Stříbrná parta - Legenda žije

Stříbrná parta - Legenda žije https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512011/bmid_stribrna-parta-legenda-zije-jjh-512011.png 4 8 5

Dvanáctiletý Petr Perka vyrůstá u babičky v Jáchymově, v kraji bohatém na stříbro a spjatém s jistou legendou. Ta vypráví, že se vždy jednou za sto let otevře Hadí hora a vydá své poklady! Má to však podmínku – obdarovaný a jeho potomci musí konat dobré skutky, aby vše mohlo pokračovat i po další staletí. Petr netuší, že právě jeho rodina je už od pradávna součástí této legendy a že na jeho třinácté narozeniny se hora s pokladem otevře i pro něj. Po ukrytém bohatství však nesmírně touží i chamtivá ředitelka domova důchodců Apfeltová. Aby ho získala, udělá cokoliv! Petr a jeho kamarádi tvořící Stříbrnou partu se musí celé situaci postavit čelem a legendu zachránit. Pro děti od 9 let.... celý text

Přidat komentář

LivieBorova
14.05.2023 5 z 5

Foglar žije a je to skvělá. Knihu jsem jsi půjčila od synovce a vrátila se do dětství. Napínavé, milé a moderní.

Lejčís
19.04.2023 4 z 5

Je milé vidět, že tradice foglarovek stále žije stejně jako legenda v této knize. Stříbrná parta je milý dobrodružný příběh, který potěší děti 10+ a dospělým poskytne možnost zavzpomínat na svá dětská léta.
Věřím, že dějiště příběhu Jáchymov je určitě opředeno spoustou legend, a nápad zpracovat taková témata do dětských knih mě vždycky moc potěší. V tomto případě bych však sázela na známou mantru "méně je někdy více", protože v knížce je těch legend dohromady nějak moc, takže v důsledku ubírají prostor hlavní dějové lince. Celé vyprávění tak může místy působit trošku chaoticky a roztěkaně, kniha proto vyžaduje spíše pozornější malé čtenáře, kteří už mají v žánru trošku načteno. Zejména tyto čtenáře může zaujmout nenásilné zahrnutí mobilů či internetu, takže příběh opravdu působí jako taková moderní foglarovka, což jistě ocení jak děti, tak rodiče. Objevují se i nová slovní spojení vzešlá z moderní doby, jako např.: "být modrý jako Avatar" :)
Celá kniha je doprovázena množstvím krásných detailních ilustrací, které též působí jako by vypadly z komiksů Rychlých šípů, navíc krásně doplňují a oživují příběh, který díky nim není jen jednolitým textem. Děj tak příjemně ubíhá před očima.

Za sebe nemůžu než doporučit malým i velkým dobrodruhům :)


nela3812
14.04.2023 3 z 5

S touto knihou jsem se opět díky @nakladatelstvi_rosier vrátila do dětství a zavzpomínala na své první knížky plné dobrodružství a dětské nápaditosti.

V příběhu se podíváme do jednoho z českých měst obaleném legendami, kterých bylo opravdu mnoho. Právě díky velkému množství legend autor velmi často odbíhal od hlavní dějové linky spojené s úkolem Petra. O tom je tam pořád dokola ta samá zmínka typu "dozvíš se to ve správný čas" a reálně se to v tomto směru začne hýbat až na konci knihy. Do té doby autor odbočí chvíli tu a chvíli tam, chvíli za legendami a za chvíli k potížím mládeže.

Vnímala jsem v knize lehký chaos a upřímně by mě to jako mladšího čtenáře příliš nezaujalo. Chyběl by mi tam jasně daný cíl a jedno konkrétní dobrodružství. Na mě toho v této knize bylo moc. Líbilo by se mi, kdyby se autor zaměřil na jednu legendu a tu dotáhl do konce. Dalším legendám by se mohl věnovat v pokračování knihy, protože z tohoto námětu by byla opravdu pěkná série pro mladší čtenáře.

Poslední bod, který musím zmínit- časté opakování stejných pojmů. Například: Petr Perka, se jménem jako zaklínadlo. Časté opakování působila jako kolovrátek, na začátku to pro seznámení s postavami bylo fajn, čtenář si je lépe zapamatuje, ale v pozdější části knihy to bylo spíše naopak.

Celkově je kniha čtivá, děj rychle ubíhá před očima. Příběh je doplněn o krasne a velmi živé ilustrace, kterých v knize rozhodně není málo a celý průběh hezky dokreslují.

Hodnotím 3,5/5

Jane2016
04.04.2023 4 z 5

Jako malá jsem milovala knihy, které byly plné dobrodružství, přátelství a tajemství. Myslím, že tyhle návyky si z dětství přenášíme i do dospělosti.

A příběh byl skvělý, hned na začátku se jako čtenáři dostáváme do děje, která je protkaný starodávnou legendou. Společně s kamarády hlavního hrdiny Petra se dostáváme celému problému na kloub a zažíváme s ním spoustu dobrodružství.

Já jsem si příběh opravdu užila, a to i přes to, že nejsem cílová skupina. Proto si dokážu představit to nadšení v dětských očích, které budou další čtenáři z knihy mít.

Knihu velmi doporučuji, nejenže má skvělý příběh, ale v knize je také spoustu nádherných ilustrací!

eva3992
31.03.2023 4 z 5

Dvanáctiletý Petr žije se svou babičkou v Jáchymově. Je tu nejedna legenda, která se týká stříbra, které se na Jáchymovsku dlouho těžilo. Jenda z nich vypráví, že se jednou za sto let otevře hora a Hadí královna vydá svůj poklad tomu, kdo si to zaslouží. Bude to Petr nebo chamtivá ředitelka domova důchodců Apfeltová?

Dobrá parta dokáže všechno, hlavně, když budou držet pospolu. Je tu skvěle vykresleno přátelství mladých, ale i správný vztah k rodičům a prarodičům. Poznáme Jáchymov i jeho okolí, nejednu legendu, díky které se ocitneme i v jiném světě.

Příběh je to dobrodružný, napínavý, tajemný. Musím se přiznat, že jsem chvílemi ani nedýchala, jak jsem čekala, co přijde. Celkově je to bezva detektivka pro malé i velké.

S čím jsem měla problém, tak s tím, že je to moc současné . Hodně se tu řeší mobily a internet. Já mám dětské knížky raději takové víc sentimentální. Ale to není chyba knížky, to je můj osobní problém a naprosto chápu, že to do dnešní doby patří a mladí se tu najdou.

Na druhou stranu, v knize je i nadpřirozeno, a to já můžu. Nejen díky tomu si mě příběh nakonec opravdu získal.

Kniha je pro kluky i holky, pro malé i velké (tipla bych si tak pro děti od 10 let). Každý si v příběhu rozhodně najde to své.

Vypravte se s Petrem a jeho Stříbrnou partou za dobrodružstvím!