Sukulenty jako bonsaje

Sukulenty jako bonsaje https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180040/sukulenty-jako-bonsa-180040.jpg 5 3 1

Způsoby pěstování vybraných druhů sukulentních rostlin, které jsou vhodné do suchých bytů a je možné je tvarovat jako bonsaje. Kromě podrobného popisu 120 nekaktusových sukulentů, osvědčených pěstitelských postupů, námětů a ukázek tvarování kniha přináší i fotografie druhů ve volné přírodě v Africe a Mexiku.

Přidat komentář

knihyKeMne
02.03.2020 5 z 5

Spojení mých dvou lásek, povětšinou platonických, na to jsem byla opravdu zvědavá. Kniha od českého autora z českého prostředí je vždycky plusem, zvlášť když se stejně jako tato snaží co nejvíce pomoct, např. uvedením konkrétních firem vyrábějících bonsajové misky nebo seznamem zajímavých adres, některých už i internetových. Bohužel kniha je už dvacet let stará a tím tuto výhodu ztrácí.

Souhrnné informace na úvod jsou myslím v přiměřeném rozsahu, stejně tak popisky k jednotlivým druhům sukulentních rostlin vhodných k pěstování ve stylu bonsají. Jako začátečník bych uvítala i nějaké ty přehledné piktogramy ohledně náročnosti, abych to nemusela vyhledávat schované v textu, ale to mohu knížce odpustit.

Velkým přínosem knihy jsou pro mě obrázky, jednak sukulenty takto naaranžované v bonsajových miskách slouží jako inspirace k vlastním kompozicím, jednak většinou uvádějí i věk vyobrazené rostliny, a občas v porovnání se stejným druhem ve volné přírodě.

Knížku mám zatím na zkoušku z knihovny, a přesvědčila mě, seženu si ji i do knihotéky. Vzhledem k menší aktuálnosti nemůže být jedinou k danému tématu, ale to u nadšenců stejně nehrozí :-)