Stupně viny

Stupně viny https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435511/bmid_stupne-viny-cP6-435511.jpg 4 72 18

Maria se ocitá u soudu za vraždu manžela, k níž se přiznala. Hájí se tím, že jím byla léta týraná. Nemá to ale jak dokázat. Jediný člověk, který by mohl její slova potvrdit, je Ruth. Ta ji několikrát telefonicky uklidňovala v rámci linky pro týrané ženy. Ruth se rozhodne Mariu za každou cenu vězení ušetřit, což má dopad i na jednu z porotkyň – Lottie. Je nespokojená v manželství a tak si začne s jedním z porotců. Jak se nakonec vyvinou osudy všech tří žen?... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Degrees of Guilt , 2019


více info...

Přidat komentář

Kačkalka
21.12.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou, ale musím říct, že jsem byla spokojená. Kniha se mi líbila, měla hlavu i patu. Líbil se mi popis, styl psaní a hlavně měla l spád. Je to kniha z reálného světa a donutí vás i přemýšlet. Z knihy jsem byla překvapená a nic mi v ní nepřišlo zbytečné. Doporučuji.

Jiitush
07.05.2023 3 z 5

Příběh nebyl špatný, oceňuji, že jsem se do soudního procesu zažrala a chtěla vědět, jak to teda všechno vlastně bylo, což mě nutilo číst dál a dál. Co mě rozčilovalo a co podle mě do tohoto žánru nepatřilo byly romanticko-sexuální pasáže mezi Lottie a Camem.

Překlad mi nepřišel moc povedený, je to asi má profesní deformace, ale některé výrazy byly špatně přeložené, např. "Cameron je rovný chlap" (straight znamená v angličtině heterosexuál, což by měl alespoň mírně pokročilý překladatel vědět), a celkově některé výrazy byly přinejmenším zvláštní a při čtení působily rušivě (Tabitina klika; aby jim bylo pomoženo; atd.)

SPOILER

Musím říct, že jsem teda čekala jiný konec. Celou dobu jsem si tak nějak myslela, že obžalovaná si na oběť jen hraje, konec byl však jiný a upřímně mě ani moc nešokoval, spíše to pro mě bylo zklamání. Bylo mi jasné, že Ruth do toho celého případu bude nějak zapletená, neboť byla zmíněna v anotaci a během celého příběhu se jí věnovala nejmenší pozornost :D Ale tohle mě nějak zklamalo, čekala jsem asi větší wow efekt. Ani mi nedávalo smysl, kde vzala tolik peněz na podplacení.


Zoulinda
14.03.2023 2 z 5

Do poloviny knihy jsem se nudila až pak konečně to začalo....

intelektuálka
24.01.2023 4 z 5

Zajímavě sestavený příběh o síle viny a trestu ....

Probíhající soudní proces nás seznámí s Marií, obviněnou z pokusu o vraždu manžela ....
Osvětlující informace o životě týrané ženy mohou být vysvětlovány ze dvou hledisek ....

Jak má Marie dokázat svou pravdu bez důkazů ?

Pomůže jí stanovisko poroty ? Anebo její přítelkyně ?

Autorka zvolí překvapující konec - a já byla ráda, že tu byla zmíněna i presumpce neviny ....

Kniha určitě stojí za přečtení.

Miro67
18.05.2022 5 z 5

Kde je ta hranice, kde se vražda ze zločinu mění na ospraveditelný čin? Jistě většina z nás by byla s posudkem hotova ještě před zahájením procesu. Kolik nás ale zbyde po dokončení??? Pro mne začínal zlom ve chvíli, kdy Marie vzpomínala na nákup hygienických potřeb. A pak už to jelo ve smutných kolejích. Přesto si autorka nechala jedno (velké) překvapení až na konec.

bigben
19.04.2022 3 z 5

Už od začátku jsem přemýšlela, zda je ona opravdu oběť nebo zda všechno nachystala a obětí je manžel. Příběh porotkyně musel zákonitě špatně dopadnou, otázkou zůstávalo, jak daleko to dojde. Závěrečné rozuzlení pro mě překvapivé.

playada
24.02.2022 3 z 5

Zajímavé. Neotřelé. Nezvyklé. Nápadité. Překvapující.

Monhartka
07.11.2021 4 z 5

Kniha mě ze začátku moc nebavila, bylo to zbytečně zdlouhavé. Začala mě bavit skoro v polovině a pak jsem se od ní už nemohla odtrhnout. I když jsem neměla moc času na čtení. Konec mě velice překvapil. Zajímalo by mě jak to dopadlo s manželem porotkyně Lottie. Čekala bych, že se Marie na konci zaplete se svým právníkem, který se jí jako muž líbil. Kdyby bylo pokračování, vůbec bych se nezlobila :) mohli by psát o životě Marie po tom všem, jak dopadla Lottie s manželem, co se stalo s Cameronem dál.. i o životě Ruth. Každopádně doporučuji ! Jedinou hvězdičku ubírám za lehkou červenou knihovnu a romantiku, kterou já opravdu nevyhledávám..

jasmína
21.09.2021 4 z 5

Až na ( pro mě nepříjemnou a naivní ) Charlottu se mi kniha líbila.....

ikul
20.08.2021 4 z 5

Když jsem dočetla Stupně viny, zůstal ve mně pocit, který mívám po shlédnutí hororu. Stále jsem před sebou viděla ta pořezaná stehna. Chvíli mě bavil vztah Lottie a Camerona, ale takový vývoj jsem také nečekala. Dobře napsané na téma zneužívání žen, které teď rezonuje.

zbožňuju_knihy
16.08.2021 3 z 5

Já vám nevím, ten konec?
Dávám 3*, jakože průměr.

berila
25.05.2021 5 z 5

Moc povedený thriller. Pro mě to bylo úplně něco jiného než ostatní thrillery a k tomu velmi dobře napsané. Velká spokojenost.

Jordyz
26.02.2021 5 z 5

Skvělé čtení! Ani jedna část mi nepřipadala zbytečná nebo nudná. Tušila jsem nějakou boudu, ale konec to předčil.

alnahu
28.01.2021 5 z 5

Tak toto byl spíš psychothriller- na téma týraných žen. Kniha začíná zvláštně -manžel .který svou ženu celý život psychicky i fyzicky týrá je utlučen nohou od stolu. Ze zabití je obviněna manželka, on útok přežije i když zmrzačen. U soudu se jí ale nedaří dokázat ,že byla týraná. Má však zastání u porotkyně ,která si prožívá skoro to samé se svým milencem. Rozuzlení případu je opravdu nečekané. Kniha je opravdu k zamyšlení.

Leona333
14.01.2021 3 z 5

Kniha má potenciál a čtivost do doby, než se z toho autorka pokusila udělat něco ve stylu Danielle Steelové...

kackahracka
30.12.2020 1 z 5

Musela jsem se na hodnocení vyspat, abych ze sebe vymáčkla alespoň jednu hvězdu, tohle byla tragédie. A tak dobře to začalo! Řekla bych, že dokonce s potenciálem bojovat o doživotní místo v mé knihovničce, kam si pořizuju jen ty největší skvosty. Začátek (až na ty nechutnosti s rozmázlým mozkem) super. Perfektní atmosféra u soudu, skvělé myšlenky, super dávkování napětí. A pak najednou - bum ho. Propad mezi odpad. Zničeho nic se do příběhu vetřela milostná romantická linka jak z pubertální červené knihovny. Já mám erotické romány ráda, nic proti sexu v knížce nemám, ale tady se to absolutně nehodilo. Uprostřed všeho toho dění ze soudní síně to bylo jako byste si zachumlaní v posteli četli strhující detektivku a pod deku vlezl roztoužený milenec. Proč na to chce skočit proboha zrovna TEĎ??? Vždyť to je jak přerušit nejlepší akční scénu ve filmu reklamou od Vodafounu. Katastrofa! Veškeré nadšení je rázem pryč! Bohužel, červená knihovna zcela převzala roli, milenec se nehodlal vzdát, a tak i celý slavný případ skončil totálním fiaskem zasluhujícím jedině slovo odpad. Tak za ten začátek dávám knížce alespoň jednu hvězdu. Jinak ani ň.

micha-ella
08.12.2020 4 z 5

Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Něco mi v tom příběhu vadilo, určitě bych se obešla bez erotických scén, ty mi připadají zbytečné a trapné, kapitoly o soudní porotě měly dost hluchých míst a zvrat v jejím postupu mi přišel hodně nepravděpodobný. Ale bylo to čtivé.

Šebestová3
25.11.2020 5 z 5

Perfektní kniha! Ze začátku jsem měla strach, že mě bude nudit, protože nemám ráda zdlouhavé popisy soudních jednání, ale opak byl pravdou. Konec mě naprosto dostal a ještě dlouho ve mně rezonoval!!!

Štítky knihy

soudní procesy domácí násilí týrání právníci

Autorovy knížky

2020  79%Stupně viny

Kniha Stupně viny je v

Právě čtených1x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce105x
Chystám se číst67x
Chci si koupit10x