Šílená Max

Šílená Max https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462593/bmid_silena-max-whg-462593.jpg 3 85 25

Stranger Things série

< 3. díl >

Knižní prequel kultovního hitu Netflixu, seriálu Stranger Things. Šílená Max není žádné nevinné poupátko s načesanými vlasy a v propínacím svetříku. Právě naopak. Je to drsná skejťačka a pařička a jen tak někdo si na ni nepřijde. Neproniknutelná image je pro ni nutností, protože tahle oprsklá holka v sobě skrývá hluboký smutek. Rodiče se nedávno rozvedli a máma si našla nového přítele. Celá rodina se odstěhovala do městečka Hawkinsu, ukrutně nudné díry. Zpočátku to vypadalo slibně, doma konečně zavládl řád a pořádek, a navíc Max získala neskutečně cool staršího bráchu Billyho. Jenže se ukazuje, že mezi otčímem a Billym panuje nebezpečné napětí a domácí řád se postupně, ale neodvratně zvrhává v krutou šikanu. Ještě že se Max ve škole seznámila s prapodivnou partičkou kluků, kteří tvrdí, že je jen na nich, jestli bude tenhle fádní život pokračovat ve vyjetých kolejích...... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Runaway Max , 2019


více info...

Přidat komentář

Lioncz24
31.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Seriál znám sice nemám doma první ani druhý díl tak jsem začal číst trojku
Šílená Max je holka která má složitý život. Její máma se rozvedla s otcem a přestěhovala se i s Max, která nechce opustit otce do Hawkinsu. Získala nevlastního bráchu Billa, který nenávidí svého otce. Max nastupuje do školy kde ji ostatní žáci ignorují. Jediná skupinka kdo ji neignorují jsou Lucas Dustin Mike a Will. Jenomže Will má v mozku stínového netvora a dělá z ní loutku

oleg121
20.01.2024 2 z 5

Slabota. Sci-fi/hororová stránka seriálu tu nie je prítomná prakticky vôbec, ide v podstate o nepotrebnú výplň o živote Max, jednej z postáv, ktorú síce v seriáli mám rád, tu však jej príbeh nudí a zaujme len málo. Škoda, doterajšie knihy zo sveta Stranger Things boli oveľa solídnejšie.


ariannpHm
20.12.2023 3 z 5

Not bad. Knihu jsem přečetl rychle a bavil mě pohled Max na věc.

Polinius
09.11.2023 3 z 5

Jsem fanoušek seriálu a mám rád Max ale...
Samotný seriál je tvořený jak pro mladé dospělé 15+, tak je perfektní i pro ty starší diváky. Ale tato a jiné knihy jsou psané jen pro čtenáře kolem 12 let. Řeší se tu strasti dospívání a je tu jedna z akčnějších scén ze seriálu popsaná z pohledu Max, pak jedna z romantických scének z pohledu Max a pak je konec.
Dalo mi to pár nových informací o životě Max ale všechno by se to vešlo do jednoho odstavce a klidně bych si to mohl přečíst jen jako zajímavosti na ČSFD.

bafometamendes
27.07.2023 3 z 5

Poměrně čtivé, ale doporučuji číst spíš během sledovaní seriálu nebo popřípadě až po dokoukání. Fanouškům seriálu to obohatí postavu, nicméně běžnému čtenáři to asi moc neřekne.

Ales.BD
28.04.2023 2 z 5

Bez seriálu to nefunguje a se znalostí seriálu je to téměř zbytečné. Jen zjistíte co si spisovatelka myslí, že si myslí jedna z postav. Skalní fanoušek může přiživit svůj zájem, ostatní prakticky nic nezískají a když to číst nebudou, skoro o nic nepřijdou.

Enthu
21.04.2023

Při čtení jsem se snadno dokázala ponořit do děje, i když se jedná o převyprávění děje druhé série, tak bylo moc fajn si takto připomenout, co všechno se odehrálo, jestliže není chuť něco sledovat. Příjemným bonusem jsou pak Maxiny myšlenky, které díky knize lze sledovat. Též je zde brán důraz na vztah mezi Billym a Max. Je krásně vidět, jak se postupně času měnil.

Jedna z věcí, která se mi na Šílené Max velmi líbila, byla její minulost. Dozvěděla jsem se o ní něco navíc, dokonce i jaké měla kamarády, a co se s nimi stalo, než přijela do Hawkinsu. Dále i vztah s jejím tátou, a co prováděl za činnosti. Všechny tyto drobnosti pak tvoří ucelenější vesmír jménem Stranger Things.

Jak název knihy vypovídá, hlavní postavou je Max. Takže věřím, že si své srdce automaticky získá u toho, kdo ji má rád. A upřímně, já si ji snad oblíbila ještě víc, a to jsem si říkala, že to snad není možné. Nejvíce mě však překvapilo, že jsem v jednu chvíli pochopila Billyho, u toho jsem byla v šoku.

Čtení utíkalo poměrně rychle. Více než na děj je příběh soustředěn na Maxiny myšlenky a vzpomínky před odstěhováním. Vůbec to neubírá na hodnotě knihy. Přece jen se jedná o doplňkovou knihu k seriálu Stranger Things, která tak čtenáře sblíží více s Max.

Pokud máte rádi Stranger Things, Max nebo rovnou byste si lehce chtěli připomenout druhou sérii a k tomu získat něco navíc, pak Šílená Max je to pravé pro vás. Věřím, že se vám bude líbit úplně stejně jako mě.

Spolupráce - Megaknihy

klarka41711
26.02.2023 4 z 5

Popravdě jsem nečekala, že to bude vážně dobré. Tuhle knihu jsem si koupila kvůli seriálu, který jsem tak v srpnu dokoukala a hned ten měsíc jsem si tuhle knihu musela koupit a v září přečíst. Čekala jsem, že to bude taková průměrná kniha, že tam bude přesně to co je v seriálu, jenže jsem nečekala, že tam bude i její život před tím, než se odstěhovala do Hawkinsu. Stranger things miluju a stejně tak miluju i Max. Je to moje oblíbená postava plus s Lucasem, kterého také zbožňuju. Jednoduše to bylo moc milé a já si to užila. Chtěla bych si přečíst ještě knihu o Robin, ale nemám na to jednoduše čas, kvůli knihám, který chci číst. Ale ano tuto knihu doporučuji.

applause
09.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Jedná se de facto o popsaný scénář druhé série Stranger things akorát z pohledu Max, který je obohacený o detaily života Max a Billyho před stěhováním do Hawkingsu. Mrzí mě, že jsem se tu nedočetla o introspekci do Maxiny mysli při působení Vecny. Pokud koukáte na seriál, není třeba ani číst. Nenadchne, ale ani neurazí.

monushka
08.01.2023 3 z 5

Jakožto velká fanynka Stranger Things čtu ráda i knižní rozšíření. V případě Max se však moc o rozšíření nejedná, protože je popsána spousta scén ze seriálu.

Janadvorackova
10.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Lepší příběh číst až po shlédnutí seriálu. Část o Max se mi líbila i tam :).

Ve zkratce: Max je holka z neúplné rodiny, jejíž máma si po sérii divných vztahů najde chlapa - násilníka se synem - rádoby drsňákem, který skrývá svoje traumata pod hroší kůži.
Rodina se přestěhuje a stane se tak součástí "Podivných věcí."

Max je normální, chytrá holka s trochu klučičími zájmy, takže se chytne klučičí party a dál jste to viděli :).

Příběhem se mihnou zmínky o známých monstrech a "dějích někde jinde." Například ke konci je zmínka o seriálovém "boji v tajné laboratoři."

Ze seriálu jako celku jsem jako mnoho lidí v okolí "vodvařená" nebyla. Problém vidím v kingovském opakování témat. Do všeho nacpe sny, boha a divné věci, smíchá to dohromady nejspíš se záměrem "ono z toho něco vyleze," což se ale stává s železnou pravidelností. "Něco" bývá hnusné, paranormální, ale jako by z našeho světa. Zástupné motivy pro realitu neděsí, pokud víte, k čemu známému je ukotvit.
Abych nekřivdila, první řada byla dobrá.

šárofka
08.09.2022 5 z 5

Byla to super knížka ze Stranger things o mé nejoblíbenější postavě.

JirkaP__24
24.08.2022 5 z 5

Ani né 200 stran a je to jen druhá série z pohledu Max + její minulost. Moc navíc vám to nedá a ti, kteří neviděli seriál budou úplně ztraceni. Nic víc tahle knížka není... Ale i tak.. Sakra, mě to bavilo! Objektivně to není nic extra, ale vždycky, když jsem tu knížku otevíral, cítil jsem tak se těším na další životní strasti a trápení Max. Možná mi jen sedlo zasazení do malého městečka během Halloweenu nebo jsem jenom slabko a dostalo mě vyprávění z první osoby, ale feelingově je to za mě 5*

Annabelle
29.07.2022 4 z 5

Předchozí dvě knihy z edice Stranger Things mě úplně neoslnily, přesto jsem se rozhodla dát šanci třetí, jelikož pojednává o postavě Max, která patří mezi mé nejoblíbenější charaktery ze seriálu. Oceňuji hlavně také to, že je kniha plně zasazena do děje seriálu a ne před ním, což mi u předchozích knih (hlavně u té druhé o Hopperovi) prostě nevyhovovalo.

Jedná se o události druhé série, které vidíme z pohledu Max – nové obyvatelky malebného městečka Hawkins, kde je každý na každého milý a kde každý každého zná. Dozvíme se více o Maxině minulosti, o její rodině a také především o složitém vztahu s jejím nevlastním bratrem Billym, který je opravdu mnohem a mnohem napjatější a toxičtější, než se v seriálu mohlo zdát. Billyho jsem v seriálu neměla ráda, troufám si říct, že v knize je ještě mnohem horší a dělá odporné věci, ovšem na druhou stranu tu opět čteme o událostech, které ho změnily a že jeho otec opravdu nebyl vzorem otcovské lásky. Kapitoly o Maximě minulosti byly velmi zajímavé a daly mi na její postavu trošku jiný náhled a vzhledem k událostem nejnovější čtvrté série, je to všechno o to smutnější.

Knížku určitě doporučuji všem fanouškům seriálu, kteří chtějí získat větší vhled do svých oblíbených postav, dozvědět se více o jejich myšlenkových pochodech a rozšířit si také znalosti o jednotlivých scénách ze seriálu z jejich pohledu.

zuzi1162
22.07.2022 3 z 5

Jako doplněk k seriálu to asi funguje, i proto jsem po knize sahla, ale nevidim, co by přinášela nového. Byla jsem celkem zklamaná. Všechny ty jakože nové informace šly tušit už ze samotného seriálu (pokud jste velký fanda), čekala jsem něco víc.

Remus Hroozley
08.07.2022 4 z 5

Tak nějak bych si přála i další díl z pohledu Max. Čekala jsem, že mě bude bavit všechno to "stranger" s partou, ale nakonec mnohem lepší linka byla s Billym, Neilem a mámou.

Varjohukka
04.07.2022 3 z 5

Jako doplněk k seriálu asi ok, ale nepřináší nic moc nového. Čte se to sice dobře, ale kdybych neviděla seriál, tak bych asi byla trošku zmatená, zvlášť ke konci. Kniha se soustředí pouze na část příběhu z pohledu Max, takže hodně věcí díky tomu čtenářům, kteří neviděli seriál, naprosto uniká.

Kexina
04.02.2022 2 z 5

Krátký pohled na život jedné z vedlejších a ne moc výrazných či zajímavých postav seriálu ST. Jako merch pro fanoušky (zejména ty nejmladší) kniha asi svůj smysl má. Bohužel ji hodně podráží nohy skutečnost, že není zřejmé, komu je kniha určena. Fanoušci seriálu v knize nic nového neobjeví, protože drtivá většina děje jen kopíruje seriál, pouze s komentářem Max. Ti, kdo seriál neviděli, pak nejspíš budou dost zmatení, když děj bezdůvodně skáče od jedné kapitoly ke druhé aniž by mezi nimi byla návaznost. Navíc autorku zřejmě přepis seriálu do knižní podoby náhle přestal bavit, takže knihu šmahem ukončila tam, kde zrovna dopsala poslední větu.

Damonka12
08.01.2022 2 z 5

Tahle kniha mi nedala vůbec nic nového. A kdybych předtím neviděla seriál, tak ani nepochopím, co se v knize děje.

dr.horrible
03.10.2021 2 z 5

Celkom som tomu fandil, aj keď už veľkosť písma (nahrubo by z tých 204 strán bolo reálne tak 80) naznačuje, že je to zas výhradne pre deti, tentokrát je to prvý raz ospravedlniteľné, pretože je to písané rozprávačom z pohľadu prvej osoby, ktorým je 13-ročná Max. A vlastne to nie je napísané úplne zle, rozhodne nejde o urážku inteligencie porovnateľnú s predošlou Stranger Things knihou. Má to švih, myšlienky teenagerky sú vystihnuté dobre, občas Yovanoffová trafí nejaký opis pocitu, s ktorým sa dá dokonca stotožniť. Ibaže neprináša žiadny nový obsah. Pár flashbackov do Kalifornie a cca tri scény opisu spoločného žitia s Billym, sú skrátka málo, a celý ten zvyšok je len opis druhej sezóny z pohľadu “Šílenej Max.” A hlavne ku koncu dosť neobratný. Takže jo, zatim najlepší, furt je to ale len neambiciózny merch.

Štítky knihy

horory Stranger Things (TV seriál)

Autorovy knížky

Brenna Yovanoff
americká, 1979
2021  69%Šílená Max