Studio lásky k člověku

Studio lásky k člověku https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234599/studio-lasky-k-cloveku-hSP-234599.png 5 3 1

Výbor povídek a novel, v nichž sovětský spisovatel vypráví o utlačených lidech velkoměsta a formou nadsázek, hyperbol, alegorií a filozofického podtextu předvádí odvěký souboj dobra a zla v lidské společnosti a odhaluje podstatu násilí a zrůdnosti.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Práce
Originální název:

Izbrannyje sočiněnija , 1926


více info...

Přidat komentář

Koka
29.10.2015 5 z 5

Tato kniha je v mé knihovničce jako "kniha s příběhem". A takové mám obzvláště ráda. Nejdřív někdo vložil na DK letošní slovenské vydání povídek tohoto autora, díky čemuž jsem se jednak dozvěděla o jeho existenci a druhak jsem zjistila, že v důsledku rozdílného přepisu jeho příjmení z azbuky do slovenštiny a do češtiny se zde autor pokaždé píše jinak. Proto jsem navrhla jeho sloučení a když už jsem si dala tu práci, tak jsem si sehnala i jeho knihu. Překvapení je to nesmírné!
Autor doslovu dělal, co mohl, jen aby tohoto spisovatele a hlavně jeho neuvěřitelné jasnozřivé příběhy "správně" zasadil do doby bolševické revoluce, jako jejího obdivovatele a vyznavače. Dnešní čtení těch příběhů ale svědčí o něčem jiném. Např. hodně specifické sci-fi "Gramofon věků" je hrozící prst míříci na všechny, kteří si myslí, že minulost (jednotlivců i národů) lze zapomenout, popírat, odstřihnout se od ní, a bez následků. Dvě originální fantazie - Studio Lásky k Člověku a Živý nábytek - to jsou obžaloby sociálního inženýrství, jaké (to inženýrství i ty obžaloby) se do té doby v literatuře nevyskytly.
A pokud by někdo jednou sestavoval knihu na téma "nejkrásnější povídky o koních", tak rozhodně, ale určitě by neměl zapomenout do ní včlenit překrásnou a dojímavou Limonádu Jefima Zozulji.

Část díla

všech 23 částí díla

Autorovy další knížky

Jefim Davidovič Zozulja
ruská, 1891 - 1941
1964  87%Zkáza hlavního města
1979  93%Studio lásky k člověku
2015  60%Živý nábytok