Svědomí liberála

Svědomí liberála https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67736/bmid_svedomi-liberala-CIO-67736.jpg 4 10 10

Předmluva známého českého ekonoma Tomáše Sedláčka. Kniha světoznámého amerického ekonoma a nositele Nobelovy ceny P. Krugmana se brzy po svém vydání roku 2007 ve Spojených státech zařadila mezi nejprodávanější knihy. Autor v ní, podobně jako v jiných svých publikacích určených širší veřejnosti, opět prokazuje vzácnou schopnost jasného a jednoznačného podání mnohdy obtížných otázek. Promýšlí zde posledních osmdesát let amerických dějin v kontextu ekonomicko-sociální nerovnosti ve společnosti.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Conscience of a Liberal , 2007


více info...

Přidat komentář

IŠ
22.05.2016 4 z 5

První polovinu knihy jsem přečetla jedním dechem. Krugman se narodil v r. 1953 a možná i proto je jeho popis poválečné středostavovské Ameriky něčím víc než jen analýzou dat a statistik. Vnímám zde jeho osobní zkušenost a prožitek té doby, který byť je subjektivní, nemanipuluje s názorem čtenáře a v mnoha případech je podložen emipirickými daty. Krugman představuje několik zajímavých faktů. Za jeden z nejzajímavějších považuji skutečnost určité blízkosti republikánské a demokratické strany z pohledu absence neshod v oblasti hospodářské politiky v padesátých a šedesátých letech 20. století. Velmi zajímavý mi přijde jeho snad až nekriticky pozitivní pohled na roli odborů. Velmi blízké je mi jeho vnímání problematiky zdravotní péče a nutnosti její reformy, která by měla vést k snazšímu čerpání a dostupnosti a k vyšší kvalitě života. Poměrně významnou část knihy zaujímá kapitola vzniku konzervativního hnutí, vzájemné propojenosti médií a republikánských fondů až po tradici volebních podvodů. Právě zde se ale ztrácí Krugmanova objektivita a práce s fakty. Některá jeho konstatování mi připomínají konspirace a nemají daleko k pomluvě. Jsou nepodložená, příliš jednostranná a to bez ohledu zda s ním souhlasím či nikoli. I přesto však knihu považuji za velmi zdařilou. Mně osobně přinesla spoustu nových informací a faktů a všem zájemcům o historii, politické a ekonomické souvislosti doporučuji.

Jackjelly
05.04.2015 5 z 5

Čtivě napsaná kniha, poskytující zajímavý pohled na vývoj americké politiky posledních 80 let a filozofické a politické posuny obou hlavních amerických politických stran - to vše z hlediska liberálních názorů na společnost. Zajímavý je obzvlášť vývoj republikánské strany a její postupný příklon ke značně destruktivní politice známé z doby Bushe juniora.
Doporučená četba pro každého, koho zajímají politické procesy, zásadně ovlivňující společenskou atmosféru na celém světě.


Štítky knihy

ekonomika, hospodářství liberalismus nerovnost

Autorovy další knížky

Paul R. Krugman
americká, 1953
2011  82%Svědomí liberála
2012  74%Skoncovat s krizí
2009  80%Návrat ekonomické krize