Stíny nad Notre Dame

Stíny nad Notre Dame https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115071/bmid_stiny-nad-notre-dame-qtr-115071.jpg 4 53 16

Paříž je vzrušena vraždou italského profesora Sonelliho. Kriminální reportér Jacques Batissier se čirou náhodou seznámí s opilým mužem, který mu zločin popíše do takových podrobností, že tím upoutá novinářovu pozornost. Průběh vyšetřování dává neznámému za pravdu. Batissier si uvědomuje, že takové detaily mohl vědět jenom vrah sám. Rozhodne se pátrat po něm na vlastní pěst. Netuší ještě, že případ profesora Sonelliho ovlivní jeho životní osudy po více než deset let, že jej přiměje k mnoha těžkým rozodnutím a že jeho zásluhou prožije mnoho dramatických událostí. Batissier se však nevzdá ani tehdy, když zjistí, že honičkou za vrahem si proti sobě poštval mocnou tajnou fašistickou organizaci, která je řízena z Berlína a má ve Francii plnit úlohu páté kolony. V pohnutých dnech před druhou světovou válkou, za války i v prvních poválečných letech usiluje francouzský reportér o odhalení pravdy. Rozuzlení jeho životního případu je víc než překvapující.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Schatten über Notre-Dame , 1969


více info...

Přidat komentář

Jara.v
08.01.2024 5 z 5

Senzační kniha, která se skvěle četla. Nevyhledávám témata kolem 2. světové války, ale tento příběh mě úplně pohltil. Hlavní padouch, jak se občas píše, byl patrný už asi od čtvrtiny knihy, ale v napětí kniha udržuje až do konce.

icezero
25.12.2022 5 z 5

Skvěle napsaná kniha s příběhem na pozadí vývoje, začátku až po konec valky ve Francii. Právě z toho pozadí příběhu se člověk dozví spoustu dalších informací o tom, jak fungovala a možná že i stále funguje zpravodajská síť tajných organizací. Ten konec byl pro mě sice trošku očekávaný, ale i tak hodnotím lépe než spoustu dalších knih s válečnými příběhy


mataaskorice
18.05.2021 5 z 5

Skvělá knížka. Čtivá od A do Zet. Je to napínavé a zároveň se čtenář dozví řadu zajímavých věcí z historie. Nicméně mi vytanul na mysli postoj Francie při dohodě v Mnichově. Jenže... po bitvě je každý generál. Sílu extrémního nacionalismu (nejen toho německého) bylo tehdy nejspíš těžké odhadnout. To, o jak propracovanou síť kontaktů na mezinárodní úrovni se jedná, se začalo ukazovat pozvolna.

aralka
26.11.2020 4 z 5

La Cagoule je tajná fašistická ultrapravicová organizace, která operuje ve Francii v předválečných a válečných letech a je podporována ze strany nacistického Německa, fašistické Itálie a Španělska. Její tajní členové při svých setkáních nosí kápě a zaujímají i velmi vysoká postavení například u francouzské policie. Novinář Batissier se vydává po stopách jedné vraždy a tím si znepřátelí Cagoulardy, jejichž prsty jsou opravdu dlouhé... jde o napínavé čtení, doporučuji.

Pain
10.11.2020 5 z 5

Knihu jsem četla před mnoha a mnoha lety. Moc se mi líbilo. Nejspíš si ji budu muset od své matky půjčit a znovu přečíst.

ludek.n
25.03.2020 4 z 5

Stíny nad Notre Dame jsou detektivním dramatem s investigativním novinářem Jacquesem Batissierem v hlavní roli. Na pozadí začínající nacistické okupace Francie se odvíjí příběh série neobjasněných vražd, souvisejících s tajnou fašistickou ilegální organizací La Cagoule, jejíž příslušníci nosí kápě po vzoru amerického Ku-klux-klanu. Schauer s Bonhoffem se ve výstavbě příběhu vedou velmi dobře, vyprávění zbytečně nekomplikují a používají v podstatě velmi jednoduchých prostředků k navození vpravdě elektrizující atmosféry, která vás vtáhne a nepustí. Válku samotnou používají jako element, který má potenciál zdramatizovat zápletku a připravit zásadní východiska pro potenciálně spravedlivé a osvobozující finále. Šťastnou ruku měli autoři i při volbě postav, ať už se jedná o komisaře Pierra Rochambeauxe, fotoreportérku Madeleine Labissovou nebo samotného Jacquese Batissiera. Právě postava novináře, pracujícího pro přední pařížské deníky, jim dovolila svobodný a nezávislý pohled na politický a morální rozklad 3. francouzské republiky a její protifašistické hnutí. Stíny nad Notre Dame nejsou bombastickým thrillerem, ale mají sílu tsunami, tím spíše, že vycházejí ze skutečných událostí.

Abia
05.09.2019 4 z 5

Kniha mi připadala s ohledem na rok vydání poměrně akční. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, např. o působení fašistické propagandy před válkou, o tajných skupinách. V druhé půli poněkud vylézala komunistická propaganda, ale možná jsem jen na toto citlivá. Hodně se mi líbil popis novinářské práce před válkou, velmi hezky popsané, dnes už nepředstavitelné. Určitě kniha, kterou mohu doporučit.

85098211
05.09.2018 5 z 5

Zajímavé téma, výborně zpracované. Kniha je čtivá a mně se líbila. Je to spíše taková knižní klasika a to je nutné při jejím čtení zohlednit. Přesto - nebo právě proto ;-), hodnotím plným počtem.

mgeisselreiter
27.07.2017 4 z 5

Trochu rozporuplná kniha, aspoň pro mě. Poměrně dobře se čte, ale jsou sem tam trochu nudné pasáže. Nelíbí se mi trochu amatérský způsob uvádění kapitol přítomným časem, který má vzbuzovat víc akční styl. Nelíbí se mi hodně levicové, místy až komunistické zaměření. Ale na druhou stranu, je to zajímavý pohled do minulosti, odrážející realitu. Bohužel občas působí naivně. Dám 4* při 70%, jelikož i přes negativní výtky poziviva převládly a dobře se četlo. 27.7.2017.

pobijecmuch
18.02.2017 5 z 5

Působení Hitlerovy páté kolony těsně před 2. světovou válkou ve Francii.
V roce 1966 zfilmováno do seriálu, kde novináře Batissiera zahrál český herec Jiří Vršťala.

jarin58
18.08.2014 5 z 5

Ač je kniha napsána téměř před půl stoletím,je i dnes velmi čitelná,napětí od začátku do konce.Proto musím dát pět hvězd.

Zorro89
19.04.2014 5 z 5

Tato kniha mě velmi překvapila, napínavý příběh neúnavného investigativního novináře Jacguese Batissiera, který byl na stopě fašistické organizaci a který neuhnul z cesty, v jejímž cíli byl důkaz pro odhalení členů vedení Le Cagoule.

Pavelpi
16.03.2013 5 z 5

Knihu jsem dostal k narozeninám jako dárek.Protože jsem viděl seriál v televizi,přečetl jsem jí a nebyl jsem zklamaný.Líbila se mi více než film.Seriál sice mám také,ale pouze v původním znění,ale protože se u nás už vysílat nebude,jsem rád,že ho mám.Ale kniha je přece jenom lepší.

Selinute
03.10.2012 4 z 5

Knížku jsem koupila na aukru. Kdysi dávno jsem viděla film (nebo to byl seriál ?) a tak jsem si ji chtěla přečíst. Trošku mě zklamala. Při dnešní spoustě thrillerů mě přijde zastaralá.

ronyjihlava
15.05.2012 5 z 5

Prima knížka. Doporučuji všem, kteří se zajímají o historii, o počátky nacismu a o vše, co předcházelo druhé sv. válce.

vitavita
11.03.2012 3 z 5

Dobře čtivý a též sfilmovaný. Seriál měl svého času úspěch. Mohli by ho opakovat.

Štítky knihy

vraždy zfilmováno krimi

Autoři knihy

Herbert Schauer
německá, 1924 - 1988
Otto Bonhoff
německá, 1931 - 2001