Strom prianí

Strom prianí https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478388/bmid_strom-priani-1w1-478388.jpg 5 50 16

Poetický príbeh o sile priateľstva, ktoré nepozná hranice, o súdržnosti a tolerancii. Červený je dub. Nehybne stojí dvesto rokov a v jeho dutinách bývajú veveričky, vačice, skunky a dokonca aj jeho kamoška vrana Bongo. Spolu sa usilujú, aby v ich štvrti vládol pokoj a radosť. Prvého mája mu ľudia na konáre priväzujú kúsky látky so svojimi želaniami. A on, strom prianí, citlivo počúva ich príbehy. Raz mu však ktosi na kmeň vyryje slovo ODÍĎ. Jedno slovo a toľko nenávisti. No voči komu? Staručkému dubu alebo novým susedom, ktorí sa ničím neprevinili, len nespĺňajú predstavy iných?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Albatros (SK)
Originální název:

Wishtree , 2017


více info...

Přidat komentář

Varjohukka
23.02.2023 4 z 5

Velmi dojemný a kouzelný příběh.

Elena_Dark
10.10.2022

Tahle kniha byla podle mě pro mladší čtenáře..ale silná byla tedy neuvěřitelně. Jedinou hlavní věcí, která Vás tam po celý děj doprovází, je naděje. Věc, kterou každý z nás měl, má a vždy ji mít bude.. někdy je více než důležité bojovat dál a jak se říká, naděje umírá poslední..


Jetelka
16.06.2022 5 z 5

A proto miluju Ctenarskou vyzvu - bez ni bych tak nadhernou knihu necetla. Nadherna oddychovka se silnym pribehem

JajaCZ
20.04.2022 4 z 5

Veľmi nežná a milá kniha. Príbeh do momentu, kedy začne rozprávať o svojej minulosti, ma veľmi nezaujímal. Tliachanie medzi zvieratkami nie je, už vzhľadom na môj vek, pre mňa tak pútavé. Ale potom sa to zlomí a myslím, že i dospelý si nájde v tejto knihe krásne myšlienky a na konci vám vybehnú možno i slzy.

Mojepočteníčko
07.04.2022 5 z 5

Nádherný a laskavý příběh o přátelství, lásce, odlišnostech a strachu, který je potřeba naučit se překonávat. Čtení jsem si užívala a těším se, až se do něj za čas pustím znova. Doporučuji :)

Josh
05.02.2022 5 z 5

Nádherný příběh! Nejen, že ho vypráví sám strom, ale to úžasné je jak a o čem vypráví. Srdeční záležitost. Kromě příběhu je také grafika další skvělá věc na této knize. Její kouzlo mi připomnělo jinou okouzlující knihu „Muž, který sázel stromy“. Vypadá to, že knihy se slovem strom v názvu mají nějakou magii kolem sebe....

broskev28
29.08.2021 5 z 5

Krásný příběh nejen pro děti, děkuju za komentáře především schedy.
Hlavní hrdina, strom Rudy, Quercus rubra, to je úžasný nápad. Jeho vyprávění, dlouhověkost a vzpomínky, to je úplně jiná perspektiva, a to nemluvím o soužití s jeho "nájemníky". Dozvíme se také spoustu zvláštních informací, například:
"Přesto mají stromy v jednom ohledu větší štěstí než lidé. V každém okamžiku je totiž živé vždycky jen jedno procento vzrostlého stromu. Většinou mě tvoří buňky, které už nežijí. To znamená, že jsem vlastně odolnější než ty." Je to pravda?
Každopádně tohle se opravdu povedlo, výborná knížka, kterou si s dětmi určitě pořídíme.

Sariega
13.03.2021 3 z 5

Krásné oddechové čtení

schedy
03.03.2021 5 z 5

Krásná knížka k přemýšlení. Nejen pro děti. O přírodě, přátelství, naději. Život někdy není snadný ani pro stromy, zvířata, dospělé lidi, natož pro děti. A někdy musíme věřit, přát si, porušit pravidla, pomoci druhému.
A abych nezapomněla, knížka má i své vtipné momenty. Dozvíme se třeba, že skunkové si dávají jména po něčem voňavém, vrány podle zvuků, které rády napodobují a vačice podle toho, čeho se bojí. :)

Pavlína197
10.12.2020 5 z 5

Příběh sice předvídatelný, ale moc milý a dojemný.

mariela.elish
31.12.2019 4 z 5

Pekný príbeh, silné no jednoducho povedané myšlienky.
Text pokojne zvládne aj žiaľ 4., 5.ročníka a samozrejme aj staršie deti a mládež. ????

WallopX
27.01.2019 5 z 5

Krásná dětská knížka k zamyšlení. :)

S1M0NE
01.01.2019 5 z 5

Jedna z nejhezčích dětských knížek, co jsem kdy četla. Dojemný a krásný příběh jednoho stromu.

rarášek
05.09.2018 5 z 5

,, Stromy nedovedou vyprávět vtipy. Ale příběhy nám jdou." ☺️
Další skvělá kniha od autorky Ivan je jen jeden. Tentokrát není příběh vyprávěný z pohledu osamělé gorily z obchodního domu, ale 216-letého dubu červeného jménem Rudy. Lidé na něho celá léta věší svá přání a on se tentokrát rozhodne splnit ho nové holce Samaře. Je to velmi milý, vtipný, místy i smutný příběh pro kohokoliv, kdo si ho chce přečíst. A má naprosto úžasné ilustrace. ❤️❤️❤️

sadlo
27.06.2018

Určeno i dospělému čtenáři. Příběh nepostrádá humor, laskavost.

teresinha
04.06.2018 4 z 5

Všichni máme spoustu přání. Tajných, nevyslovených, a když tak leda šeptem. A nebo úplně obyčejných, o kterých vědí všichni. Všechny finalistky soutěží miss si přejí svět bez válek. Holčičky novou panenku, kluci auto. A nebo holky auto a kluci panenky, protože proč ne. Svými přáními a tužbami se často necháme svázat, a to je určitě i jeden z důvodů, proč si lidé vymysleli Wishtree. Česky mu tedy říkejme Strom naděje, protože právě o něm vypráví stejnojmenná knížka. Proč to česky není Strom přání může mít jak prozaický důvod, že tak už se jedna knížka jmenuje, tak i trochu jiný. Protože co víc souvisí s přáními než naděje?