Stmívání nad sakurami

Stmívání nad sakurami https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12518/stmivani-nad-sakurami-12518.jpg 4 32 7

Děj poutavého historického románu se odehrává v kulisách krutosti i krásy Japonska devatenáctého století mezi samuraji, gejšami a zenovými mistry. Místo je v něm jak pro dobrodružství a napětí, tak pro hluboce dojímavou lásku. Na úsvitu nového roku 1861 bylo Japonsko po dvou stoletích izolace nuceno otevřít se světu - a rozhořel se souboj Západu s Východem, střet kultur a generací. Zatímco cizí loďstvo ohrožuje palác v Edo, malá skupina amerických misionářů touží šířit v této části světa víru v boha křesťanů. Mezi nimi se snaží nalézt vykoupení Emily Gibsonová, prchající před mučivými vzpomínkami na minulost, a Matthew Stark, někdejší chladnokrevný zabiják, který má na svědomí nejeden lidský život. Nikdo z nich zatím netuší, že jejich budoucnost v Japonsku je už dána díky proroctví ze sna, který se zdál mladému japonskému šlechtici Genjimu, pohlednému nezkušenému mladíkovi, o jehož věšteckých schopnostech panují pochybnosti. Jde mu o život - a zachránit ho může tajemný cizinec. To, co Genji spatřuje v budoucnu, nemálo děsí mnohé lidi z jeho okolí. Genji prchá z Edo a skryje se v pevnosti předků.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Cloud of sparrows , 2002


více info...

Přidat komentář

martin6849
14.07.2021 3 z 5

(SPOILER) !!!Možné SPOILERY!!!
Těžké hodnotit tuto knihu. Obsahovala všechny potřebné jednotlivosti, ale vlastně ničím nevynikala (je to takový lehčí případ Rimmerovy verze sendviče se smaženkou, chilli omáčkou a chutney). Štvala mě zbytečná fantastika s vizemi budoucnosti a děj byl průhledný a předvídatelný (až na to, že Heiko byla Eta), postavy mi nějak extra nepřirostly k srdci. Přitom se to ale nečetlo špatně a určitě si přečtu druhý díl.

Nemůžu nic psát o překladu, protože jsem četl v anglickém originále, ale vadí mi český název. Originální název Cloud of Sparrows má význam, Stmívání nad sakurami vůbec. Chápu, že sakura má více japonský nádech než vrabec a tedy se to lépe prodává, ale bohužel vrabci mají v knize prostě velkou důležitost. Mohl se vydavatel trošku zamyslet.

inachisio
06.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Jen několikrát se mi stalo, že bych byla do knížky tak ponořená, až bych zapomněla na svět kolem. Tato kniha by mohla mít ještě tři sta stran a stále by mě bavila. Kolik zde bylo napínavých i dojemných částí! Příběh byl velice silný a zajímavý. O to víc mě však nemile překvapil konec, který se mi zdál příliš rychlý a zbrklý přestože vše do sebe dokonale pasovalo, nedokážu pobrat, proč se autor rozhodl ukončit velkolepý den právě takhle. Jak někdo může milovat dvě osoby naráz a jedné se zbavit ani nevzdechnout? Jak může někdo být soucitný a hodný a způsobit taková jatka? A nevěřím, že se to dá svést na jinou kulturu. :)


haki34
23.02.2018 5 z 5

právě dočteno..(zajímavé, an po 3 pokusech se mi nepodařilo zařadit knihu mezi právě čtené - pokaždé zmizela ;)))
CAVE možné SPOILERY !!!!
nedalo mi to průběžně nesrovnávat s velkou perlou literatury s asijskou/japonskou tematikou - Šógunem od Clavella, ale statečně jsem nedostatky opomíjela a nechala se unášet příběhem.. zajímavý příběh jistě skýal možnosti rozvést ho ještě více...postavy byly trochu méně uvěřitelné - škaredý kazatel, hezká nešťastná dívka s čistým srdcem, puritánka až do morku kostí, i následkem traumat z dětství, pistolník (pasáž o zmasakrování Mary Anne a jejich dcer - kdo by se nechtěl pomstít ??), osvícený vrah Jimbo, a hlavní hrdinové - hezký, ne však dokonalý Genji, jeho protivníci, jeho milenka gejša/ninja Heiko, pobočníci, strážci, Hidé, Hanako, záhadný sílený strýc Šigeru, jehož pro nás nepochopitelné krvavé jednání bylo pro japonce projevem nejvyšší lásky ke svým bližním...
postavy jednají místy až s nejaponskou otevřeností, docela často opouštějí zmiňovanou zdvořilost a rituály, hovory Genjiho s Emily jsou velice neformální a květnaté, což ze začátku díky slovní zásobě jistě nebylo tak snadné...
...kaaždopádně, opět jsem se nechala strhnout komplikovaým a přitom jedoduchým japonským světem tradic, formalit, poslušnosti a povinosti...kochala se kontrastem červené a bílé, v šumění borovic a moře hledala poezii zahalenou jabloňovou a rrůžovou vůní....a místy mi i slzička ukápla...
snad každý z hrdinůnakonec dojde svého snu a naplní svůj osud...který ne vždy může být libý....autor nám nastínil, jak vše dopadne v Genjiho vizi... ale, dopadlo to tak doopravdy ?? polootevřený konec byl na místě :) ať si laskavý čtenář domyslí sám :) za mě hezkých 90%

gigi77
17.06.2017 5 z 5

Krásný a dojemný román, čte se jedním dechem. Mě se kniha líbila a vůbec jsem v ní neshledala nějaké nedostatky, asi proto, že jsem je nehledala :-)

valentýna
02.01.2014

Strašné čtení, ač prý je kniha bestsellerem... Tedy nápad dobrý, ale vyjadřování hrozné, nedovedu posoudit zda vinou překladatelů či samotného autora. Pár příkladů : gejša si místo typického civilního kimona oblékla farmářské šaty, navíc byla opálená, do dnešních dnů je především o Japonkách známé, že se chrání všemi možnými způsoby před sluncem, počínaje krajkovými deštníky a konče dlouhými krajkovými rukavicemi končícími u ramen, hlediskem tamější krásné ženy je od pradávna bílá až průsvitná pleť.....vlivný japonský panovník je zde svým poddaným nazýván lordem.... japonští muži vycvičení v bojových umění jsou nazváni kavaleristy... No co dodat, zvedalo mě to ze židle, sice jsem obě knihy dočetla, ale hodnotím je jako nejhorší s touto tématikou.

hanap
20.10.2013 4 z 5

Stmívání nad sakurami je krásná kniha , historický román čtenáře zavede do Japonska roce 1861. Japonsko se samuraji , gejšami ,
pravidly zcela odlišnými od západní civilizace . Do města Edo připlouvá loď s americkými misionáři , kteří chtějí v této zemi šířit víru v boha křesťanů , každý z nich má k této misi jiné pohnutky . Tady se rozvíjí krásný příběh lásky , mladého šlechtice Genjiho , gejši Heiko , misionářky Emily Gibsonové , jejího snoubence a misionáře Zephaniaha Cromwella, pana Stárka ,..
Kniha je od začátku až do konce napínavá , zavádí čtenáře do centra střetů mezi znepřátelenými rody a boje samurajů a nicotný osud obyčejných poddaných . Knihu rozhodně doporučuji všem co mají rádi historii , dobrodružství a příběhy o lásce.

TokyBalboa
08.09.2013 5 z 5

" Bělost padajícího sněhu. Rudá barva prolité krve. Je někde bělejší bělost nebo rudější rudost, chladnější než sníh a teplejší než krev?"
Skvělá kniha kterou jsme doslova zhltla za jediný den, prokládaná těmi nejkrásnějšími citáty a moudry jaké jsem kdy četla :)

Štítky knihy

Japonsko 19. století samurajové historické romány anglické romány

Autorovy další knížky

Takashi Matsuoka
japonská, 1954
2005  82%Soumrak samurajů
2003  83%Stmívání nad sakurami