Strach - Trump v Bílém domě

Strach - Trump v Bílém domě https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406079/bmid_strach-trump-v-bilem-dome-V7x-406079.jpg 4 27 9

STRACH je nejintimnějším portrétem úřadujícího prezidenta, jaký byl kdy publikován během prezidentových prvních roků ve funkci. “Přes všechny téměř každodenní zprávy o chaosu a neshodách v Bílém domě neměla veřejnost tušení, jak špatná interní situace doopravdy je. Trump se choval rozporuplně a nevypočitatelně, zřídkakdy se dokázal soustředit. Pokud ho něco rozčílilo, když měl špatnou náladu, klidně dokázal o obchodní smlouvě KORUS prohlásit, „Dnes odstupujeme.“ Nyní však zde byl dopis, datovaný 5. září 2017, potencionální rozbuška ohrožující národní bezpečnost. Cohn se obával, že pokud Trump dopis uvidí, bez váhání ho podepíše. Cohn sebral koncept dopisu z pracovního stolu. Uložil ho do modré složky s označením „KEEP“. „Ukradl jsem ho z jeho stolu,“ svěřil se později kolegovi. „Nechtěl jsem, aby ho četl. Ten dokument nikdy neuvidí. Musím chránit naši zem.“ Vzhledem k anarchii a nepořádku, které panovaly v Bílém domě i Trumpově mysli, prezident chybějící dopis nezaregistroval.” Autoritativním reportážním stylem, vytříbeným během vlády osmi prezidentů od Nixona až k Obamovi, odhaluje autor Bob Woodward v bezprecedentních detailech skutečnou tvář života uvnitř Bílého domu za vlády prezidenta Donalda Trumpa, včetně toho, jakým způsobem prezident dospívá k rozhodnutím v závažných otázkách zahraniční a domácí politiky.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Fear: Trump in the White House , 2018


více info...

Přidat komentář

Miliarda
31.12.2022 5 z 5

Brilantní, leč zároveň děsivá sonda Trumpova prezidentského mandátu. Bob Woodard ukazuje svoji extratřídu a skvělou práci se zdroji na níž si vybudoval své skvělé renomé. Rozhodně doporučuji k přečtení, neboť výlet do "podhoubí" Trumpova prezidentství stojí opravdu za to sám o sobě a ve Woodwardově podání o to víc.

mirRa_cze
23.04.2020 5 z 5

Těžko hodnotit. Jelikož se jedná o de facto o sbírku historek jednotlivých událostí prvního roku Trumpova roku v úřadu v momentě jejich eskalace, odvyprávěných jednotlivými osobami, které je "leaknuly", je ověření pravdivosti normálním člověkem mimo jeho možnosti.

Kniha se čte velmi dobře, je relativně krátká a autor se ničím nezabývá zbytečně dlouho. Popisuje jednotlivé diskuze, snahy Trumpových poradců i ministrů odradit ho od nerozvážných rozhodnutí, stejně jako naprosto vyčerpávající snahu vojenských představitelů odradit jej od neuvážených strategických kroků.

Woodward má každou ze 42 kapitol knihy poměrně pečlivě ozdrojovanou, takže minimálně okolnosti a východiska jednotlivých Trumpových rozhodnutí se zdají být relativně důvěryhodné. (anglická verze).


Asdas
01.04.2020 5 z 5

Pri čítaní tejto knihy som si viac-krát spomenul na skeče Monty Python a uvedomil som si že ich vlastne v dnešnej dobe žijeme a nie len u hlavného predstaviteľa jednej z najmocnejších krajín sveta. Trump je dokonalou ukážkou keď forma prevalcuje obsah v politike .

Finn69
28.03.2020 3 z 5

Já tedy nejsem zrovna fanoušek Donalda Trumpa, to bych měl říct hned na úvod. Ale je to nepřehlédnutelná postava současné politické mapy světa, a rozhodně nemohlo škodit se o něm dozvědět víc, než mi řeknou v televizi. Když k tomu ještě přidáte jméno Bob Woodward, vypadalo to jako jasná volba a byl jsem na to dost natěšený.
Zas až tak moc nového o prezidentu Trumpovi jsem se sice nedozvěděl, dost jsem ale zjistil o lidech, kteří jsou mu nejblíž a mají největší vliv na jeho projevy a rozhodnutí. No, snaží se ho krotit, Trump se ale dost často chová jako neřízená střela. Popisy toho, jak to Bílém domě chodí a jak se tam rozhoduje, jsou někdy až depresivní. Trump často působí jako utržený vagón řítící se po chodbách a postrkovaný k nějakému cíli zleva i zprava tu Ivankou, tu někým jiným. Celé týdny se připravuje k nějakému důležitému rozhodnutí, ale když mu ze stolu seberete koncept dokumentu, zapomene na všechno a vrhne se se stejnou energií za něčím jiným. Jeho nejbližší spolupracovníci se netají tím, že tak řeší ty nejproblematičtější prezidentovy nápady. Často se ale vzápětí nadchne něčím stejně bizarním a nešťastní ministři, tajemníci a poradci musí začít znovu. Hodně se řeší jeho nedodržování slibů, bezostyšné lhaní komukoliv do očí, nevděčnost...
I když to tak asi vypadá, neřekl bych, že to je prvoplánově nějak "protitrumpovská" kniha. Lidé, kteří jsou v ní citovaní, jsou obvykle jeho stoupenci nebo blízcí spolupracovníci. Že z toho prezident vychází tak jak vychází, je prostě asi dáno jeho povahou a chováním, a to i k těm nejbližším kolegům. Důležité také je, že všechny události v knize popisované jsou doložené a řádně "ozdrojované".

Teď, bezprostředně po dočtení, mám pocity trochu rozporné. Byly tu velmi dobré pasáže, vlastně jich bylo docela hodně. Ale celá ta kniha na mě působila víc jako sbírka historek nebo skečů, zdálo se mi že Woodward nejde dost do hloubky a že to vlastně moc nedrží pohromadě. Rozhodně nemůžu tvrdit že je to nějak skvěle napsané, možná tu v tomto ohledu chybí pomoc Carla Bernsteina.
Když ještě připočtu spoustu chyb, které má na svědomí korektor, ty tři hvězdy z pěti se mi zdají tak akorát.

Pavlaj
13.12.2019 5 z 5

Současnou americkou politiku bedlivě sleduji, protože se obávám, že prezident Trump je nevzdělaný, sebestředný a nebezpečný idiot. Woodward je důvěryhodný a vynikající novinář a jeho kniha mě utvrzuje v názoru, že prezident Trump je nevzdělaný, sebestředný a nebezpečný idiot. Příklady, jak se prezidentovo okolí snaží jeho nejhorší impulzy sabotovat, by byly směšné, kdyby nebyly děsivé. Nezbývá než držet si palce, aby okolí vydrželo a aby Trump co nejvíc hrál golf a co nejméně se věnoval vládnutí.

Greenfingers
31.05.2019 5 z 5

Kniha, jejímž autorem je renomovaný americký žurnalista Bob Woodward, který se podílel na odhalení známé aféry Watergate, rozkrývá zákulisí prezidentské kampaně v roce 2016 a první roky vládnutí Donalda Trumpa. Na knížku jsem si vzpomněl právě v době, kdy byl tento politik obviněn v 34 bodech obžaloby z finančních machinací a podvodů v souvislosti s ututláním jeho milostné aféry s pornoherečkou.
Woodwordovu práci lze čist jako politický thriller odhalující způsoby rozhodování na najvyšší úrovni. Bohužel, bývalý americký prezident z nej vychází jako "zatracený lhář". Tuto jeho charakterovou vadu autor dokládá řadou epizod, které tvoří ucelenou skládačku. Bob Woodward je opravdu skvělý investigativní novinář a jako takový se nespokojí pouze s povrchním mapováním událostí před volbami v roce 2016 a v prvních dvou letech nechvalného Trumpova "prezidentování". Nabízí hloubkový vhled až do "kuchyně" nejvyšší americké politiky. Méně otrlého jedince by popisované praktiky mohly silně deprimovat - mou psychikou to však až natolik neotřáslo. O Trumpovi jsem si vytvářel názor průběžně od počátku jeho volební kampaně a po přečtení knihy jsem se v něm jenom utvrdil. Bohužel, takových populistických politiků je ve světě povícero a i u nás by se jich také pár našlo.
Pokud jste knihu nečetli, rozhodně si ji nenechte ujít!

Elsinor024
08.05.2019 4 z 5

Kdysi jsem četla Americké psycho B. E. Ellise. Byla to taková nechutnost, že jsem to nezvládla dočíst. Tahle kniha je tak trochu takové "Americké psycho II", ale už jsem ji dokázala zdolat.
Pokud má Bob Woodward pravdu a přikláním se k tomu, že ano, potom je jeden z nejmocnějších mužů planety podle svých nejbližších spolupracovníků "hňup, idiot, lhář, agresor, miluje, když může štvát lidi proti sobě, má chápání a chování žáka páté třídy, nikdy nepřiznává chybu, zapírá, mizivá empatie, riskuje 3. světovou válku".
K tomu přidejte sebelítost, ukřivděnost, osamocenost bez opravdových přátel, chvastounství, zaměření pouze na byznys. Zamíchejte a voilá: máme tady osobnost amerického prezidenta.
Vzpomněla jsem si při čtení na rasu Ferengů z legendárního Star Treku a jejich nesmrtelná Pravidla zisku. Jako ti ušatci ze sci-fi seriálu i Trump upřednostňuje ve všem pouze zisk.
Když se například projednával americký protiraketový deštník nad Jižní Koreou, mohli si jeho bezpečtnostní poradci plíce vymluvit, málo platné. Prezidenta zajímalo jen to, kolik všechno stojí. I zdrženlivý a klidný ministr obrany se často neubránil zděšení nad neobyčejnou prezidentovou omezeností, ministr zahraničí cedil skrz zuby slova o tuplovaných hňupech.
Legendární chvástavý tweet z ledna 2018 o tom, kdo má větší jaderné tlačítko, otřásl celým Bílým domem a diplomacií... A podobné události jdou v knize jedna za druhou v nekončící řadě.
Nedělám si iluze, že v jiných státech vládnou na postech hlav států výlupci ctností. Ani u nás ne. Je ale otázka, když by se do čela státu dostal někdo hluboce morální, jak by mezi těmito "predátory a instinktivními zabijáky" (jak nazval Trumpa a jeho lidi personální tajemník Bílého domu) dopadla jeho země... Netroufám si odhadnout.

Jinak je v knize spousta chyb, hlavně v uvozovkách, někdy i v pádech.

Marketa1994
05.05.2019 5 z 5

Skvěle napsaná kniha o tom, že v čele USA sedí egomaniak, který svou politiku utváří přes tweety a taky podle toho, jak se zrovna vyspí. Americe přeji, ať se z toho brzy dostane..

A Bob Woodward je právem brán jako elita žurnalistiky.

pazdy15
18.04.2019 5 z 5

Tak mám čest být první, kdo zde píše komentář... A rovnou přeskočím veškeré mé ódy na B. Woodwarda - MISTR oboru se vším všudy (investigativní žurnalistika). Velice čtivé, velice zajímavé a velice Vás to nutí přemýšlet - DOPORUČUJI ! 5 z 5

Štítky knihy

Donald Trump

Autorovy další knížky

Bob Woodward
americká, 1943
2002  98%Všichni prezidentovi muži
2019  87%Strach - Trump v Bílém domě
2003  74%Bushova válka

Kniha Strach - Trump v Bílém domě je v

Právě čtených2x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce50x
Chystám se číst26x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x