Stůl v koutě

Stůl v koutě https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144016/bmid_stul-v-koute-REN-144016.jpg 4 23 7

Stůl v koutě je stůl, u nějž se k jídlu schází pestrá společnost během dlouhé plavby zaoceánského parníku. Atmosféra letmých setkání, která však mohou mít zásadní vliv na další život, poutavé příběhy jednotlivých pasažérů, dobrodružné výpravy na zakázané paluby, skvělý vyprávěcí styl, v němž se dětské vzpomínky mísí s dospělým pohledem hrdiny, to vše dodává této knize velmi zvláštní nostalgické kouzlo. V románu úspěšný britský autor Michael Ondaatje, nositel Bookerovy ceny za román Anglický pacient, zpracoval své zážitky z podobné cesty na lodi, která jej jako chlapce dovezla z rodné Srí Lanky do Anglie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Cat's Table , 2011


více info...

Přidat komentář

Škuch
07.12.2020 1 z 5

Vyprávění mi připadalo zdlouhavé, nezáživné. Dala jsem to asi do poloviny a pak se přestala trápit a knihu jsem odložila.

000nugatovej
23.02.2020 4 z 5

Ondaatje má specifický styl. V jakoby zamlženě vyprávěném příběhu se postupně odkrývají jednotlivé osoby, jejich motivy, jejich jednání. A ani na konci není úplně vše zřejmé. Jako v životě.
Při cestě lodi Oronsay se toho tolik děje! Nakolik jsou schopni to vše postřehnout tři jedenáctiletí kluci a co zůstává skryto pod povrchem? A nakolik je to ovlivňuje a mění v jejich cestě k dospělosti?
I proto se Michael k tomu všemu vrací. Stejně jako my se vracíme k tomu, co jsme kdysi prožili. Vnímáme to jinak, dospěle, lépe (?), resp. jinak tomu rozumíme.


Felidae
23.07.2018 5 z 5

Naše vzpomínky a dětství jsou stolem v koutě. Přesto nebo právě proto jsou důležité pro celý život a utvářejí naše místo ve světě. Laskavě napsaný příběh, který má několik vrstev, příběh tří kluků a lodní cesty je "jen" ten povrchní.

esma
09.01.2018 4 z 5

..."Po letech mívají zmatené útržky a ztracena zákoutí příběhu jasnější význam, když je člověk vidí v novém světle, na jiném místě"... A tak to cítí i Michael, snaží se zorientovat ve vzpomínkách na dávnou plavbu, které se jako malý kluk zúčastnil. Vybavuje si nejenom rošťárny, které prováděl na palubě s ostatními dětmi, mnohem větší význam má pochopení dramatických událostí v životě dalších literárních postav, vnímá bariéru, ve které uvízly. Jsou paměťové stopy, které nelze vymazat...

MichelleS
10.01.2014 4 z 5

Dokážete si představit, jaká dobrodružství se dají zažít na třítýdenní plavbě z Cejlonu do Anglie? Můžete si být jistí, že ta představa bude jen zlomkem zážitků jedenáctiletého Michaela, které jsou popsány v této knize. "... už jsme si stanovili jedno pravidlo: každý den musíme udělat alespoň jednu věc, která je zakázaná."
Kolik potkal na první pohled obyčejných lidí, kteří mu během plavby dali nahlédnout do svých barvitých osudů. Zároveň je tato cesta nejen plná klukovských rošťáren, ale také ohromnou školou života.
Přestože to dlouho vypadá jako pestrá mozaika exotiky, zvláštních lidiček, úsměvných i někdy šokujících historek, v závěru se tyto střípky spojí do jednoho dramatu.

Brabikate
23.07.2013 3 z 5

Román Stůl v koutě je příjemným odpočinkovým čtením, které ale svého čtenáře občas potrápí, pro roztržitost celého románu totiž dlouho není jasné, kam se vlastně příběh ubírá. Tu tam, tu zase jinam. Od všeho trochu. Nakonec ale Michael dopluje do cíle a všechno, nebo alespoň téměř všechno, se zdá být vyřešené. Což ale pro někoho může být už pozdě.
http://brabikate.blogspot.cz/2013/03/dobrodruzstvi-na-zaoceanskem-parniku.html

RADOST
25.06.2013 3 z 5

Vzpomínky na v dětství prožitou plavbu ze Srí Lanky do Anglie; na spolucestující, chlapecká dobrodružství i pokusy pochopit svět dospělých. Literárně velmi kvalitní - přesto mě kniha příliš nezaujala, neposkytla podněty k zamyšlení, chvílemi mě i nudila.

Štítky knihy

kanadská literatura

Autorovy další knížky

Michael Ondaatje
kanadská, 1943
2003  73%Anglický pacient
2019  64%Nouzové osvětlení
2012  70%Stůl v koutě
1999  71%Máme to v rodině
2001  76%Anilin duch

Kniha Stůl v koutě je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce11x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x