Třicetiletá válka: Stručná historie

Třicetiletá válka: Stručná historie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520714/bmid_tricetileta-valka-strucna-historie-Sq8-520714.jpg 4 14 5

Stručná historie série

< 3. díl

Nejdelší evropský konflikt raného novověku zažehla všeobecná krize společenská, politická, náboženská a kulturní. V bolestech se rodil svět, který předjímal naši dobu. Další ze Stručných historií vypráví příběh, který shodou okolností začíná i končí v Čechách. Dvě události – pražská defenestrace roku 1618 a švédské drancování v Praze o třicet let později – ale nerámují období vytrvalých bojů na evropském kontinentu, jak by se snad mohlo zdát. Mapa třicetileté války připomíná spíš les, v němž oheň doutná v kořenech a čas od času pronikne na povrch. Válka sice zahrnuje vítězství i prohry velkých postav jako Albrecht z Valdštejna, Gustav II. Adolf či kardinál Richelieu, v pozadí se ale střetává nastupující stavovství s monarchistickým principem i protestanství s katolicismem. Knížka líčí také každodenní realitu Evropanů i obyčejných vojáků nebo vývoj vojenských technologií.... celý text

Přidat komentář

Lesní_chodec
11.03.2024 3 z 5

Opravdu stručná historie tohoto fascinujícího období. Bohužel ona stručnost je jedna z největších slabin této knihy. Čornejova kniha ze stejné edice byla i znatelně čtivější. Přesto, pokud má někdo alespoň elementární povědomí o událostech a chce si vše jen připomenout, kniha je ideální volbou.

Honza91
04.03.2024 5 z 5

Kvalitně zpracovaná kniha ze série Stručná historie, která pomůže laikům se zorientovat a znalým čtenářům připomene nejdůležitější události a změny.


Denny456
05.02.2024 4 z 5

Stručná historie je v podstatě nová serie speciálně dělaných knih o historických úsecích. Už při husitské stručné historii jsem psal, že takhle zpracované je to super pro laiky i mírně okročilé čtanáře. A zároveň případně ladění na podrobnější historii. Stejně vyšla i Třicetiletá válka. Myslím, že to je přesně to co na trhu chybělo. Takže teď mě čeká ještě Temno. A na to se moc těším.

elcapitano
07.01.2024 3 z 5

Inu, jak je psáno v názvu série - Stručná historie. Na mne snad až příliš stručná. Velkou část knihy - min 1/3 - zaujímá popis pohybů armád: kde se kdo s kým utkal, kdo zvítězil a kam se přesunul, kdo tomu velel a kde kdo zemřel. Jenže těch armád a bitev je nějak moc a skutečně se zde jedná víceméně o soupis s jen stručným minimem souvislostí, že se v tom amatér jako já nutně ztratí. To je ovšem způsobeno spíše tím, že ta válka byla skutečně dlouhá :)
Co naopak na knize oceňuji, je zasazení třicetileté války do evropských souvislostí, podobný souhrnný popis situace v Českých zemích a v závěru knihy popis každodenního života s válkou v zádech a popis organizace války a armád.
To, co kniha nabízí, tedy stručnou historii, to se čtenáři dostane.

milan.valden
13.10.2023 4 z 5

Třicetiletá válka 1618 - 1648 je fascinující historické období, k němuž se nepřestávají vracet historici i umělci. Pokud si chcete o dlouhém a složitém evropském válečném konfliktu přečíst stručnou, shrnující, přehlednou a čtivou knihu, pak mohu vřele doporučit Třicetiletou válku z edice Stručná historie, kterou napsal historik a autor četných publikací Jan Kilián (*1976); připomenu třeba jeho vynikajícího Měšťana a šelmu z loňského roku.
Hned na začátku autor upozorňuje, že si nelze "představovat, že boje trvaly kontinuálně celých třicet let a že válka střední část starého kontinentu bez rozdílu zcela zdevastovala a zbavila obyvatel". Zároveň je ale jasné, že tak dlouhý konflikt plný jednotlivých bojů a bitev, který se přeléval z území na území, ovlivnil silně vývoj v celé Evropě. A byl také plný silných, významných osobností, s nimiž nás kniha seznamuje, ať už to byli císař Ferdinand II. a jeho nástupce Ferdinand III., švédský král Gustav II. Adolf, který padl v bitvě u Lützenu v roce 1632, dánský král Kristián IV., český "zimní král" Fridrich Falcký, kardinál Richelieu, vojevůdci Albrecht z Valdštejna, Matyáš Gallas či Lennart Torstenson a mnozí další.
V úvodu nás autor seznámí s Evropou před válkou a s českými zeměmi doby předbělohorské, s náboženskými rozpory; následuje vylíčení stavovské rebelie a potrestání českých povstalců po bitvě na Bílé hoře. Další kapitoly přinášejí popis nejdůležitějších bojů a událostí a složitých vztahů mezi zeměmi a jejich panovníky a mírových jednání, které vyvrcholily vestfálským mírem v roce 1648. Samostatné kapitoly jsou věnovány bojům v českých zemích, vojsku a vojákům té doby, každodenní realitě a jak to bylo s múzami. Podrobně komentovaná je barevná obrazová příloha na 48 stranách.