Svatý rváč: Román o Jeronýmovi Pražském

Svatý rváč: Román o Jeronýmovi Pražském https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339104/bmid_svaty-rvac-roman-o-jeronymovi-prazs-iEt-339104.jpg 4 21 8

Historický román o osudech Jeronýma Pražského, předního českého učence přelomu 14. a 15. století a blízkého přítele Jana Husa, vychází z důkladného studia historiografických prací. Na základě dochovaných materiálů zde autorka vytvořila možnou podobu životních osudů tohoto nestálého bouřliváka a církevního reformátora. Rodák z Nového Města pražského patřil k největším vzdělancům své doby. Studoval na čtyřech evropských univerzitách, vydával se na dlouhé cesty do Oxfordu, Jeruzaléma nebo Litvy, pro své názory byl však nakonec upálen stejně jako Hus na kostnické hranici. Kniha je výjimečná nejen zásadním příběhem z české a evropské historie, ale i tím, že se autorka snaží najít rovnováhu mezi dochovanými fakty a vlastní autorskou fikcí.... celý text

Přidat komentář

DraculasLady
13.01.2022 3 z 5

Upřímně mě "spisovatelčiny vstupy" dost rozčilovaly už od začátku příběhu... Děj knihy nijak zásadně nedoplňovaly a jen si tím autorka "ospravedlňovala" svou fantazii. Pokud má historický román děj založený na skutečných událostech, které se odehrály již opravdu dávno, je jisté zapojení fantazie na místě a čtenář, který se v tématu orientuje, ji dokáže snadno rozlišit od reálií. Nicméně musím uznat, že závěrečná "vsuvka" vloudila do mé hlavy spoustu poznání a uvědomění, takže jsem pochopila, co tím autorka původně zamýšlela. Příběh o Jeronýmovi by byl však i bez těchto vstupů dostatečně zajímavý a doplňující znalosti ze studentských let, kdy nám byl předkládán hlavně Jan Hus a Jeroným pouze jako jeho ocásek. Zpětně se dá říci, že Jeroným byl v mnohém dále než Hus, ale svou povahou si dost škodil. Ale mám pro něj pochopení - pro svůj zápal šel do všech příležitostí rovnou po hlavě. Jen na tu hranici po nohou...

Etilik585585
15.08.2021 4 z 5

Dobré a poučné čtení, mohu jen doporučit !!


Fanda74
28.07.2019 2 z 5

Knížku jsem si rád přečetl a rozšířil jsem si obzory, protože o Jeronýmovi Pražském toho moc nevím, rád jsem si udělal obrázek i o studentském životě ve středověké Praze.... trochu mě rušilo propojení s přítomností, i když v konečném důsledku byl příběh Lukáše, Barytona a samotné autory také zajímavý. Na druhou stranu text nebyl nijak chytlavý, mám radši jednolité příběhy, i když chápu, že o Jeronýmovi se toho moc neví...

hanča34
30.01.2018 4 z 5

Historie byla vždycky má vášeň, tato kniha mi otevřela pro mne neznámý obzor. O Jeronýmovi Pražském jsem se dozvěděla až v jedné televizní soutěži. Takže díky paní Mileno.

MissiPippi
03.11.2017 2 z 5

Oceňuji autorčinu snahu připomenout i jiné osobnosti koncilu v Kostnici než mistra Jana Husa, v jejím podání mi ale příběh rozhodně nesedl.

Pár zajímavých historických faktů v přehršli pohádkového vyprávění se občas dočteme. Styl slohu přirovnávám k obyčejnému babičkovskému vyprávění doplněná o ty historická fakta. U děje autorka často odskočí k popisu začátku jiné osobnosti a bez pointy se navrací na přeskáčku k Jeronýmovi. To už samo o sobě působí chaotickým dojmem. Navíc je ale popis života Jeronýma protkán dějovou linkou ze současnosti a to už mi vyloženě přišlo jak fantasmagorie a dovršení chaosu.

Za mě je kniha spatlanina historického románu o zajímavé osobnosti v počátcích husitského hnutí.

Ladygeront
09.10.2017 5 z 5

Jeroným Pražský je jednou z postav naší historie, která zůstává ve stínu mistra Jana. A o jeho osudu víme ještě méně. Přesto, že to byl vzdělanec a zcestoval Evropu. Proto je mi velmi příjemná spisovatelská licence Mileny Štráfeldové. Přečteno jedním dechem. Zůstal mi jen smutek na duši za jeden zbytečně zmařený život. A docela mě mrzí, že vzpomínka na Jeronýma zůstává zasunuta. Já osobně jsem nečetla žádnou knihu, která by se mu věnovala. Nemyslím teď knihy odborné, ale beletrii. Přitom téma je to jako hrom, už proto, že spisovatel má dostatečnou volnost psaní. Svatého rváče budu číst určitě znovu a znovu-).

vincek1
06.10.2017 5 z 5

Moje první kniha této autorky a nezklamala. Při četbě jsem měl pocit, jako když čtu detektivku s tím rozdílem, že jsem věděl jak skončí. Ostatně kdo by z hodin dějepisu nevěděl. Kniha měla napětí a zápletky. Vsuvky, kdy autorka konzultuje svoji knihu byly také zajímavé a jedna poznámka mě dokonce donutila si v knihovně půjčit knihu Encyklopedie středověku od Le Goffa a udělal jsem dobře o tom, ale budu psát samostatně k uvedené knize.

Catherine
16.08.2017 5 z 5

Této knihy jsem se bála, ale je to kniha od mé oblíbené autorky tak jsem se do ní pustila. Českou historii moc nemám ráda a asi bych nenašla téma které by mi bylo vzdálenější než Jan Hus a Jeroným Pražský. V tomto podání mě ale kniha překvapila, nemohla jsem jí odložit. A moc se mi líbily pasáže kdy spisovatelka konzultovala svoje dílo s Lukášem nebo Barytonem. Takže za mě plný počet a opět mě paní Štráfeldová nezklamala.