Studená vlna

Studená vlna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509004/bmid_studena-vlna-Bjw-509004.jpg 5 5 5

S překotnou autoterapeutickou mnohomluvností vypráví autor, podepsán iniciálami S.d.Ch., o svém rozervaném životním příběhu, své tvorbě v mnoha uměleckých odvětvích a svých neklidných vztazích s celým světem. K druhému, rozšířenému vydání autor připsal následující text: Před deseti lety jsem si poznamenal: Dnes už mohu svou Studenou vlnu vydat. Přešla. Už jsem se vrátil ze strojovny zoufalství a nenávisti a už se tam nepotřebuji vracet. Studená vlna už není můj život, už je to pouhý příběh mé představy o něm, napsaný z hloubky poetické skepse jako naprostý plagiát mrtvého Rakušana… To je úsměvné. Z dnešní perspektivy působí Studená vlna jako poetickým světlem prozářený dokument svobodných a přívětivých časů napsaný ve šťastné hodince a svázaný s mým životem poutem své průzračné autenticity. Doba rozhodně pokročila, říká Haškovo monstrum přítomné chvíle při obhlídce cely, a my mu můžeme porozumět pouze v ironickém smyslu, že svět současný není ničím jiným, než byl ten minulý. Vnímá-li ho dnes naše vědomí jako hrnec hrůz, na jehož nadskakující pokličce sedí menšina těch šťastnějších zatížených vinou, je namístě si připomenout, že tuto představu také stvořilo. Dojem pokroku, který při výkladu reality máme, způsobuje totiž všechno možné (možnosti losuje papoušek na střídačku s algoritmem), takže třeba i bezděčný komplot ze řetězu utržených médií a internetem pomatených hlav intelektuální a umělecké fronty, poplašených zbabělců zralých na prášky a blázinec. Tím chci říct, že Studená vlna může vyjít podruhé, neboť se její předpoklady musely naplnit.... celý text

Přidat komentář

jozik_v_tumane
27.03.2023 3 z 5

No nevím. Autor sám označuje svou knihu jako "plagiát mrtvého Rakušana", s nímž se ovšem nemůže srovnávat. Hlavní výsledek četby je chuť znovu si přečíst něco od Bernharda, jehož je tento text neumělou napodobeninou. Je to příliš sofistikované, příliš složité. Působí to víc jako prostředek autoterapie než zralé umělecké dílo. Nevyvážené; méně dobrých pasáží, u kterých jsem se zasmál, více těch příliš složitých až nesrozumitelných, které jsem protrpěl. Lidově řečeno, špatně se to čte. Nejlepší pasáže jsou ty, v nichž se autorovi podařilo nejlépe napodobit Bernharda.

Mairiel
05.05.2013 5 z 5

Kniha jako stvořená pro autorská i neautorská čtení. Proud textu přibližně kopírující proud myšlenek, který při letmém tichém čtení zdaleka nevyzní tak důrazně, jak by mohl, a vy dokonce můžete knihu předčasně odložit, přestože to není špatná kniha a jen a pouze vy jste si zabránili v přístupu k jejímu obsahu tím, že jste si ji odmítli předčítat nahlas. (Ne, fakt. Zkuste to. Je to super.)


Autorovy další knížky

S. d. Ch. (p)
česká, 1970
2018  91%Kniha Tutáč
2012  92%Studená vlna
2021  100%Skutečné zrání
2019  71%Idiot dýchá
2010  100%Nouzové Imitatio Christi