Střední tanky

Střední tanky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389478/bmid_stredni-tanky-J3c-389478.jpg 4 6 6

Další díl knižní řady, zaměřené na historii obrněných vozidel od jejich počátku až po současnost, je věnován na snad nejvýznamnější kategorii, středním tankům a jejich následovníkům, nazývaným dnes MBT (Main Battle Tanks). Během století, které uběhlo od nasazení prvních strojů tohoto druhu, prošly střední tanky bouřlivým vývojem a již za druhé světové války představovaly jednu z nejdůležitějších zbraní, která vybojovala většinu pozemních tažení. I v následujících desetiletích představovaly střední tanky, které se postupně přerodily v současnou kategorii MTB, páteř armád téměř na celém světě. Střední tanky vybojovaly po roce 1945 nesčíslné množství pozemních bitev, od skutečně velkých válek, jakými byly válka v Koreji, řada arabsko-izraelských konfliktů nebo války Indie s Pákistánem, až po lokální války i občanské konflikty. Mnohokrát se nechali slyšet někteří analytici, že nastal soumrak obrněnců a budoucnost patří mobilitě a moderním technologiím, praxe však ukazuje, že údernou sílu pancéřových monster lze těžko něčím zastoupit. Nejméně v tomto století tak mají tanky budoucnost prakticky jistou a armády by se bez nich jen těžko obešly. Střední tanky prošly mnoha proměnami, od prvních neohrabaných krabic přes stroje, které v ohromných počtech vybojovaly druhou světovou válku až po současné MBT, chráněné technologicky pokročilými pancíři, vyzbrojené výkonnými kanóny velkých ráží a nejnovějšími modely elektronických systémů. Téma středních tanků je natolik rozsáhlé, že bylo nutné text rozdělit do dvou dílů, neboť jediná kniha by byla příliš objemná a čtenářsky nekomfortní. Druhý díl je rovněž připraven pro tisk a bude první následovat v dohledné době. Do textu jsou zařazeny státy, kde probíhal komplexní vývoj středních tanků i některé další, jejichž podniky dokázaly provést na zahraničních vzporech takové technické změny, že je proměnily ve v podstatě nový typ.... celý text

Přidat komentář

markus223
21.08.2021 2 z 5

Ačkoliv mám rád tuto sérii o obrněných vozidlech od pana Pejčocha, tak knihu sráží opravdu velké množství pravopisných a gramatických chyb.

Tachenk0
15.04.2021 5 z 5

Poslední dílo pana doktora historie Pejčocha. Jak píšou zde Perseus a TomHagen, opravdu kniha končí u písmena P, nedotýká se tak spousty velkých národů. Bohužel pokračování se nedočkáme protože pan Pejčoch zemřel.
Kniha stejně jako další knihy z této série rozhodně stojí za to.


TomHagen
10.01.2021 3 z 5

Pěkná encyklopedie, ale nekompletní. Že jde o první díl se z obálky nedozvíte, takže to zjistíte až když vám kniha dojde domů a otevřete ji. Nevím, proč se tak rozhodli, rozhodně nejsem fanoušek rozsekávání encyklopedií na zbytečné části. Co nadělám. Jinak je to zajímavé a informativní, pro nadšence dobrá věc do knihovny.

Perseus
08.11.2020 4 z 5

Název knihy je zavádějící. Nejedná se ani tak o popis vývoje a historii středních tanků jako spíš o encyklopedii. Historii a vývoji se věnuje pouze prvních asi 15 stran. Zbytek knihy je encyklopedie většinou moderních tanků (MBT) seřazených abecedně podle zemí.
Každému tanku jsou věnovány asi 2-3 strany (u známějších typů více) stručné historie, 1-3 černobíle fotky a parametry.
Podstatné také je, že se jedná o první díl (končí písmenem P). Takže tu nenajdete dvě hlavní tankové mocnosti (USA a Rusko/SSSR). Druhý díl je údajně připraven, ale kdy a jestli vůbec bude vydán se neví.
Celkově si myslím, že kniha je zajímavá, ale čekal jsem něco trochu jiného.
ps. na konci knihy je dokonce takový malý vtípek.