Strach z génia

Strach z génia https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93474/strach-z-genia-5BH-93474.png 4 13 1

Kniha je inspirována postavou francouzského architekta Le Corbusiera. Ten se, v postavě hlavního hrdiny Victoriena Sauvage, setkává s mladým architektem Amyotem (Bataille) v nemocnici, kde se oba podrobují závažné ušní operaci. I přes věkový rozdíl se z obou stanou přátelé a mladý architekt má možnost sledovat, s jakými překážkami a intrikami závistivců se musí skutečný umělec neustále a marně potýkat. Doslov napsal a odbornou revizi provedl Ing. arch. Otakar Nový, CSc.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La ville des fous , 1966


více info...

Přidat komentář

KnihovniceVěra
18.07.2023 3 z 5

Zpočátku jsem se nemohla začíst do vyprávění dosti strohého, kostrbatého, postrádala jsem více zaujetí a citu. Autor je architekt, tedy technicky nikoli umělecky zaměřený člověk. Zhruba od poloviny románu, kdy se hlavní hrdina seznamuje v nemocnici se slavným architektem, kterého bezmezně obdivuje, už děj dobře odsýpal a četl se dobře.
Autor vycházeje ze svých zkušeností nekompromisně kritizuje byrokratický přístup bránící geniálnímu architektovi realizovat jeho skvělá díla, ukazuje nepochopení génia ve vlastní zemi, když ho cizina již ocenila, a pompézní posmrtnou slávu, které se mu nakonec dostalo.
Na knize mi vadilo, že autor nezvolil formu životopisu Le Corbusiera, změnil jména a místa a napsal cosi pouze inspirovaného jeho životem, přitom dle záložky i doslovu to je o tomto architektovi. Měl sám autor strach napsat to přímo?

Autorovy další knížky

Michel Bataille
francouzská, 1926 - 2008
1980  92%Vánoční stromek
1986  78%Děti osudu
1983  83%Strach z génia