Střepy v prachu

Střepy v prachu https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370488/bmid_strepy-v-prachu-Q55-370488.jpg 3 4 2

Když zemře třicetiletý řidič autobusu Jirka, jeho dávný kamarád Pavel se s tím odmítne smířit. Několik let po Jirkově smrti se rozhodne shromáždit vzpomínky na jejich přátelství a dát jim formu smysluplného, čtenářsky zajímavého příběhu. Jenže kam položit hranici mezi realitou a fikcí? A hlavně: jak se vypořádat s vlastní selhávající pamětí? Vysoce osobní, vědeckofantasticky laděná novela o jednom velkém přátelství, drtivém kontaktu se smrtelností, zoufalé potřebě nějak se s ní vyrovnat… a možná také o tom, jak si vážit zdánlivých, pomíjivých maličkostí, ze kterých se skládá lidský život, a nacházet v nich štěstí.... celý text

Přidat komentář

Geomatik
21.11.2020 4 z 5

Nemám rád knihy, ve kterých autor píše o tom, jak se (typicky hlavní postava) snaží psát. Vždy jsem to považoval za laciný způsob, jak si pomoci k příběhu při nedostatku vlastní fantazie. Tímto stylem napsaných knih jsem četl několik, a to i v žánrech fantasy a sci-fi. K utvoření takového názoru jistě přispěla skutečnost, že se jednalo o slabší zástupce žánru, a pravděpodobně i to, že jsem se s hlavním hrdinou obtížně ztotožňoval, neboť nejsem spisovatel.

V případě Střepů v prachu jsem měl výhodu znalosti autora i pozadí příběhu. Nevadilo mi ani, že jsem měl u některých kapitol pocit, jako bych je četl podruhé, jak jsem si jejich obsah pamatoval z vyprávění. Opakované zoufání hlavního hrdiny bylo přesto občas mírně otravné. Jednotlivé vzpomínkové příběhy jsou však napsány čtivě a vzhledem k tématu nečekaně vtipně, byť autora podezřívám, že některé humorné momenty byly míněny vážně (pětadvacetikilometrový výlet na 4 hodiny). Celkově na mě kniha udělala dost dobrý dojem, i prolínání vzpomínek se současností se mi líbilo.

Bulba
27.08.2018 5 z 5

Koupeno a přečteno na základě recenze v XB1. Příjemné čtení o výletech v přírodě a zamyšlení nad lidskou pamětí.