Študáci a kantoři / Z tajností žižkovského podsvětí

Študáci a kantoři / Z tajností žižkovského podsvětí https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121417/studaci-a-kantori-z-tajnosti-zizkovskeho-podsveti-121417.jpg 5 44 6

Študáci a kantoři – humornou formou líčí středoškolská studia jako neutuchající souboj temperamentní, sportuchitvé mládeže s přísným, často zkostnatělým řádem školy. Tajnosti žižkovského podsvětí – příběh s kriminální zápletkou, kde nechybí geniální detektiv s poněkud nedůvtipným pomocníkem, urputný boj gangů a svérazné rozuzlení.... celý text

Přidat komentář

olívoil
31.12.2020 5 z 5

Od mala jsem chtěla být učitelkou. Můj sen se mi splnil. Na rozdíl od knihy neučím na střední škole a už vůbec v prostředí, které spisovatel popisuje ve své knize. Nicméně některé autorovy postřehy mi v dnešní době chybí, na druhou stranu žijeme v jiné době.
Kniha mě velice pobavila, protože mi připomněla dva úžasné filmy z prostředí školních škamen, a to Škola základ života a Do hlubin študákovy duše.
Druhou část si přečtu v brzké době.

JoeSurikata
24.02.2019 4 z 5

Nad Študáky a kantory jsem vybuchoval smíchy už jako dítko školou povinné. A ani po letech mě tyto projevy neopouštějí. Tajnosti jsou zcela jiný šálek kávy, četlo se to ne tak hltavě, ale taky vtipné a hravé.


CleoXandra
10.01.2019 5 z 5

Zajímavé spojení dvou hodně rozdílných literárních počinů J. Žáka. Študáci a kantoři jsou klasika, nedostižný humorný průvodce prvorepublikovým školstvím (mnohé postřehy jsou však vysloveně nadčasové). Četla jsem tuhle knížečku snad 10x a vždy se skvěle pobavila.
Tajnosti žižkovského podsvětí jsou parodií na dobově oblíbené rodokapsy. Nechybí zde geniální detektiv, co všechno zvoře, aby nakonec slavně zvítězil (Franta Bidlo) spolu s fenomenálním služebním čoklem Kliftónem, nechybí nezbytný žlutokožec, "proradný jap" Mi-kota, z něhož se nakonec vyklube žloutenkou stižený Čech jak poleno, nechybí ani bezskrupulózní lump Al(fons) Kapoun, podle jehož vzoru si v Chicagu stvořili Slavného Al Caponea.
Symbióza s nádhernými Radovými kresbami dotváří úžasnou kompozici.

jarabr
06.04.2017 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, úžasná čeština. Asi mě i bavila víc druhá část o Žižkově, protože pojednání o študácích a kantorech člověk zná z filmů. Rozhodně doporučuji k přečtení.

Rup
09.09.2013 4 z 5

Téma originální, styl vynikající, jazyk exkluzivní. Co dodat? Pro druhou část, "Z tajností žižkovského podsvětí", platí v podstatě to samé, i když téma zas až tak originální není - parodie na soudobou "kulturu", společnost a maloměšťáctví.

Bear Reader
07.02.2013 5 z 5

Autor působící jako středoškolský profesor prokazuje obrovský nadhled, kdy ve svém hodnocení profesorstva neváhá "střílet" i do vlastních řad. Stejně tak zaslouží obdiv lehkost s jakou popisuje daremné studenstvo a jeho boj s profesory a učivem. Nevím zda bych po tolika letech ve školství dokázal psát o soupeři, ale i vlastním mužstvu tak velkoryse. Za zmínku stojí opět nádherný jazyk, kterým je kniha napsaná. Mladému čtenáři bude doba v níž se příběhy odehrávají připadat stejně vzdálená jako éra lovců mamutů, ale kniha za přečtení rozhodně stojí.

Autoři knihy

Jaroslav Žák
česká, 1906 - 1960
Vlastimil Rada
česká, 1895 - 1962