Surrender: 40 písní, jeden příběh

Surrender: 40 písní, jeden příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536790/bmid_surrender-40-pisni-jeden-pribeh-66240bf9a2d64.jpg 4 15 15

Rockem za spravedlnost pro všechny. With or without you? Vážná operace přiměla frontmana kapely U2 k bilancování, protože nikdo neví dne ani hodiny, obzvlášť v Irsku. Kluk z Dublinu, který ve čtrnácti přišel o mámu a klackovitě dozrál v domácnosti tří nemluvných chlapů, se naštěstí nevzdal snu hrát brutální post-punk jinak než rebelové předtím. Stalo se – a svět poznal Bonův naléhavý tenor jištěný třemi spoluhráči. Po obvyklých amatérských nesnázích dobylo U2 koncertní pódia v anglosaských zemích a vlétlo jako svěží vítr do Evropy, jež se zrovna ocitla na křižovatce. Slavnou cestu glosuje autor vzpomínkami na zákulisní peripetie řadových alb skupiny a na lidi kolem nich, nebojí se sebereflexe života v šoubyznysu ani milostných vyznání manželce a rozjímá o víře, jejíž vliv je v rozděleném Irsku znát i v hudbě. Rozdíly se však stírají, bojujeme-li v zájmu spravedlnosti. Ať jde o účast U2 v projektu Live Aid, anebo o Bonovy dobročinné aktivity ve prospěch rozvojových ekonomik a léčby AIDS, znalost „koridorů moci“ ho propojila s vrcholnou politikou tak, že z toho těží prostí občané. Jeden z nejvlivnějších muzikantů dneška ví, že pop-music svět nepohladí jen krásou kytarových riffů, ale že mu dovede i prakticky pomáhat. Čtyřicet ikonických písní U2 rámuje neobyčejnou zpověď člověka, jenž umí pohnout lidským srdcem. I mimo nasvícené arény.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Surrender: 40 Songs, One Story , 2022


Interpreti: Jan Kolařík
více info...

Přidat komentář

Tatrman
02.02.2024 4 z 5

Zajímavá autobiografie. Chvílemi nabubřelá a patetická jako Bono sám, ale my fanoušci U2 ho asi takhle máme rádi. Jen bych občas ubral na politických a aktivistických tématech a víc se ponořil do muziky.

mulderka
19.01.2024 4 z 5

Jak tak občas nahlížím do různých rockových fan skupin na xichtbůku, docela mě donedávna zaráželo, jak moc Bona nemají v jeho rodném Irsku rádi. A protože U2 miluju a sleduju už /sakra!/ několik desítek let, skočila jsem po téhle knížce s tím, že mi nabídne solidní pohled přímo od zdroje. A to bylo pro změnu příjemné překvapení.
Nuže: nejvíc jsem ocenila kapitoly z dětství, osobní život, proces tvorby a vztahy v rámci skupiny U2. Aktivistické a dobročinné akce mi už lehce zavánějí samochválou, míchání do politiky by taky mělo mít nějaké hranice. Rocker, který vyjednává s prezidenty a světovými vůdci, je mi obzvlášť v dnešní době, podezřelý. Musím ale uznat, že cesta na Ukrajinu v nepřehledných začátcích konfliktu vyžaduje pořádné koule. Stejně jako to, že se Bono konečně rozhodl odtajnit své zdravotní problémy /viz tajuplné narážky na Wikině o "zážitku blízkém smrti"/.
Nepochybuju, že všemu, co dělá a podniká, Bono skutečně věří. Zda jeho idealistickým podnikům věří i zbytek světa, je další otázka.
A teď by to chtělo zase zamířit do studia a narvat natěšeným fanouškům do uší po dlouhé době pořádnou muziku. Protože máme U2 rádi :-)


jan37
17.01.2024 4 z 5

Pro fanoušky U2 povinnost. Ke konci už te lásky a aktivismu bylo trosku moc. Dobre se to četlo. Solidních 70%

Hakri
01.01.2024 5 z 5

Dočteno, chvilku to trvalo, ale stálo to za to. Bono je dobrý vypravěč, v knize je spousta informací, čtení ale lehce plyne. Doplněné o texty, kresby, fotografie. U2 je moje srdeční záležitost, ke čtení jsem poslouchala také jejich písničky. Kniha mi potvrdila, že Bono je opravdu osobnost!