Stockholmský oktáv

Stockholmský oktáv https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200340/bmid_stockholmsky-oktav-Qf1-200340.jpg 4 26 10

Mistrovský historický thriller, jehož děj nás vtáhne do světa intrik a kouzel v 18. století ve Švédsku. Emil Larsson, mladý celní úředník a šikovný karetní hráč, se má z popudu svého nadřízeného oženit a vést ctnostný život. Právě tehdy začne Emilovi tajemná věštkyně paní Grasparvová, znalkyně tarotu, vykládat budoucnost – celý jeho „životní oktáv“. Její prorocké vize se týkají i osudu krále Gustava III., kterého se baronka Uzanna chystá otrávit. Emil musí začít rychle jednat a nesmí udělat chybný krok...... celý text

Literatura světová Thrillery Historie
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Stockholm Octavo , 2012


více info...

Přidat komentář

Emik87
14.04.2024 2 z 5

Moc se mi to míchání ezoteriky a historie nelíbilo.

soukroma
30.03.2022 2 z 5

Kniha dlouho netknutá...a nakonec nedočtená zůstane: na mne nejen poněkud mnoho esoteriky, věštění, karetních a vějířových her, ale i přespříliš her politických a zákulisních, z doby konce 18. století ve Švédsku, o jehož (tehdejší) historii nevím zhola nic (a prokousáváním se podrobnými dílčími epizodami boje o moc mi ji nezpřístupnilo).

"Lidé vstupují do našeho života nevoláni a zůstávají nepozváni, Poskytují nám znalosti, které nehledáme, dárky, které nechceme. Ale přesto je potřebujeme."


julanka
27.03.2021 2 z 5

Výjimečně vybírám knihy nahodile podle obalu, a bohužel tohle byl krok vedle. Výklad karet na začátku působí zajímavě, ale podrobné popisy postav oktávu se špatně zapamatují pro budoucí porovnání v průběhu čtení, takže často musíte přelistovávat zpět. Děj je místy rozvláčný, ale místy zase velmi zkratkovitý a zmatený. Například, Emil se podle knihy účastní v začátku hry o vějíře, kde je také Uzanna, ale o pár stránek později se spolu teprve "poprvé seznamují." Nicméně, unikl mi celkový smysl knihy. Myšlenka oktávu mě neoslovila, děj byl často k uzoufání předvídatelný a konec jsem dočetla už jen ze setrvačnosti.

Majdule
13.07.2018 4 z 5

Vzrušující téma karet, neobvyklé prostředí Stockholmu v době Velké francouzské revoluce i napínavá zápletka slibovaly mnohé. Nedá se říct, že by to přímo nenaplnily, ale chybí tomu charisma, možná více soustředění. Oktáv je trochu bezzubý. Použiji kuchařský příměr, k dobré polévce nestačí jen poctivý přístup a kvalitní suroviny, nezbytné je i dobré koření, které jí dá šmrnc.
Ocenit musím dobře prokreslené a poutavé vedlejší postavy, ty kupodivu šťávu mají. Mrzelo mě u nich jen to, že mizí do ztracena a v příběhu tak zůstávají volné nitky.
75 %

ber-tram
15.05.2018 3 z 5

Lecjaký karbaník, věštec, travič by oktáv asi pohrdavě smetl jako promarněnou šanci, protože z látky by dozajista šlo vyždímat setsakra výbušnější story než jen selanku v historických kulisách.
Autorka si coby abonentka kursu tvůrčího psaní patrně potřebovala ozřejmit vyprávěčské finesy, což se jí povedlo, a k ozvláštnění děje připletla vykládání karet a ovívání jedovatým vějířem, kde zůstala jen v nákroku. 16/18

Mátová
20.05.2017 5 z 5

Tak, tento historický román mě doopravdy bavil - mystika, nejisté historické období, důmyslně propletené příběhy širokého spektra zajímavých a živoucích postav. Byť je hlavní postavou muž, tomuto příběhu jednoznačně vládnou ženy, které hýbají nejen dějem, ale i dějinami. Spřádají nitky a mávají vějíři.
Nemám co bych vytkla, snad jen obálka mohla být lépe zpracovaná.

Freedomova
30.10.2016 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a určitě ji doporučuji ke čtení. Vzhledem k detailně propracovanému ději je závěr až moc stručný, ale celkový dojem to rozhodně nekazí. Spíš jen zamrzí, že je tak rychle konec.

ElfkaEleanor
20.07.2016 4 z 5

Historický román využívající mezer v historii a kličkující mezi faktickými událostmi. Vše doplněno kartářkou a vědmou, která skrze karetní výklad postaví další dějovou linii vedle té historické. Opravdu zajímavě zpracovaná kniha, která čtenáře drží díky svižnému ději a neustálým zvratům. Zároveň nám dává nahlédnout do světa šlechty i prostého lidu ve Stockholmu 18. století a myslím, že nejedna čtenářka zatouží vlastnit alespoň jeden vějíř...

Jediná škoda byla v tom, že konec byl velmi spádný a působil dojmem, že autorka už to chce ukončit, takže i trochu méně propracovaný. Nicméně přesto jsem z knihy nadšená a dál ji doporučuji.

Kodetka
18.03.2015 4 z 5

Od knihy jsem příliš neočekávála, proto jsem byla příjemně překvapena. Zajímavý příběh tvořený z výkladu karet rovnoběžně plující s historickými událostmi severní Evropy. A představa míti jeden z vějířů, které jsou zde kouzelně popisovány, je božská.;-)

evasamankova
22.04.2014 3 z 5

Tak na této knize se mi líbil začátek a konec, a pokud by měla o nějakých 100 stran méně, určitě bych jí dala i vyšší hodnocení. Začátek příběhu - karetní výklad - byl zajímavý a tajemný. Postavení karet oktávu je v knize několikrát přímo vyobrazeno. Jenže po vyložení poslední karty pro mě příběh ztratil na několik desítek stran jiskru. Pasáž o umění vějíře na mě byla moc dlouhá a s knihou jsem trochu zápasila. Poslední třetina se nesla v duchu toho, co tvrdí anotace, totiž že jde o thriller. Děj se rozběhl a začal být napínavý.
V celkovém součtu příjemný historický román s výbornou dobovou atmosférou.

Štítky knihy

18. století švédská literatura Švédsko vykládací karty

Autorovy knížky

2014  74%Stockholmský oktáv