Stíny světa

Stíny světa https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462256/bmid_stiny-sveta-dvB-462256.jpg 4 48 13

I ty nejtemnější dny může prozářit světlo… Thorn, Západní Prusko 1910. Plachý Carl, odvážný Artur a drzá Isi berou život jako hru. Nijak je nešokuje ani vzrušující vědecká zpráva o nově objevené kometě, Halleyově, která by mohla zničit Zemi. Naopak – aktivně prodávají „pilulky proti konci světa“. Ale dospívání nelze zastavit: Carl se dává na dráhu fotografa, Artur a Isi se stávají párem. Definitivně však přátele rozdělí až světová politika. Vypuká světová válka a Artur s Carlem musí narukovat. Daleko od domova se oba stávají součástí nelidské mašinérie, jejíž rozměry si nedovedl nikdo představit. Doma v Thornu mezitím bojuje Isi v jiné válce. Až boje skončí, bude svět jiný. Umožní mladým lidem sestavit trosky starých životů a začít nové? Stíny světa jsou vzrušující historický román o zanikajícím starém světě a dospívání.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Schatten der Welt , 2020


více info...

Přidat komentář

čef
18.03.2024 5 z 5

Hodně silný příběh tří mladých lidí před a v průběhu 1. světové války. Zpočátku trochu jako Poláčkova selanka v „Bylo nás pět“, potom trochu Švejka ale nakonec drsná „Na západní frontě klid“. Mezitím řada slabochů a bezohledných dravců, kteří naší trojici pořádně zatápějí. Chtělo by to další díl, určitě bych si ho dal.

simca9342
19.12.2023 5 z 5

Předchozí recenze mluví za mě, také jsem se musela do čtení nutit hlavně začátek mi moc nešel do hlavy, děj byl zdlouhavý, ale neodložila jsem ji nedočtenou.
Číst o né moc lákavé práci (krejčí , který šíje obleky na mrtvé lidi) jednoho z rodičů hlavní postavy během nadcházejících svátků je sice zvláštní, ale když už jsem si knihu půjčila...
Příběh vypráví životní osudy tři kamarádů, dětí v Prusku r. 1910- 1914
Carl, Artur a Isi časem dospějí a najdou si práci, která je baví, ale ani tohle období není jednoduché. Začíná válka světová a boje zuří všude kolem. Historický román o naději, rodině, politice a jak to u takových knih bývá o touze vrátit se jednou zpět domů.


mystery103
05.07.2023 5 z 5

Přiznám, že jsem se téměř polovinu knihy musela nutit do čtení. Vydržela jsem a udělala dobře. Je to krásná kniha, příběh ve své podstatě hrozný. Co dokáží politici a vladaři udělat s "malými" lidmi, kteří nechtějí nic jiného, než v klidu žít. Doporučuji prokousat se začátkem, pak čtení půjde samo.

Josh
22.01.2023 4 z 5

Trochu táhlý, ne vzrušující děj, ale jinak odpovídá téma dospívání a zasazení do dějin dle anotace. Námětem románů je 1SV málo. Žádný „krvelačný“ popis zde není. Autorovi se podařilo vystihnout myšlení té doby, ať v běžném předválečném životě, tak poté. Za mne byl závěr resp. životy postav zklamáním a divný…..

sikope
01.12.2022 5 z 5

Poutavý, čtivý příběh, který si určitě zaslouží pokračování.

Elapheg
18.11.2022 5 z 5

Dostal jsem chuť na lidský příběh a tak padla volba na Stíny světa a ano kniha mě dost zaujala. Přesto se mi však příběh nezažral až přímo pod kůži, ale na pět hvězd to je. Kniha hned na začátku rozbíhá příběh Carla, syna krejčího, Artura, syna koláře a Isy, nezbedné to dívky, kteří vyrůstají v Toruni. Carl, Artur a Isi dohromady tvoří trio, kteří si dokážou poradit i s tak těžkým tématem, jako je možný konec světa při srážce s kometou a nic je přitom nerozhází z pohody. S atentátem v Sarajevu ovšem přichází jiná životní rána. Německo vstupuje do války a Carl a Artur jsou válkou povoláni a rozděleni a každý z nich narukuje jinam. Příběh je to zvláště ze začátku dramatický, satirický, ale hlavně i komický, že jsem se místy opravdu dobře zasmál. Válka je popsána dost realisticky, což jsem očekával, ale právě pro tu dramatičnost v anotaci jsem si i knihu zvolil. Válka je zde, jak na bojištích, tak v soukromém životě, což se mi líbilo. Dokáží Carl, Artur a Isi přežít válku? A čím vším si bude muset každý z nich projít? Setkají se ještě? To už přenechám na vás, vážení čtenáři, kterým tímto knihu doporučuji a jelikož je konec hodně otevřený, doufám, že se brzy dočkáme i pokračování příběhu, jak správně píše moje oblíbená uživatelka: Mandlevest. Dávám pět hvězd a doporučení. :-)

Make20
30.10.2022 5 z 5

Velmi poutavý příběh o 3 mladých lidech, kterým změnila životy 1.svetova válka. Napínavý až do konce. Doufám, že se dočkáme pokračování.

Mandlevest
07.09.2022 4 z 5

Překrásná obálka, lákavá anotace a moje velká očekávání, která zřejmě mohou za to, že nehodnotím plným počtem. Román je o přátelství dvou chlapců a jedné dívky, jejichž sny a probouzející se city utne první světová válka. Carl a Artur odchází na frontu. Každý je jiný, Carl, syn krejčího, je plachý, umělecky založený, zatímco Artur je vůdčí typ, odvážný a silný. Přesto anebo právě proto utvoří spolu nerozlučnou dvojici, kterou rozdělí až válka. A potom je tu Isi, trochu drzá, krásná dívka, která si ví se vším rady, pokud nejde o lásku. Příběh je velmi pěkně napsaný, ale já se do něj nedostala tak hluboko, jak jsem očekávala. Určitě si ale nenechám ujít pokračování, které autor napsal a já doufám, že ho nakladatelství vydá (což není vždy pravidlem). A budu se těšit, že pokračování ocením plným počtem.

kasavubu
19.06.2022 4 z 5

Jako celek hodnotím knihu velmi kladně, jen jsem měla problém se do ní začíst, prvních sto stran bylo tak nějak o ničem. Asi to bylo dáno tím, že byli všichni tři hrdinové ještě děti a vše plynulo v poklidu, tedy alespoň do doby než vypukla válka. Jediné, co mě opravdu mrzí, je ten otevřený konec. Nebo je to autorův záměr a chystá pokračování? To by určitě nebylo špatné.

JitaJL
19.06.2022 2 z 5

Nedokázala jsem se začíst...knížku jsem nedočetla.

prochajda
01.03.2022 5 z 5

Obsáhlá a čtivá kniha z období 1.světové války. Poutavý příběh o přátelství a nesmyslnosti války. Doporučuji přečíst. Dovedla bych si představit i pokračování osudů....v nějaké další knize...

Katuska88
07.02.2022

Dospívání, to je náročné období bezesporu v jakékoliv době, ale co když se stane něco zásadního, co kromě běžných starostí, naplní srdce vaše, i vašich bližních, jinými pocity zoufalství, a zároveň tak silnou chutí žít, jakou jste si před tím ani nedokázali představit?
Pokud nemáte moc rádi historické romány, nenechte s tím odradit.
Je to krásná a čtivá kniha.
Kromě sympatických hrdinů je v knize skvěle znázorněno zajímavé téma 1. světové války, která není v našem podvědomí tak hluboce zakořeněná (oproti 2. světové).

Zuzulinka
09.01.2022 5 z 5

Překrásná kniha! Příběh mne nadchl, nutil mne k zamyšlení! Vřele doporučuji přečíst.

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy knížky

Andreas Izquierdo
německá, 1968
2021  89%Stíny světa

Kniha Stíny světa je v

Právě čtených6x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce97x
Chystám se číst119x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x