Sto let

Sto let https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182837/sto-let-182837.jpg 4 27 4

Norská spisovatelka (*1942), oceňovaná pro své jedinečné vypravěčské umění, líčí ve svém historickém románu příběhy tří generací žen, jejich nelehký život, poznamenaný nenaplněnou láskou, složitými rodinnými vztahy i břemenem mateřského instinktu. Osudy hlavních hrdinek, pro něž čerpá inspiraci v důvěrně známém prostředí severního Norska, jsou přiznaně autobiografické – od autorčiny prababičky po matku. Oněch sto let představuje období mezi roky 1842 a 1942, kdy se narodí dcera…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Doplněk
Originální název:

Hundre ar , 2009


více info...

Přidat komentář

marvarid
11.04.2023 4 z 5

Opravdu čtivý román z atraktivního prostředí i doby. Nebyl problém spolykat několik desítek stran naráz. Postav je hodně, ale nepletou se (jména jsou jednoduchá, srozumitelná, to s asijskými autory je to těžší..). Co mi ale chybělo, byl hlubší ponor do jejich vnitřního světa. Jako by se autorka obávala psát o motivacích a tajných myšlenkách svých postav, jejichž předobrazem jsou reální lidé - její předci (aby nenapsala něco, co není pravda, aby je nediskreditovala, aby jí to zbytek rodiny nevyčetl..). Když si dovolím srovnání např. s románem Noc nic nezadrží od D. de Vigan, ten rozdíl je propastný. Tato kniha působila hodně popisně - pobavila, neurazila, ale také nenadchla.

Stoklaska
19.10.2018 4 z 5

Příběh je velice zajímavý, kniha čtivá, ale trochu jsem se ztrácela v množství postav a v časových posunech. Více by mi vyhovovalo, kdyby byla kniha psaná v časové posloupnosti.


pajaroh
03.10.2018 4 z 5

Velmi pěkné, norsky "chladné" vyprávění o osudech jednoho rodu z Lofotských ostrovů. I přes množství postav, různé časové linie i formy vyprávění se mi kniha četla dobře, jen mi na závěr chybělo vysvětlení osudů některých osob. Pokud máte rádi atmosféru Skandinávie, rodinné ságy a severský vypravěčský styl (K. Ekman, T. Gulbranssen), doporučuji.

myskula
17.04.2016 3 z 5

Příběh pěkný,ale já to nedočetla.Totálně mi splývaly časové linie a nedokázala jsem se orientovat ani ve velkém množství postav.