Stručná historie neřesti - Jak zlozvyky budovaly civilizace

Stručná historie neřesti - Jak zlozvyky budovaly civilizace https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328893/bmid_strucna-historie-neresti-jak-zlozvy-gJo-328893.jpg 3 26 8

Historie nikdy nebyla tak zábavná a opojná. Zbraně, ocel a bakterie udělali z nás, pradávných lovců a sběračů, moderního člověka, ale na chlastu, sexu, „dobrym matroši“ a sprosťárnách stojí naše civilizace. Robert Evans svým neopakovatelným způsobem odhaluje a popisuje události, o kterých se v učebnicích dějepisu nedočtete. Například příběh prostitutky, ze které se stala císařovna a vymohla ženám jedno z nejdůležitějších práv vůbec – právo pít pivo, což napomohlo ke zhroucení první říše v Jižní Americe. Dále se naučíte: kouřit dýmku nosem jako původní obyvatelé Severní Ameriky, zahulit jako řečtí filosofové, opít se jako Suméřané nebo se odvázat jako naši předci z doby kamenné. Zahřešíte se starými vyznavači Islámu, přečtete si první bulvární plátek z dob starověkého Řecka a seznámíte se s podivuhodnou historií sexuálního byznysu.... celý text

Literatura světová Humor Hobby
Vydáno: , Omega
Originální název:

A Brief History of Vice: How Bad Behavior Built Civilization , 2016


více info...

Přidat komentář

petrarka72
20.10.2023 2 z 5

Tabák, alkohol, drogy, sex a všechno ostatní, na čem si buď můžete vypěstovat závislost, nebo se tím můžete inspirovat k obrovským/ šíleným/ nádherným/ nepatrným/ žádným patrným činům. Autor je magor, který vyzkoušel všechno, co se mu zazdálo hodno vyzkoušení a ve jménu zábavnosti (spíš pro sebe než čtenáře) sesbíral nejen informace různé důvěryhodnosti a výpovědní hodnoty, ale nabídl i pár originálních receptů (použitelné jsou snad jen energetické kuličky z kávy). Dobrá, prokousala jsem se až ke konci. A zklamání, co si budem. Nezbytnost disciplíny ve vztahu ke svým závislostem jsem si ujasnila už někdy kolem maturity... A experimentuhodné se mi zdají jiné obory.

Kaik
31.05.2023 2 z 5

Nečekaně zapůjčená kniha, která se mi hodí do výzvy... a úplně nevím, jak ji ohodnotit. Nejsem zjevně cílovka a kromě pobavení jsem z ní moc využitelných informací nezískal. Navíc je psána takovým tím americko-populárním stylem, kdy autor vyzobal historické zmínky, které se mu hodily do tématu a proložil je hláškami typu "někteří vědci se domnívají...", což nemám rád.
Výborné však byly uvedené recepty a rozhodně oceňuji, že většinu z nich na sobě (a pár dobrovolnících) sám autor vyzkoušel, aby podal objektivní hodnocení. Tenhle nápad považuji na díle nejlepší. A celkově to bylo docela zábavné.


IHT
16.10.2022 5 z 5

Smekam pred Robertem. Jeho kniha mi pripomnela Shaldrakeuv Propleteny zivot. Robert je taky pako a podobne totalne zapaleny fanda "vseho, cim se da sjet". Jeho kniha je vtipna, sebeironicka, poucna. Ocenuji praci s literarnimi zdroji, byt neni nijak prehnane vycerpavajici. Ruku na srdce, kazda kapitola by dokazala tematicky naplnit i nekolik knih :⁠-⁠)
Smekam pred Robertovou vydrzi a sebezaprenim - pro me by tolik zvraceni a nevolnosti bylo vyznamnym duvodem k prehodnoceni tematu planovane knihy :⁠-⁠D

Wladimirski
19.11.2021 2 z 5

Jedním slovem zklamání. Dle názvu i ilustrace obálky jsem očekával daleko více zábavného čtení. Realita byla však jiná, uvnitř již žádné vtipné obrázky, vyprávění takové suché, bez emocí, jazyk strohý, plochý. Některá fakta se čtenář dozví, sem tam malý vtípek, ale téma mohlo být uchopeno daleko lépe.

bigbabe
15.02.2021 2 z 5

Chvílemi zábavné, chvílemi nudné. Pár zajímavých informací, snad pravdivých.

ckamusa
17.04.2020 4 z 5

Poutavě a vtipně psaný pohled do naší historie trochu jinak. Líbí se mi nápad autora i to, jakým stylem popisuje jednotlivé neřesti, dokonce někde i přidává návod, jak si tyto neřesti užít jako kdysi. Zaujal mě i popis, jak přímo autor zkoušel akustiku ve Stonehenge a jak se dá propojit víra v Boha a touha po sledování informací o celebritách.
Autor se ve své knize zabývá velkou škálou neřestí, alkoholem a drogami počínaje, přes hudbu a její vliv na náš mozek až po vulgární chování a prostituci. Jednotlivá fakta i s odkazy na původní články prokládá svými vtipnými komentáři, což celou knihu dělá poutavou a vyvolávala ve mě pocit, že chci vědět víc.

Zouhee
05.09.2019 4 z 5

Tak ta 4. hvězdička je za šílenost autora, co vše si vyzkoušel sám na sobě :-) Zajímavé čtení, příjemně a vtipně napsáno, nečekaná vysvětlení a souvislosti.

DriftBooks
17.03.2018 3 z 5

Milá a vtipná záležitost. Okořeněná leckdy bizarními osobními zážitky autora. Včetně podrobných receptů pokud by ho náhodou někdo chtěl následovat…

Že dějiny lidstva pohání především alkohol, drogy a nezřízená touha – po moci, po bohatství, po sexu – je asi obecně známé. Že dokonce možná i alkohol přispěl k polidštění opice, není už tak úplně bláznivou myšlenkou. Zvířata a lidé prostě chlastají a fetují, co to jde. A Robert Evans také… samozřejmě pouze a jen kvůli vědeckému bádání. Kvůli knize. Díky němu si tak můžete odpustit třeba takové potěšení, jako je pití vlastní moči s vylouhovaným tabákem, nebo kouření muchomůrek. Nebo naopak – díky němu to všechno můžete vyzkoušet a porovnat si své zážitky s jeho. Prostě milujte se, množte se, chlastejte a fetujte… a hlavně čtěte. Je to zdravé… Popelníček?

Autorovy knížky

Robert Evans
americká
2017  67%Stručná historie neřesti - Jak zlozvyky budovaly civilizace