšlenek a pocitů na vlastní osudy, vysvětlený z psychologického a fyzikálního hlediska. - Mravní předpoklady mystického vývoje. - Soustředění: psychický nástroj jógy. - Soustředění s kvalitami: pokyny jak kvalitativně ovlivnit psychickou přirozenost soustřeďováním, jež se opírá o určité ideje. - Mystické stavy: stigmatizace, křty, znovuzrození, tzv. vnitřní hlas, Práh smrti; co k nim vede, jak je hodnotit. - Proč být jóginem: důvody, které člověka vedou k tomu, aby se jóginem stal.... celý text

Přidat komentář

IŠ
21.02.2017 5 z 5

Po přečtení prvních asi třiceti stran jsem se vrátila úplně na začátek knihy. Měla jsem snad až obtěžující pocit, že je to nutné a že se mi z textu nepodařilo získat vše, co je možné. I když text samotný byl jasný a srozumitelný, něco mi říkalo, že je potřeba se více koncentrovat a informace nejen číst, ale aktivně s nimi pracovat. Vypsala jsem si pasáže, které se mě nějakým způsobem dotkly a také ty, ke kterým jsem se chtěla po přečtení knihy znovu vrátit. K některým uvedeným myšlenkám lze najít napříč systémy myšlenky či tvrzení, ne-li shodné, potom velmi podobné. Liší se jen použitá terminologie. Nabízí se tak, že mystika je nadnáboženská záležitost, kde jednotlivé systémy jsou pouze vyjadřovacím jazykem, kterými promlouvá. Na knize oceňuji především její praktické směřování. Významná část knihy je zaměřena na soustředění a také jednotlivé soustředění s kvalitami popisuje. Ve smyslu doporučení se však žádné překvapení nekoná. Důraz, stejně jako ve všech ostatních knihách pana Minaříka, je stále kladen na mravní kázeň (… „umravnění symbolizuje především citové zněžnění a dobrotu srdce a vyvodit z toho, že se tato dobrota bude umravněním jen zvyšovat. A pak si již domyslíme, že rozvojem mravnosti vytvoříme dobro v sobě i kolem sebe. Až se tato situace upevní, pak z dosahu naší bytosti zmizí zlo, které se pro všeobecný mravní úpadek projevuje dnes již téměř všude a ve všem. Str. 61) Světlo géniů na 150 stranách obsahuje poměrně velké množství praktických informací a i když ze začátku může rozsah knihy působit jako víkendové počteníčko, opak je pravdou. Obsah je náročný na koncentraci a je vhodné u něj přemýšlet. Toto chce svůj čas. Knihu určitě doporučuji k přečtení.

Jelitovna
24.10.2015 5 z 5

Z předmluvy: "... toužím ukázat cestu těm, kdo hledají na cestách prožívání v sobě samých a postoupili už tak daleko, že začínají chápat význam psychických projevů jakožto činitelů, které tak mocně ovlivňují pocity lidí. Význam pociťování je v tom, že se jím vlastně utvářejí životní a mravní názory každého člověka; tyto názory zase vytvářejí životní podmínky pro společenské soužití..."
"... Nesmyslné teorie některých blouznivých snílků bohužel postavily psychologicky nezávadné nauky mystické a jógické do tak špatného světla, že i seriózně smýšlející vědec nad nimi mávne rukou. Zdá se mi, že tak jedno zlo podporuje druhé, a proto jen málokdo pochopí, že vina není v nauce. Vinni jsou ti, kdo prohlašují, že ji znají nebo že ji uskutečnili..."