Šuani / Temný příběh

Šuani / Temný příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18859/bmid_suani-temny-pribeh-JHo-18859.jpg 4 17 4

Šuani (1829), historický válečný román z období francouzské revoluce, je mezníkem v Balzakově tvorbě; později jej zařadil do cyklu Lidská komedie, konkrétně do Scén ze života vojenského. Druhý román v tomto svazku, totiž Temný příběh (1841), je v rámci Lidské komedie zařazen do Scén historických a pojednává o pozadí Napoleonovy vlády.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les Chouans / Une ténébreuse affaire , 1840


více info...

Přidat komentář

lampernaqui
02.09.2021 3 z 5

Po prvé jsem měl při čtení Balzaca problém... a to u obou příběhů. Vůbec jsem se nemohl do příběhu dostat a musel jsem se do čtení nutit. Nedokážu popsat, čím to bylo, vzhledem k tomu, že styl vyprávění měl autor stále stejný. Možná jsem neměl moc informací o šuanech a daném období, copak já vím. No, snad další knihy budou pro mě zase záživnější.

tomasblazek
20.09.2019 4 z 5

Šuani mi hodně evokovali romantické příběhy Victora Huga s nádechem Červené knihovny. Temný příběh zase tak trochu klasicistní detektivku se špionážními prvky, obojí se mi četlo velice dobře, zvláště tedy svižný Temný příběh. Balzaca moc nějak čtenářsky pro jakousi suchost jeho vyprávění jinak rád moc nemám, přestože se ho snažím s respektem a úctou celého přečíst :), tahle dvě díla jsou pro Balzaca analyzujícího realistu, jak ho především známe, netypická. A proto právě se mi četla dobře.


AndreasG.
04.01.2016 5 z 5

Honoré de Balzac... Věčný umělec schopný čtenáře uvrhnout do nepopsatelné atmosféry, mimo jiné i pomocí báječného, realistického a barvitého líčení. Vždy propracovaný a do detailu promyšlený příběh. Výtečné.

A. G.

vitavita
01.04.2012

Čtení pro milovníky Balzaca ...