Strážci ticha

Strážci ticha https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41807/bmid_strazci-ticha-LHq-41807.jpg 3 11 11

Půl tisíciletí po ekologické katastrofě ožívá planeta do staré krásy. Nad tím, aby tomu tak bylo, bdí značně redukované pozemské obyvatelstvo žijící primitivním způsobem. A nad tím, aby tak žilo z kosmu strážci ticha a techňáci. Pokusy použít techniku jsou dole, na Zemi, krutě trestány. Důstojník strážců ticha, Juo Jombro, zapochybuje o smyslu svého poslání. Čeká ho degradace, bolestivý trest a smrt. Dezertuje. Během dramatického útěku se setká s Ushaiou, vládkyní jedné z pozemských vesnic. Spolu dorazí do „Svatyně“ připravené pro návrat „Pánů“ – lidí hybernovaných před pěti sty lety. Co tam najdou? Kdo je Juo Jombro, který v sobě během útěku objeví nadlidské schopnosti? Vydání první... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Les écumeurs du silence , 1980


více info...

Přidat komentář

ludek.n
20.05.2020 3 z 5

Jeuryho Strážci ticha jsou příspěvkem do rodiny postapokalyptických příběhů, v němž spolu soupeří hned několik kast lidí - probuzení Páni, Strážci, Techňáci a lid Přítomnosti - o svoje místo na slunci. Každá ze skupin má různé výchozí premisy, prostředky a konečně i cíle, jak se svého úkolu zhostit. Jeury píše zajímavě, i když s jistou přezíravostí a mocnou dávkou zjednodušování. Pod povrch věcí a osobností příliš nenahlédneme, neboť je cítit, že autor si v této poloze nestojí zrovna pevně v kramflecích a jakémukoli složitějšímu zauzlení dějové linky se vyhýbá jako čert kříži. Nicméně vyprávění má své kouzlo, s přivřením obou očí by se dalo mluvit i o ukrytých tajemstvích a lehounce dávkovaném napětí. Když už se zdá, že se dostáváme celému problému Strážců na kobylku, kniha končí a chceme-li se dozvědět, jak celé to dobrodružství dezertéra Juo Jombra a vládkyně Ushaie skončí, musíme sáhnout po pokračování.

vlkodlaq
15.07.2014 4 z 5

Na autora o dvou známých knihách nečekaně dobré. Napsal celou řadu knih, ale jen málo z nich byly přeloženy do AJ a jen dvě do češtiny, dokážu si představit, že to jsou ty nejlepší a zbytek jeho děl nedosahuje této kvality. Zajímavý začátek, byť očekávaný, příjemný svět, gradující děj, velmi divoké, ale vstřebatelné rozuzlení.


Štítky knihy

postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Michel Jeury
francouzská, 1934
1993  62%Strážci ticha
1993  60%Tmavý odštěpek