Stručný příběh architektury

Stručný příběh architektury https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436244/bmid_strucny-pribeh-architektury-rep-436244.jpg 4 6 1

Nově pojatá kniha, která jednoduše vysvětlí historii architektury na 50 klíčových stavbách - od pyramid až po mrakodrapy. Klíčové stavby, materiály, styly a základy části staveb. Vysvětluje nejdůležitější a nejvlivnější koncepty snadno srozumitelným způsobem. Kniha pro studenty a všechny nadšence architektury.

Literatura naučná Architektura Historie
Vydáno: , Grada
Originální název:

The Short Story of Architecture , 2019


více info...

Přidat komentář

1amu
27.06.2020 4 z 5

Knihovna mě nalákala na menší knihu se zajímavým názvem. Po přečtení nelituji. Jako laik v této oblasti jsem se dozvěděl mnoho věcí, o kterých jsem až doposud neměl ponětí. Třeba mi vůbec nebylo známo, že kopule chrámů ve starém Římě byly stavěny z betonu již mezi lety 30-15 př.n.l. To samé - obrovské a funkční akvadukty. Byl jsem poučen o třech druzích sloupů : Dórském, Iónském a Korintském ve starověkém Řecku, nebo o geniálních architektech v Byzanci.
Kniha je doplněna množstvím nádherných fotografií: můj oblíbený zámek Neuschwanstein, či dvě místa (kde jsem nikdy nebyl) : Tádž Mahál nebo chrám Vasila Blaženého po perfektní rekonstrukci. Vše jako z pohádky.
Samozřejmě nechybí Eiffelovka, ale postrádal jsem Vítězný oblouk v Paříži, z jehož střechy má návštěvník možnost vidět genialitu barona Haussmanna, který z pověření císaře Napoleona III. byl u zrodu prvních bulvárů na světě (1852-1870).
Samozřejmě z nových staveb nechybí úžasná budova opery v Sydney, vila Fallingwater od F.L.Wrighta v Pensylvánii (postavená v lese mezi vodopády, viz. https://www.youtube.com/watch?v=bC9ipWcYnQc) či první Habitat v Montreálu.
Co jsem postrádal ?
7* hotel Burj Al Arab (věž Arabů) - "plachetnici" v Dubaji a zmínku o mém milovaném F.Hundertwasserovi (který neuznával v architektuře rovnou čáru), tvůrci úžasně barevných domů, domečků, i veřejných WC a nádraží a pod. Postrádal, protože jsem navštívil jeho Pivní věž v malém městečku Abensberg v Bavorsku.
Přes pár výhrad jde o výtečnou publikaci. Možná by prospělo, pokud by byla znovu vydána v reprezentačním formátu A4.