Svět sexu

Svět sexu https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57172/svet-sexu-57172.jpg 4 14 4

Původní verzi této knihy vydal soukromým nákladem muž, který dnes již nežije. Kolik exemplářů se vyrobilo a kolik se jich prodalo, se nikdy nepodařilo zjistit. Kniha se prodávala pod pultem a žádné záznamy o jejím prodeji se nevedly. – Alespoň já jsem se nikdy k žádným nedostal. Se smrtí vydavatele se kniha přestala šířit. Jelikož nevstoupila do širšího povědomí čtenářů a protože se mi v Anglii ani v Americe nepodařilo najít nikoho, kdo by ji znovu dal tisknout, rozhodl jsem se pro její nové vydání ve Francii, kde vždy vycházely – a stále vycházejí – všechny zakázané knihy, nesoucí můj podpis. Avšak dřív, než jsem ji svěřil poště, mě napadlo, ře by nebylo naškodu přečíst si znovu to, co jsem napsal už dávno (1940). Jak jsem četl, začal jsem (docela bezděčně) opravovat a měnit, aniž bych tušil, do čeho se pouštím. Pokud si čtenář prohlédne reprodukce původního textu, které jsem do této knihy zařadil, sám se přesvědčí, s jakým, téměř ďábelským nasazením jsem se do oprav pustil. Uprostřed prácě mě napadlo, že by pro čtenáře – zvlášť pro ty, kteří se zajímají o autorův morální vývoj – mohlo být zajímavé, vidět obě verze vedle sebe. Měl bych dodat, protože mezi opravenými a novými stránkami existuje očividný rozdíl, že jsem provedl ještě jednu úplnou revizi, která zde sice uvedená není, ale z níž nová tištěná verze vychází. Úsilí, s nímž jsem pracoval na druhé revizi, bylo větší, ale i mnohem víc vzrušující než úsilí spojené s prvním pokusem. Měl bych také dodat, že prvořadým cílem změn původního textu nebylo změnit myšlenku, ale učinit ji jasnější. Doufám, že se mi to podařilo. HENRY MILLER – Slovo úvodem ... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Concordia
Originální název:

The World of Sex , 1959


více info...

Přidat komentář

Palivo
15.01.2019 4 z 5

Čauky mňauky.

Vydání, co jsem šlohl u dvou taliánů na večeři, obsahuje též povídku Max, která byla tak za 6 z 10. Že mi ale Riccardo udělal dobrý rizoto a Deborah jednou šáhla na koleno, zvedám na 7/10.

The World of Sex začíná klasickýma kundovinama, který Miller šlehá zprava zleva a to hned od útlého věku, kdy první vagíny viděl již v šesti letech. Jiná doba! Za mě už byly holky na pískovišti dost cudný. Poté se Svět sexu přelije do vyprávění o jeho manželství, kdy klátil matku manželky a její kamarádky, když šel ven s kočárkem a jestli tohle není ráj, tak nevím co už. Možná jist pizzu udělanou jenom z Jaggermeistera? Nicméně, vše finišuje ve větších rozměrech, dojde na život, osud, náš úděl a podobný věci a za tenhle Camusovský twist dávám 9/10.

JP
22.06.2018 4 z 5

O životě, moci sexu, ženských, jejich kundách (jiný označení zní příliš akademicky), historii, Bohu, snech, metafyzice a nekonečným vesmíru a jak to vše funguje, jak sex funguje a proč nefunguje, jak lidi fungují a proč nefungují. Krátké a vcelku poutavé seznámení (konečně) s Henrym Millerem, které je ale asi obecně zajímavější až když si přečtete jeho základní práce. Mám rád věci, co se dají sjet na jeden zátah, protože obvykle musí (a mají) mít něco do sebe.


knihomoli
24.07.2012 5 z 5

Velmi příjemné čtení. Úvahy o životě, sexu a lidech vůbec napsané rukou mistra.

WEIL
02.07.2011 4 z 5

Ne nadarmo se o stylu knihy píše, že jde o akvarel.
Ano, autor píše něco z vlastních úvah, něco z encyklopedií a nejvíc z osobní zkušenosti.

Autorovy další knížky

Henry Miller
americká, 1891 - 1980
1991  73%Obratník Raka
2002  58%Pod střechami Paříže
1994  75%Sexus
1992  77%Obratník Kozoroha
1991  79%Tiché dny v Clichy

Kniha Svět sexu je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst28x
Chci si koupit7x