Střet impérií

Střet impérií https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422078/bmid_stret-imperii-mhW-422078.jpg 4 44 13

Střet impérií série

1. díl >

"Souboj nemilosrdných vojevůdců v druhé makedonské válce" Po porážce Hannibalových vojsk v bitvě u Zamy se Římané vidí v roli velmoci, s níž si není radno zahrávat. I jejich řady však prořídly. Tohoto oslabení hodlá využít Filip V. Makedonský, který v krátkém a křehkém období míru rozšiřoval vlastní území, upevnil své postavení v Řecku a ovládl část ptolemaiovského Egypta. Do cesty se mu ovšem staví mladý ctižádostivý konzul Flaminius, jenž cítí, že by se mohl stát nejproslulejším vojevůdcem v historii, a nic ho v cestě za slávou nezastaví. V prvním díle dvousvazkového výpravného díla Střet impérií britský autor historických románů Ben Kane jako vždy umně staví na skutečných i smyšlených postavách, tentokrát na pozadí strhujícího období římských dějin – druhé makedonské války.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Clash of Empires , 2018


více info...

Přidat komentář

marco026
23.04.2023 5 z 5

Historické romány mám veľmi rád, ale nikdy som nečítal nič z obdobia starovekého Ríma a Grécka. Kniha Střet Impérií bola pre mňa niečím novým a po jej prečítaní musím povedať, že som nadšený. Čakal som, že príbeh bude rozprávaný z pohľadu Rimanov, ale autor nám približuje obe strany. Na jednej strane sú tu dejové linky obyčajných vojakov ako Demetrios, ktorý prejaví nevídanú odvahu a stane sa tak falangistom v armáde Filipa V. Macedónskeho alebo tiež dejová linka bratov Felixa a Antonia, ktorí bojujú na strane Ríma. Spoločne s týmito postavami čitateľ zažije rôzne bitky, ktoré sú zároveň s dobovými taktikami veľmi dobre vykreslené a rozhodne patria k tomu najlepšiemu, čo kniha ponúka.

Autor tiež veľmi zaujímavo vykreslil postavu Filipa V. Macedónskeho, ktorého budete obdivovať alebo naopak nenávidieť za niektoré jeho rozhodnutia. Najviac ma však prekvapila politická dejová linka odohrávajúca sa v samotnom Ríme. Očakával som, že politikárčenie a snaha Flaminia dostať sa post konzula bude nuda, ale vďaka tomu, že si autor vymyslel zápletku, ktorá nie je založená na historických prameňoch, tak aj táto časť deja bola vynikajúca. V podstate každá zo spomínaných dejových liniek je zaujímavá a každý čitateľ si nájde pravdepodobne hneď niekoľko obľúbených postáv.

Jeden z problémov, ktorý som s knihou mal bolo to, že som neznalý v rôznych dobových názvoch a pomenovaniach, ale na konci knihy je našťastie slovníček vysvetľujúci všetky zložité termíny. Odporúčam slovníček prečítať každému predom kto by mal rovnaký problém ako ja. Ďalšou prekážkou pre mňa bolo zapamätanie si množstva mien, pretože v knihe sa vyskytuje veľa menej podstatných postáv, ktoré síce nie sú také dôležité pre dej, ale občas viedli dialóg s hlavnými postavami a ja som si nedokázal vybaviť o koho presne ide, ale to sú už len maličkosti a kniha ako celok je vynikajúca. Určite si kúpim aj druhý diel, ktorý je už teraz dostupný v češtine.

hanzmb
10.10.2022 5 z 5

Když narazíte na novou sérii od autora, od kterého jste již 2 vynikající četl a navíc to není z období Caesar-Vespasian, není třeba žádné rozmýšlení. A dobře jsem udělal. Navíc nejen zajímavé období, ale i dosud dost opomíjený řecko-makedonský region. Autor zvolil zajímavou kombinaci 4 hrdinů - oba hlavní velitele a k nim vždy 1 prostého vojáka. Díky tomu získáte vždy různé pohledy a tudíž zcela komplexní přehled.


mirek93
28.07.2022 4 z 5

Kniha je o válce mezi Makedonii a Římem. O tomhle konfliktu jsem předtím nevěděl vůbec nic, ale nutno říct, že mi přišel zajímavý a dozvěděl jsem se spoustu nových věci.
Příběh je vyprávěn z pohledu více postav z obou stran konfliktu, Jak urozených, tak obyčejných vojáků, což se mi velice líbilo a bylo to velmi zajímavé a osvěžující číst i o životě obyčejných lidi a ne jen nějakých generálech apod.
Nakonec bych knihu doporučil lidem, které zajímá římská nebo helénská tematika a nebo historické romány obecně.

Vlk.kh
09.07.2021 3 z 5

Na rozdíl od trilogie o Teutoburském lese jsem tady zohlednil při hodnocení spíše popisované období, o kterém jsem toho zatím moc nepřečetl, než příběh sám - ten mi přišel víceméně průměrný a ledacos se dalo předvídat. Za přečtení to ovšem rozhodně stojí.

nikiman
21.04.2021

Historické události jsou popsány docela věrně, i když pochopitelně jsou poněkud zdramatizovány. Ovšem překlad je dost mizerný, občas si člověk některé věty musí přeformulovat po svém, aby nabyly smysl. Někdy se nepovede ani to. A skutečně otřesná je skutečnost, že všichni, jak Římané, tak Makedonci, jak vojáci, tak senátoři, jsou oblečeni do pláštěnek, někdy dokonce vlněných nebo z vlčí kůže. Překladatelka ( nevěřím, že v originále se vyskytuje raincoat) se do toho slova přímo zamilovala, v každé kapitole se vyskytuje několikrát. Výraz plášť je jí evidentně neznámý. Zda jiné anachronismy (legionáři propukají v hurónský řev, zápasníci si nasazují kravaty) jdou na vrub autora, či překladu, netuším.

kalache
17.11.2020 4 z 5

...a co na to sloni?...

psd856
16.11.2020 4 z 5

musím si najít řád

de_baques
11.08.2020 3 z 5

Autor přestřelil s počtem hlavních postav, k tomu neustálé (místy chaotické) střídání míst. Chápu snahu zachytit události včetně (politických) souvislostí, ale na takto omezeném rozsahu stránek se nedají plnohodnotně rozvinout 4 dějové linie.

vincek1
01.08.2020 5 z 5

Pěkně napsaná kniha, navíc příběh psaný současně o hrdinech z obou stran bojiště. Souhlasím se Stanas513, ale slovníček na konci knihy většinu vysvětlil. Co oceňuji já osobně, mapky, které dokáží dát čtenáři další dimenzi (řečeno moderně) příběhu.

Stanas513
13.04.2020 4 z 5

Pěkný historický román. Trochu jsem se ztrácela v těch falangách a centuriích a všech těch zbraních, ale zpracování dějinných událostí je dost přesné.

Záhadný
09.03.2020 4 z 5

Příběh je vydařený a poutavý. Napsaný i pro čtenáře, kteří zas tak nemají velké povědomí o historii a kultuře legionářů, za což dávám autorovi plus. Co je třeba knize vytknout, tak že nejspíš neprošla vůbec předtiskovou korekturou. Co stránka to překlep nebo špatné skloňování, ale z vlastní zkušenosti vím, že narazit na dobrého korektora je umění.

Hade
04.03.2020 3 z 5

Ach, jo nemít tak rád starověký Řím, bylo by to horší. Ale alespoň tam legionáři nejedí papriky a kukuřici jako v jiných rádoby historických románech.

nero 13
14.12.2019 5 z 5

Tato část římských dějin mě nebyla moc známá a proto jsem si s chutí přečetl novou knihu od Bena Kane o událostech v Řecku kolem roku 200. před Kristem, kdy se římské legie střetnou s Makedonskou falangou krále Filipa V. který měl ambici navázat na své předchůdce na Makedonském trůnu Filipa a hlavně jeho syna Alexandra a udělat z Makedonie znovu mocnou říši.
Právě vítězství Římanů v Řecku a předchozí porážka Hannibala v bitvě u Zamy se staly prapříčinou toho, že Řím se z lokální mocnosti stal říší ovládající celou oblast Středomoří.