Stvořitelé nových světů

Stvořitelé nových světů https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88405/stvoritele-novych-svetu-88405.peg 4 71 6

Sci-fi povídky autorů z celého světa, doplněné dokumentární fotografickou přílohou, stručným přehledem historie i současnosti science fiction, přehledem díla nejznámějších světových autorů a seznamem sci-fi knih vydaných v češtině. Povídkami přispěli Robert Sheckley, Harry Harrison, Gaku Konisi, Mack Reynolds, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov, Fredric Brown, William Tenn, Arkadij a Boris Strugačtí, Josef Nesvadba, Jana Moravcová, Erik Simon, Vadim Šefner, Konrad Fiałkowski, Dmitrij Bilenkin, Niels E. NIelsen, Janusz A. Zajdel a Erik Nyblon. Sestavil Ivo Železný.... celý text

Přidat komentář

boxas
17.03.2021 4 z 5

Některé povídky jsou lepší, některé horší. A pár je takových, že vám dlouho zůstanou v hlavě. Třeba Začalo to poškrábáním.

mulderka
16.10.2020 4 z 5

Většina povídek mě příliš nezaujala, až na pár výjimek /Asimov, Wells, Harrison a možná ještě něco/ mají z dnešního hlediska leda tak dokumentární hodnotu. Pro představu, jak se v těch dřevních dobách žánru psalo, budiž. Daleko cennější jsou dodatky o historii žánru, medailonky autorů a HLAVNĚ kvalitní seznam skoro všech do té doby u nás vydaných SF knih /nebylo jich zrovna moc.../ Protože z něho jsem dobrých pár let -až do revoluce- žila a hledala po knihovnách vše, co se dalo. Za to má editor Ivo Železný moje vřelé díky a ty čtyři hvězdy. Výběr povídek pro mě za víc než 2,5 až 3 nestojí.


Pavelpi
14.10.2020 4 z 5

Tak jsem se vrátil k téhle knize a nebylo to vůbec špatné. Většina povídek byla velmi dobrá a nejvíc se mi líbila povídka Pocit síly, která je na dnešní dobu jako ušitá. Když zjistíte, že lidé neumí počítat bez kalkulačky a neumí dát dohromady i v jiných oborech to co bylo dříve naprosto běžné a normální. Poslední případ jsem zažil u jednoho strojního inženýra, když náhodou vypadla elektrika a on nebyl schopen nic vysvětlit, protože to bez aplikace bohužel neuměl. Přitom to byla velice jednoduchá záležitost spojení šroubem a on to bohužel neuměl od ruky nakreslit.A o něčem podobném je i povídka.

eraserhead
01.03.2016 4 z 5

Tahle kniha má fajn povídky. Dvě dokonce překračují hranici mezi sci-fi a horrorem a patří k tomu nejlepšímu z knihy. Jednou z nich je má hrozně moc oblíbená (poprvé jsem na ni narazil právě v horrorové antologii) Věrozvěst od Harry Harrisona, skvělý logický úder, který škodolibě musí potěšit každého ateistu. Druhou nakonec neskutečně mrazivá Nájemníci od Williama Tenna. Ostatní povídky barvitě načrtávají pestrost sci-fi žánru, jak tématicky, tak subžánrově a formálně. Prostě ta nejširší žánrová paleta (nutno zdůraznit, že kniha poprvé vyšla v roce 1980, takže nelze nahlížet z dnešní perspektivy). Sci-fi mě zrovna dvakrát nějak nebere, ale v takovýchto podobách ho mám i rád. Co mě na knize baví ale mnohem více a přijde mi nejzajímavější, to jsou krátké texty o historii a proměnách žánru. Pro mě, coby někoho, kdo se v tomto žánru zrovna dvakrát nevyzná, byť základní autory a některá díla, zná, to bylo velmi zajímavé čtení. 3,5*

pablovendat
17.11.2014 5 z 5

Hodně kvalitní výběr povídek.

Phoenix16.cz
07.01.2013 4 z 5

Tato kniha mě velice potěšila výběrem autorů, i když jsem neznala všechny. Nenašla jsem tu žádnou vyloženě slabou povídku, většina něčím zaujala a zbytek byl prostě průměr, který přečtete a za týden zapomenete. Nejvíce mě oslovily povídky Začalo to poškrabováním (originálním nápadem), Bajky z let budoucích (netradičním zpracováním) a Planeta na prodej (svou kritičností). Zároveň na knize oceňuji přehled o světové i naší SF, kde jsem se dověděla spoustu hodnotných informací a inspiraci do dalšího čtení.