Svět hoří

Svět hoří https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166894/bmid_svet-hori-166894.jpg 3 1 1

Svět hoří, připomíná boje, jichž se v rakouských uniformách na italské frontě účastnily čeští vojáci, evokuje tehdejší smýšlení prostých zákopových bojovníků, zasažené již prvním ohlasem ruské revoluce a převratnými myšlenkami o svobodě, která by byla podstatnější než jen svoboda národní. Román nám přesvědčivě odhaluje duševní rozpoložení těch, kdo pochopili, že byli obětováni cizímu zájmu.... celý text

Přidat komentář

Boby17
21.09.2017 3 z 5

Knihu jsem poprvé četl v roce 1986 a vzpomínám si, že jsem z ní nebyl nijak unešený. Teď jsem se k ní po letech vrátil a pocit mám stejný.
Zhruba první třetina knihy je věnována červnové R-U ofenzivě roku 1918 na Piavě a bojům o klíčovou výšinu Montello. Avšak tato válečná část knihy je popsána dost neuvěřitelně, nejen popis dezerce z první linie a únik zpět přes řeku Piavu, ale hlavně přesun "zraněného" Pleskače a nemocného Zyky do nemocnice v Čechách a na několikaměsíční oficiální zdravotní dovolenou do Brna. To je obrovská literární licence, která by reálně vůbec nemohla nastat.
Další dvě třetiny knihy jsou věnovány vnitřním zmatkům hlavního hrdiny, který se zapletl do vlastních lží a probouzejících se milostných citů.
Za komunistů knížka vyšla asi proto, že se v jedné epizodické větě mihne slovo "sověty" a je naznačena bouřlivá nálada dělnictva, ovšem spíše zaviněná únavou z války a hladem, než uvědomělým revolucionářstvím. Takže výše uvedená oficiální anotace k tomuto vydání je úplný nesmysl.
Dalo se to přečíst, ale potřetí se už ke knížce nevrátím.
Ilustrace (koláže) Michala Houby jsou docela pěkné, avšak minuly se o jednu válku - patřily by ke knize věnované roku 1866.