Dědictví

Dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428771/bmid_dedictvi-bs4-428771.jpg 4 76 22

Strážkyně brány série

1. díl

"Brána je otevřená..." Tato záhadná slova probudí studentku univerzity Jess Ballardovou z děsivého snu do ještě děsivější reality. Život s věčně opilou matkou nikdy nebyl peříčko. Stále se stěhovaly z místa na místo a ani teď, po její záhadné smrti, se to nezměnilo k lepšímu. Zůstala sama, vykořeněná a bez vazeb na příbuzné, které nikdy nepoznala. Navíc ve škole potkává divné lidi: jsou totiž mrtví. S pomocí své neurotické spolubydlící a lovce duchů, profesora Pierce, začne odkrývat příčinu jevů, které ji děsí. Čím víc se dozvídá, tím nebezpečnější temnota ji obklopuje. Prastará tajemství se začínají drát na povrch a Jess nikdy nebude připravena na děsivou pravdu: že potkávání zemřelých je jen začátek...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Spirit Legacy , 2013


více info...

Přidat komentář

evineckY
30.06.2023 5 z 5

Toto je skvělá fantasy a můj šálek kávy.
Pěkná, roztomilá , romantická a smutná duchařina.
Moc doporučuji milovníkům duchů.
Moc prosím vydavatelé - vydejte prosííím další díl :-)

Eva_Skala99
17.11.2022 4 z 5

Kniha mě mile překvapila. Moc hezky napsaná, určitě doporučuji!


Lucijáš276
18.06.2022 5 z 5

U této knihy jsem byla překvapená, jak moc mě chytla! Je psaná opravdu čtivě a měla jsem problém ji odložit! Začátek byl trochu pomalejší a závěr naopak rychlejší, ale to mi nějak nevadilo. Jess jsem si strašně oblíbila a celkově i ty ostatní postavy. (Stále věřím v Evana!!! ) V hlavě mi zůstává dost otazníků, na které bych potřebovala další odpovědi. Doufám, že druhý díl vyjde co nejdřív, protože se na něj opravdu moc těším! Příjemná duchařinka, zajímavý a sympatický příběh, který jsem neuhodla. Téma duchové a vídání mrtvých mě vždycky zajímalo. Doporučuji! 5*

Krchnaida
29.09.2021 5 z 5

Knížka byla pro mě milým překvapením. Takovou “sympatickou” duchařinu já můžu :-)

Calla2002
03.07.2021 5 z 5

Kniha mě zaujala, protože témata s duchy a vídáním mrtvých lidí mě vždycky bavilo a zajímalo. Pro lidi co znají můj vkus by vůbec nepřekvapilo, že jsem si tu knihu hned vzala se slovy „Jé! Mrtvý lidi! Super!”.
Teď k příběhu, postavy sympatické, líbil se mi i styl psaní, ze začátku jsem si na něj musela trochu zvykat, ale pak příběh pěkně ubíhal. Vedlejší postavy byly úžasné, od Ti po profesora Pierce, zamilovala jsem si je a pevně doufám, že se jim druhá kniha nevyhne. I když to naznačuje cestu do úplně jiného státu.
Když se k tomu všemu vracím, možná bych měla dát o hvězdičku méně? Konec mi totiž přišel asi až moc rychlý a s Evanem to bylo jaksi...prostě moc rychlý konec.
Ne, nechám pět, budu ale doufat, že příští díl bude aspoň stejně dobrý, ne li lepší.

tsunamiER
22.01.2021 5 z 5

Byla jsem velmi překvapena jak jsem se do ní začetla. Těžko se mě odkládala na noční stolek abych se vůbec vyspala. Těším se na další pokračování a už se nemůžu dočkat jak si jí přečtu. Jako oddychové čtení super. DOPORUČUJI

Orange8knihomol
30.10.2020 5 z 5

Do knihy jsem se pouštěla s malým očekáváním a mylnou domněnkou, že se jedná jen o další brakové čtení pro náctileté, od kterého není dobré moc očekávat. Překvapivě mě Strážkyně brány přesvědčily již po dvou kapitolách o něčem jiném: vydobyly si u mě pět hvězd a místo na seznamu nejoblíbenějších knížek. Nejvíce sympatické mi bylo prostředí, v němž se děj převážnou většinu odehrával - kampus vysoké školy. Jess, hlavní hrdinku a osmnáctiletou studentku univerzity St. Matt's, jsem si velmi oblíbila, ale sympatie ve mne vyvolávaly i další postavy (živé i mrtvé), jako např. Tia, Evan, profesor Pierce, Hanna či Milo. Co se příběhu týká, odsýpal rychle a nebyla část, po níž bych si řekla: ,,Tak, pro dnešek stačí, budu pokračovat až zítra.". Ve třech čtvrtinách knihy se spousta nejasností vysvětlila, na čtenáře čekala také mnohá překvapení. (Víc ale rozepisovat nebudu pro případ, že byste si knihu chtěli sami přečíst.) Konec knihy zůstává docela otevřený, napovídá však, že se s Jessicou (vlastně Jess, nemá ráda, když někdo připojuje za ,,Jess" koncovku,,ica" :D) a Hannou setkáme v jiné a trochu neobvyklé škole. Pevně doufám, že se co nevidět dočkám pokračování... Z mé strany obří DOPORUČENÍ!

LucieWilczyca
30.09.2020 3 z 5

Velmi sympatické počtení. Závěr byl dost urychlený, ale kniha je prvním dílem trilogie a tak je takový závěr vcelku dobrým “otevírákem” druhého dílu. Uvidíme, jak se s tím autor popasoval :)

kikikrat
17.08.2020 3 z 5

3,5*/5* nápad a čtivost perfektní. Vadil mi dlouhý začátek knihy, kde se skoro nic nedělo. Konec ten byl naopak urychlený a na posledních stránkách se toho stalo tolik. Vztah Jess a Evana byl useknut a nevysvětlen. Je to vážně škoda protože jinak je to zajímavá kniha.

Googies
02.08.2020 3 z 5

Cekala jsem teda od te knizky uplne neco jineho. Ale i tak me dost bavila, ani ten dlouhy zacatek nez se zacalo neco dit mi tolik nevadil, aspon se clovek dostal jakoby do deje, do zivota Jess. Plno veci jsem tusila hned, třeba ohledne Evana a ze teta Karen bude vsechno vedet. Akorat ten konec nic moc.

Papája88
24.06.2020 5 z 5

Očekávání žádná, byla jsem však mile překvapená. Asi bych jí 5* za normálních okolností nedala, ale vzhledem k tomu, že jsem jí měla za den přečtenou a pomohla mi ukončit čtecí krizi, tak to jinak ani nešlo. Velmi jednoduše a čtivě napsáno a mě tohle odpočinkové čtení teď prostě sedlo. Určitě budu ráda za pokračování, zrovna se to muselo na konci tak pěkně rozjet. :D

Kiuska
30.05.2020 3 z 5

Taková oddechovka asi spíše pro mladší a méně náročné čtenáře. Náročnějšího čtenáře kniha asi tolik neuspokojí. Styl psaní je jednodušší a strohý, žádné větší detaily, autorka se u ničeho příliš dlouho nepozastaví. Občas jsem postrádala nějaké větší pocity. I když je to psané v ich-formě, nějak ke mně ne vždy dolehlo, co postava prožívá a především jak, je to spíše takové popisné. Co se týče hlavní postavy Jess, tak mi byla poměrně sympatická. Super je, že se s ničím moc nepárá, má odvahu, takže tu nenajdete žádnou fňuknu a hlavně má smysl pro humor. Někdy mi ale přišlo, že se postavy chovají trochu unáhleně a nereálně. Například Jess prozradí kamarádce dost bláznivou věc a tu to nijak moc nepřekvapí a bere to jako hotovou věc. Častěji mi v knize přijde, že to není úplně domyšlené a stalo se to, protože se to tak hodilo. Třeba poměrně důležitý a náročný úkol na konci knihy nebyl vůbec promyšlený, pořád jste četli jen: nějak to uděláme. Rozhodně ale nemohu říct, že by kniha byla špatná. Nabízí nám poměrně zajímavý děj a zvraty. Jen chvilku trvá, než se k nim člověk dostane. Něco bylo opravdu překvapující a zajímavé.

Takže ano, nedostatky tam jsou, ale celkově to není špatná kniha. Dokáže vás pobavit, zaujmout a překvapit. Oddechovější čtení, které neurazí, je fajn, ale nebudete z něj úplně paf.

DomenicaRisa
28.05.2020 2 z 5

Za mě je to variace na sérii Proroctví sester od Michelle Zink. Autorka prostředí zasadila do kampusu vysoké školy a dnešní doby, čímž se odlišila.
Kdybych to měla shrnout - prvních pár kapitol nuda, pak seznámení se školou, zjištění pravdy, hledání vysvětlení, nalezení vysvětlení, velký objev A konec! Většina knihy byla spíš popisná, vlastní děj byl v menšině a když jsem si řekla, super někam jsme se dostali, co bude dál?, byl konec.

Bet.hy
18.05.2020 4 z 5

Tohle pro mě bylo moc milé překvapení. Očekávání nebyla velká, ale nakonec jsem byla vážně spokojená. Je to taková YA duchařina, což je poměrně neobvyklé v knihách, které se u nás překládají. Horory mám moc ráda a tohle mi sedělo. Samozřejmě nemůžete čekat, že se strachy budete klepat někde v koutku, ale atmosféra je vskutku příjemná, postavy mě bavily, "lovení duchů" taktéž. Za mě vážně dobrý a doufám, že u nás vyjde i další díl. Určitě bych si ho ráda přečetla. Doporučuju, pokud si potřebujete přečíst něco odpočinkového, ale zároveň nejste typ na romantiku a červenou knihovnu. Tohle vám potom určitě sekne.

essene
07.05.2020 5 z 5

Bylo to moc pěkné.Kniha se četla sama)

Kukicka
24.04.2020 4 z 5

V ramci sveho zanru, coz je fantasy pro deti a mladez, to bylo skvele. Cetlo se to samo, hlavni hrdinka mi byla moc sympaticka, moc me bavily jeji sarkasticke hlasky. Spetka romantiky, napeti a ke konci i zvrat, ktery jsem necekala. Ja jsem spokojena moc a dalsi dily si urcite prectu

Damonka12
14.04.2020 5 z 5

Kniha mě překvapila tím, jak moc byla skvělá.

SlečnaKnížka
24.03.2020 2 z 5

Když jsem po knížce sáhla, tak jsem popravdě nic moc nečekala. Měkká vazba, tuctový obal, anotace příběhu no ... prostě jsem si řekla, že uvidíme. Po trošku neohrabaném začátku jsem však byla z průběhu četby celkem překvapená. Není to teda žádné terno, ale k večernímu čtení před spaním to ušlo. Nijak složitý příběh mladé hrdinky (která mi někdy lezla na nervy) o tom, jak se vyrovnává s tím, že vidí duchy. Řekla bych, že koncept celé knihy by byl ideální jako taková duchařina pro teenagery, zkušenější čtenáře může příběh ne úplně nudit, ale nějaký výjimečný čtenářský zážitek v nich taky nezanechá. Konec, jak už zde bylo řečeno v jiném komentáři byl dost unáhlený, takže uvidíme, co přinese druhý díl. Každopádně jsem četla už horší knihy, takže pokud hledáte něco odlehčenějšího s duchařskou tématikou, vhodné před spaním, tak po knize s klidem sáhněte.

AloneJane
08.03.2020 3 z 5

Knížka rozhodně zajímavá, ale nějak bych řekla, že začátek a průběh byl lepší než konec. Konec to pro mě tak trochu "zabil" předpokládaným, ale hlavně urychleným dějem. Celou dobu plynulý průběh a pak honem honem zachráníme ji sem tam něco vysvětlíme a všechny pošleme dál. Což je vážně trochu škoda. Podle anotace dalšího dílu uvidím, zda mě přesvědčí k přečtení, nebo zůstanu jen u dílu prvního.

barca8336
24.02.2020 5 z 5

Super knížka, zase po delší době něco co mě zaujalo a nemohla jsem přestat číst. Čekala jsem více romantiky, ale zas nějak extra mi to nevadilo...byly momenty, kdy jsem se bála, protože jsem knihu četla večer :D. Za mě super a jsem zvědavá na 2. díl.

Štítky knihy

duchové a přízraky

Autorovy knížky

E. E. Holmes
americká
2020  82%Dědictví

Kniha Dědictví je v

Přečtených97x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených5x
Knihotéce98x
Chystám se číst123x
Chci si koupit33x
dalších seznamech1x