Sully: Zázrak na řece Hudson

Sully: Zázrak na řece Hudson https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310169/bmid_sully-zazrak-na-rece-hudson-Luy-310169.jpg 4 59 14

Měl to být rutinní let, jenže se do motoru dostalo hejno ptáků. Nebýt zkušeného kapitána Sullyho dopadlo by vše tragicky. Provedl obtížný manévr a přistál na řece Hudson, uprostřed New Yorku. Na riskantní přistání měl jen tři minuty. Zachránil 155 lidí na palubě, ale i hustě zastavěnou část města. Z letadla vystoupil, až když všichni byli v bezpečí. A přesto se stal předmětem vyšetřování. Sully je inspirativní příběh, ve kterém se zrodil hrdina!... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Highest Duty: My Search for What Really Matters , 2009


více info...

Přidat komentář

Veve11111
21.10.2022 5 z 5

Ak si hovoríte - Načo to budem čítať, veď som videl film...- odporúčam aj napriek tomu ísť do tejto knihy. Vo filme sa viac rozoberá daná katastrofa, následky a pod. , v knihe autor bližšia opisuje svoj život, predstavuje nám jeho rodinu, avšak daný let taktiež opisuje. To sa mi veľmi páčilo a čítalo sa to dobre. Mne osobne sa sa kniha veľmi páčila.

lusila
13.02.2022 3 z 5

Raz som iba tak prepínala televíziu a zaujal ma dokument o pilotovi, ktorý pristál na rieke so všetkými pasažiermi. Keď som túto knihu uvidela i u otca na stole, potešila som sa, že sa dozviem viac. Viac som sa síce dozvedela, aj keď nie o samotnom lete/ ten bol dosť podrobne zrekonštruovaný v dokumente/, ale akosi som mala z textu pocit takej formálnosti. Akoby sa rozprávanie viedlo pred značkou "pozor, bude to čítať verejnosť".


radusak9806-1
11.12.2021 4 z 5

Měla bych se u filmu konečně dostat dál než k dosednuti na Hudson.
Kniha je hodně o životě, o všech věcech, které předcházeli tomuto jednomu letu. Já chápu tu snahu, být komplexním pilotem a ne jen kapitánem, co to položil na Hudson. Přijde mi, že je to i tak psané. Tohle je celý můj život a Hudson v nich tvoří asi 5 minut, i když velmi zásadních. Pořád jen 5 minut, kdy jsem dělal svou práci jak nejlépe jsem mohl.
Doporučuji, je to taková tramvajová jednohubka.

speciale88
13.09.2021 4 z 5

Kniha byla zajímavá, je tam hodně ze života Sullyho což až tak moc mě nebralo. Kniha se četla rychle. Film je topka.

Steve1511
28.08.2021 5 z 5

Potvrdil jsem si, že nejlepší civilní piloti prošli armádou. .... "Je třeba, abychom se vždycky snažili jednat správně, konat nejlépe, jak umíme, protože nikdy nevíme podle které chvíle v našich životech nás budou posuzovat". .... I když je to hodně zavazující (a ani nemám v rukách život stovky lidí denně) , snažím se to dodržovat :).

Annkag
15.07.2020 5 z 5

Tahle knížka Bola pře mňa inšpirujúca.Čítať příběh muže který žije pře svoji rodinu,práci,má svoje hodnoty a cení si život v ten najväčšej možnej miere.
A dokázal niečo čo si člověk bude pamätať hrozně dlouho.

Kerberos
01.02.2020 4 z 5

Popis skutečné události,víc popisné než film a ten Tom Hanks tam nějak chybí.Možná byla chyba nejdřív vidět až pak číst.

HŠ
10.06.2019

I já čekala více, respektive něco jiného, hlavně co se týkalo vyšetřování. Celá kniha byla vyloženě proamerická, to mi nejvíc kazilo dojem. A jestli je Sully opravdu takový, jaký ho líčí kniha, tak jen více takových lidí.

PetiJelinkova
24.05.2018 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, ve které se člověk dozví mnoho zajímavých informací jak z letectví, tak i o životě Sullyho.

Sova15
25.03.2017 3 z 5

Souhalsím s Marluksou, asi jsem od knihy čekala něco jiného. Ale přesto se mi líbila. Prožívala jsem životopisné události Sullyho. Má pravdu v tom, že když člověk dělá, to co ho baví, dělá to lépe a s láskou. (Ale kolik z nás dělá to, co baví?)
Je pro mne nepředstavitelné, jak rychle se musí pilot rozhodnout, co udělá, když nastane krizová situace. A pokud se nerozhodne dobře....ale co je v dané situaci nejlepší? Je to velká odpovědnost. Až příště poletím, určitě na knihu a Sullyho budu myslet.
Ale odpovědná je i každá jiná práce - řidiče autobusu, učitele, lékaře i uklízečky (např. jestli bude operační sál čistý). A to nám možná chtěl autor sdělit.

jan6775
28.02.2017 5 z 5

kniha je životopisná a poučná. Dozvíte se v ní spoustu důležitých informací jak do života, (co si člověk udělá sám má z toho větší radost i když to není dokonalé . ) Líbilo se mi že se stavbou pomáhali všichni včetně dětí v rámci jejich možností. Dnes děti neumí z manuálních činností skoro nic, díky přesvědčení že děti přece nesmí pracovat . Nedivte se proto že každý zaměstnavatel žádá praxi. Dále se seznámíte s létáním a přípravami na něj a na každý let a se vším co k tomuto fenomenu patří.

cleopatra11
07.10.2016 5 z 5

Pěkná a zajímavá kniha. Dozvěděla jsem se plno zajímavých informací jak o letectví, tak o životě Sullyho.

Marluksa
27.09.2016 4 z 5

Na jednu stránku kniha naprosto báječná, na stranu druhou jsem očekávala trošku něco jiného. Je to vlastně jakási autobiografie a já čekala šokující příběh, který mě rozpláče, vyděsí, rozesměje a zklidní svým závěrem. Nestalo se. Zato jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací o kterých jsem neměla ani tušení, co se týče leteckých a technických záležitostí. Styl, jakým je kniha napsána je pozvolný, mírný a příjemně zaobalený. Čitelný, a to mnohdy dokonce až tak, že nejste schopni knihu odložit. Pak ale nastane okamžik, který vás už začne nudit a pár odstavců přeskočíte. S každou další stránkou jsem dychtivě očekávala, kdy že se dozvím podrobnosti o přistání a ejhle... až skoro na konci. Což mě dost zklamalo. I tak ale musím knihu doporučit, klidně i jako oddechovku a z části naučnou s životním příběhem jedné lidské bytosti. :-)

Matty
19.09.2016 3 z 5

Chápu, proč se filmové adaptace Sullenbergových pamětí ujal zrovna Clint Eastwood. Nejde jen o téma, ale také o styl. Kniha je napsána se stejnou úsporností, s jakou Eastwood režíruje. Sullenberger v několika víceméně chronologicky řazených kapitolách s věcností a bez ornamentů vypráví o příhodách, které ho formovaly. Většinu z nich překvapivě reflektuje i relativně krátký film, byť jde třeba jenom o jednu dvě zmínky (Sullyho poradenská firma, finanční problémy kvůli zakoupeným pozemkům). Nejvíce prostoru si sice dle očekávání vysloužil titulní „zázrak“, ale rozhodně nečekejte knihu, která by do nejmenších detailů popisovala pouze slavné přistání na řece (původní název, který nemohl parazitovat na existenci filmové adaptace, taková očekávání ani nevyvolává). Za nejpozoruhodnější aspekt knihy, která je stejně jako film nepatetickou oslavou profesionalismu a oddanosti práci, považuji skutečnost, že Sullenberger působí z toho, jak sám sebe popisuje, jako poměrně nudný člověk pevných zásad a neměnných rituálů. Žádný muž nesmírného charismatu, skvělý společník a výborný řečník předurčený od dětství k tomu, aby se stal hrdinou. Prostě chlapík, který rozumí své profesi. Díky tomu jde o dobově relevantní doklad toho, že hrdinství nemusí spočívat jenom v tom, že s pomocí superschopností zachráníte celý svět. Hrdinou se bez ohledu na své povahové vlastnosti může stát každý, kdo „jen“ dobře vykonává to, čemu věří a v čem je nejlepší. Kdybyste si měli vybrat, doporučoval bych vám zajít si za tímto prostým, ale důležitým zjištěním do kina, protože film je stručnější a údernější, ale pokud se zajímáte o problematiku letového provozu, z knihy se dozvíte spoustu pozoruhodných informací například o tom, jak se civilní letecká doprava proměnila po 11. září.

Štítky knihy

letadla zfilmováno hrdinové

Autoři knihy

Jeffrey Zaslow
americká, 1958 - 2012

Kniha Sully: Zázrak na řece Hudson je v

Právě čtených2x
Přečtených79x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených5x
Knihotéce69x
Chystám se číst56x
Chci si koupit17x