Studená válka

Studená válka https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55671/studena-valka-55671.jpg 5 37 10

Jak se z válečných spojenců tak rychle po roce 1945 stali nepřátelé na život a na smrt, kteří rozdělili svět na dva nesmiřitelné a po zuby ozbrojené tábory? A jak to všechno najednou skončilo? Teprve dnes, když je studená válka už patnáct let minulostí, můžeme začít hledat přesvědčivý a nezaujatý pohled na ni. V napínavé knize John Lewis Gaddis vysvětluje nejen co se stalo, ale i jak se to stalo: Proč Sovětský svaz brutálně potlačil povstání ve Východním Německu, Maďarsku a Československu, jak se Kennedy a Chruščov postavili navzájem proti sobě ve věci kubánské krize, proč Nixon a Mao Ce-tung usilovali o obezřetné sblížení, a co si nakonec mysleli o své vlastní činnosti Jan Pavel II., Ronald Reagan, Margaret Thatcherová a Michail Gorbačov. Faktografická hodnota díla je stejně vysoká jako vypravěčské umění, odhaluje, jak vysocí političtí představitelé od vrcholu a obyčejní lidé zdola společně zvrátili směr dějin a vybojovali jedno z největších vítězství lidského ducha v dějinách. ... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Cold War , 2005


více info...

Přidat komentář

Cortegos
03.09.2023 5 z 5

Skvělé, poutavé, přehledné, srozumitelné, výborně přeložené. Maximálně doporučuji. Kniha je velice přínosná.

MartinvonHau
22.06.2022 5 z 5

Výborná kniha a především základní vhled do Studené války. Vhled, který je nutný, aby člověk pochopil souvislosti. Takže zcela logicky chybí detaily a rozhodně se zde nedočtete například o aférách jako byly Irán-Contras a podobně. Ale získáte solidní kostru, na kterou ty detaily pak můžete nabalovat. Doporučuji všem, které zajímá nedávná minulost.


Auto999
14.02.2022 4 z 5

Shrnutí studené války z pohledu amerického profesora politických dějin. Není úplně dokonalé, ale nejdůležitější okamžiky studené války jsou v knize zachyceny. Hlavně všechny politické události té doby.

KejmlP
23.10.2020 5 z 5

Výborná kniha, která splňuje přesně to, co autor slibuje v úvodu. Tedy že nejde o nějakou průlomovou studii, ale že se pokusí výstižně a v kontextu shrnout to, co je nutné znát pro studium studené války. To se mu víc než podařilo. Kniha je prosta nějakého přehršle datumů a pojmů, v kterých by se běžný poučený čtenář neorientoval. zato ale velmi výstižně pojmenovává hlavní témata jednotlivých epoch, a vystihuje to, co je nejvíc ovlivňovalo.
Samozřejmě, řada věcí je jen naznačena, a pro hlubší studium bude nutné sáhnout po další literatuře - nejde ostatně o encyklopedii.
Co se objektivity týče, je fakt, že sympatie autora k západnímu pohledu jsou jasně patrné, leč nijak významně to nezasahuje do líčení událostí. Nicméně americký původ se promítá do toho, jak v některých částech poměrně dlouze a dle mého soudu zbytečně rozvádí například Wilsonův přínos pro svět, což je jistě záslužné, ale prostor tomu věnovaný je poněkud disproporční, a zároveň to patří k nejnudnějším částem knihy.
Celkově knihu doporučuji. Především studentům na počátek kurzu poválečných dějin, pro hlubší studium pak počítám, že bude nutné doplnit konkrétní tématickou literaturu. A pokud by čtenář chtěl sáhnout po širší systéze, doporučuji dvoudílné dílo karla Durmana "Popely ještě žhavé".

SimiIv
11.01.2020 5 z 5

Kniha, která se mi dostala do rukou díky studiu historie. Je velmi čtivá a srozumitelná. Pojednává o studené válce od začátku až do konce. Líbila se mi především charakteristika aktérů obou stran "střetu" ale také jejich uvažování a myšlení během tohoto dlouhého období. Kniha je přínosná a určitě ji doporučuji. ;)

bulat
25.02.2019 5 z 5

Kniha je stručná ale mimoriadne hutná. Na 200 stranách nájde čitateľ všetko dôležité a súčasne nie je zahltený množstvom detailov. Takže nemám čo by som autorovi vytkol- do knihy zaradil všetko potrebné a miera slovného balastu je minimálna. Na pár riadkoch dokázal napríklad výstižne /a dakedy i vtipne/ charakterizovať jednotlivých aktérov a politikov studenej vojny. Neveľký rozsah však neznamená, že by absentovala analýza a príčinné súvislosti. Veľmi sa mi páčil dakedy až lakonický štýl tejto knihy- vďaka tomu je mimoriadne čtivá. Ako úvod do problematiky možno knihu rozhodne doporučiť, ale myslím že nebude nudiť ani človeka znalého veci.

blueskin
17.02.2018

knihu jsem četl v originále, nemůžu tudíž hodnotit toto vydání. považuju ale gaddisovu práci za zcela zásadní a přitom velmi čtivé pojednání o studené válce.

Dandulka
14.06.2017 5 z 5

Studená válka od začátku až do konce. Kniha obsahuje i mnoho zajímavých mapek. Opět musím podotknout, že by se mi tato kniha do ruky nikdy nedostala, pokud bych nestudovala svou milovanou historii.

Navaya
07.11.2014 5 z 5

Dobře čtivá a zajímavá kniha pro zájemce o historii, ale i pro ty, kteří o tomto období příliš nevědí a chtějí získat základní informace. Vše je postupně a pečlivě osvětleno, naleznete zde krásné propojování souvislostí a udávání důvodů těch i oněch činů obou stran. Pro větší nahlédnutí do problematiky ale kniha asi příliš nápomocná nebude, uvádí spíše hlavní důvody Studené války a její průběh, ale některé události příliš dopodrobna neprobírá. Nicméně ale určitě dobře poslouží i čtenářům, kteří o tématu něco vědí a chtějí své znalosti prohloubit.

Drolreich
30.01.2014 5 z 5

Pro ty, co by se chtěli zajímat o dějiny Studené války je to dobrý úvod do problematiky. V knize najdeme vše podstatné, na své si přijdou i ti, kdož nějaké základní ponětí mají. Český překlad je střízlivý a nebál bych se ho označit za jeden z těch kvalitnějších. Samozřejmě pro hlubší studium bude třeba sáhnout po jiných monografiích, případně po těch, které se věnují konkrétním problémům. Nemůžu než doporučit.

Štítky knihy

studená válka

Autorovy knížky

John Lewis Gaddis
americká, 1941
2006  90%Studená válka

Kniha Studená válka je v

Přečtených47x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst31x
Chci si koupit15x