Strážce ztracených měst

Strážce ztracených měst https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415346/bmid_strazce-ztracenych-mest-QCU-415346.jpg 5 137 30

Sophie je dvanáctiletá dívka, která vyniká chytrostí. Ve škole ale nemá moc kamarádů, spolužáci ji považují za šprtku a podivínku. Vše se však brzy změní, když potká Fitze, záhadného kluka, který jediný rozumí jejím problémům. Fitz jí ukáže místo, kam doopravdy patří a odhalí jí její zvláštní schopnost, o které jen tušila. Sophie je telepatka, dokáže slyšet a číst myšlenky ostatních. Ale aby mohla naplno rozvinout své schopnosti, musí opustit svou rodinu a svět, ve kterém dosud žila. Vztahy mezi lidmi a elfy jsou totiž zakázané. Sophie posléze nastoupí na Foxfire, slavnou akademii pro nadané elfy, kde se pere s předměty, popírajícími všechny pozemské zákonitosti, o nichž se doposud učila. Kromě probírané látky se také potýká s novými schopnostmi, které musí ovládnout, a se svou záhadnou myslí. Postupně také zjišťuje, že i mezi elfy je poměrně neobyčejná. A to nejen kvůli svým hnědým očím. Ke konci roku však musí obstát ve zkoušce mnohem těžší, než je jakýkoliv akademický předmět. Sophie má totiž nevědomky klíč k něčemu, pro co by ostatní zabíjeli. A zjišťuje, že i mírumilovný svět elfů má svá temná zákoutí.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

Keeper of the Lost Cities , 2012


více info...

Přidat komentář

slay_girl
27.02.2024 5 z 5

Ani nevím co říct...
prostě to je jedna z NEJLEPŠÍCH knich které jsem kdy četla...:)

ValiPages
26.11.2023 5 z 5

Sice jsem to četla už před delší dobou, ale pamatuji si, to dokonale. Tahle kniha je možná pro trochu mladší čtenáře ( 9-11) Ale mě se to hrozně líbilo a přirostlo mi to k srdíčku. Miluju celou řadu. Za mě je nejlepší 5 díl a 6 díl - což jsou Polaris a Soumrak. Miluji všechny postavy hlavně Fitze a Keefe. Hlavní hrdinku obdivuji za mě musí rozhodovat o hrozně těžkých situacích a musí mít těžké břemeno a to jí je teprve v zatím posledním dílu 15 let. Jak už jsem řekla, tahle knižní série mě bude ještě dlouho provázet na knižní cestě co se týče nejlepších knížek. Doporučuju ne jenom mladším čtenářům :).
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)


Jarka_rybář
19.10.2022 4 z 5

Prima příběh. Jen materiál, ze kterého elfové staví, je divný.

bea.mari
12.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Jsem hrozně šťastná, že jsem tuto knihu přečetla. Za prvé: protože to byla poslední kniha do čtenářské výzvy, a za druhé: jsem šťastná, že jsem ji přečetla, protože byla úplně úžasná!
Sophie byla telepat a byla asi nejchytřejší ze školy. Potom potkala kluka Fitze, který byl také telepat a řekl Sophii, že je elf. Nejdřív se tomu hrozně smála. Když tomu uvěřila, tak byla hrozně překvapená a musela se rozloučit se svou rodinou (což vlastně nebyla její rodina), aby šla do elfího světa. Když jí Fitz ukázal, kam doopravdy patří, tak jí dal pepřový sprej, aby mohla odejít.
V elfím světě se učila telepatii (jako první ze třídy). Jednoho dne, když se naštvala na své pěstouny Grady a Edeline, tak šla do jeskyně, kam jí přišli nějací lidi svázat a unést. Pak tam přišel její kamarád Dex a zajali i jeho. Pak se nějak dostali do Paříže a Sophie promluvila francouzsky, i když se ji vůbec neučila. Díky modrému krystalu, s jehož pomocí mohla cestovat, se dostala do elfí země. Tam se ocitla u stromu, jehož čtvrtina byla jarní, čtvrtina letní, čtvrtina podzimní a čtvrtina zimní. Tam jí našli kamarádi a zachránili ji (i Dexe).
Byla to jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla.

1evca1
16.02.2022 5 z 5

Kniha mě bavila od začátku až do konce. Sice mi některé části přišli moc zdlouhavé a nějak se to táhlo, ale v celku to dávalo smysl.
Vím že hlavní postavy jsou od toho aby byli skvělé, ale tady mi to přišlo moc. Sophie je telepatka. To mi nevadí, ale že má další schopnosti, že se do její myslí nikdo nedostane... To mi přijde moc.
Každopádně se mi tato kniha moc líbila. Doporučuji spíše dětem (5-6 třída). Ale i přes tyto mínusy dávám pět hvězd.

Richisa
27.01.2022 4 z 5

Knihu jsem koupila synkovi k Vánocům a ze zvědavosti začala číst dříve než on. Máme přečtené oba. Syn je nadšený a i já jsem spokojená a nejspíš se pustím do dalších dílů.

Líbí se mi vystavení světa, dej odpovídá věkové kategorii, pro kterou je psán. Na můj vkus by to mohlo být méně romantické, ale já nejsem cílová skupina.

Jakákoli kniha, která přitáhne děti ke čtení je super ;)

Richisa
27.01.2022 4 z 5

Kniha, kterou jsem koupila synkovi k Vánocům. Byla jsem zvědavá, tak jsem sama přečetla a moc se mi líbila

Příběh je nádherně stavěný. Super jsou i kulisy, ve kterých se odehrává.

Jediné mínus, které bych zmínila je nesmrtelnost Elfů. Kolik by tak asi těch elfů bylo, i kdyby měl každý pár jen jediné dítě :)

velociraptor
09.06.2021 5 z 5

Jedná z nejlepších knih co jsem kdy četl. Čte se opravdu moc dobře.

ROZHODNĚ DOPORUČUJI VŠEM.

Layla_Power
01.06.2021 5 z 5

Opravdu nejlepší kniha. Líbí se mi vlastnosti postav a nový svět který spisovatelka vymyslela. Myslím, že si kniha zaslouží potlesk

SherlyMoony
06.05.2021

Strážce ztracených měst je super kniha! Abych byla upřímná, nejdříve jsem si pořád říkala: "Bóže, to je nuda, takový knížečky pro mě nejsou" a už už jsem knihu odkládala. Občas mi některé přeložené věty nedávaly smysl. A když tu najednou ...baf! Najednou mě příběh úplně vzal a užívala jsem si ho jako nikdy jindy. Nemohla jsem od písmenek odtrhnout oči. Je to krásný příběh - napínavý, vtipný, fantastický. Ve snech jsem se stále setkávala se Sophií, Dexem i Fitzem. Je to super ...

Moc se těším, až si přečtu další díly série Strážců.

Doporučuji těm, kdo mají rádi fantasy! Děkuji, Shannon Messenger!

misazabkova
13.04.2021 5 z 5

Tato knížka mi doslova vyrazila dech. S knížkou jsem se seznámila na Korsice, a hned jak jsme přijeli jsem si ji koupila. Je to moje nejoblíbenější knížka. Rozhodně doporučuji všem !!!!

BaraSysel
05.04.2021 5 z 5

Miluju tuhle sérii a hrozně se těším na další díly!!!!

vlkvlk
29.03.2021 3 z 5

Na rozdíl od ostatních mne více bavil začátek, druhá čtvrtina byla excelentní, na teenagerskou literaturu se postavy chovaly logicky a ještě to pěkně odsýpalo. Bohužel pak se to vyprávění autorce rozsypalo a nedávalo smysl jinak než jako upoutávka na další díl(y).

Po přečtení mám neodbytný pocit, že autorka vymyslela zajímavý svět, vybrala zajímavá témata, zkombinovala, napsala skvělý román - a pak se rozhodla ho rozstříhat a naředit do série, protože se na tom dá vydělat násobně víc.

Škoda, mohla to být pecka, ale takhle musím hvězdy ředit taky.

zinon
15.01.2021 5 z 5

Moc pěkný fantasy příběh pro menší čtenáře. I když je určen podstatně jiné věkové kategorii, tak i já jsem se u něj dobře odreagovala.

Alusa111
13.01.2021 5 z 5

Já tuhle knihu dostala v lednu 2020. Od té doby čtu každý den ????. Je to nejlepší děj a je to celkově super. Vřele doporučuji ????

Pastelkačte
29.12.2020 5 z 5

Miluju tuhle sérii! ❤️

Akléda_
25.10.2020 4 z 5

Vůbec jsem nevěděla co od knížky čekat a příjemně mě překvapila. První cca čtvrtina byla trochu zdlouhavá a hloupá, měla jsem tendenci bouchat se do hlavy a rvát si vlasy kvůli klišoidnímu chování hlavní hrdinky, ale pak jsem nestíhala valit oči! Potom co se hlavní hrdinka začala chovat normálně se z knížky stala velmi milá počtená. Svět elfů mě bavil, velmi lehký náznak romantické linky byl super, doufám že se v dalších dílech bude rozvíjet. Bavily mě zvraty které autorka vymyslela, dobře se to četlo a bavilo mě celý svět a postavy objevovat. Velmi příjemná a milá knížka, pokud to bude jedna z prvních, tak je to ideální volba!

Verunka4444
09.10.2020 5 z 5

Tak jo,asi takto..váhala jsem,zda objednat knihu o dvanáctileté dívence,ale štítek mi hlásil-elfové- a pro ty já mám slabost.Už od první stránky mě příběh vtáhnul a i když jsem teprve na 199 stránce,mohu říct,že kniha je naprosto fantastická.O Shannon Messenger jsem nikdy neslyšela a dovolím si říct,že od Strážců ztracených měst už její jméno nezapomenu...smekám klobouk,protože autorka vymyslela nádherný svět,ve kterém mě baví snad úplně všechno.

Eliska.B
26.08.2020 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Sofie jde na školu v nadpřirozeném světě. Je to skvělé dobrodružství. Doporučuji všem fanouškům Harryho Pottera.

Anett525
17.05.2020 5 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek od kamarádky a musím říct, že tohle se mi hodně líbilo, už se nemůžu dočkat,až přeloží další díly. Napsáno čtivě, takže jsem knihu přečetla za dva dny.

Štítky knihy

elfové pro dívky fantasy pro děti pro dospívající mládež (young adult) fantasy

Autorovy další knížky

Shannon Messenger
americká, 1991
2019  91%Strážce ztracených měst
2020  94%Exillium
2020  94%Věčnoplamen
2021  95%Polaris
2022  95%Soumrak

Kniha Strážce ztracených měst je v

Právě čtených9x
Přečtených173x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených31x
Knihotéce110x
Chystám se číst131x
Chci si koupit56x
dalších seznamech3x