Stínové válečnice

Stínové válečnice https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421568/bmid_stinove-valecnice-Mka-421568.jpg 4 6 2

Kniha Stínové válečnice poodkrývá dosud neznámá fakta o špionáži a tajných operacích za druhé světové války a odhaluje pozoruhodné příběhy odvážných žen, které se za tímto účelem dobrovolně vypravily na nepřátelské území. Byly vysílány americkým Úřadem pro strategické služby (OSS) a britským Útvarem zvláštních operací (SOE) do nacisty okupované Evropy, aby tam vybudovaly síť odbojových organizací. Kuráž, energie a důvtip těchto mladých smělých žen napomohly Spojencům probít se z normandských pláží a několika se dokonce podařilo v době vrcholící války proniknout do srdce Hitlerovy říše – do Berlína. Všechny agentky šly do akce s vědomím, že je mohou nacisté chytit, mučit a zabít, ale na jejich místo už se cvičily další. Román Stínové válečnice vypráví příběhy mimořádně vynalézavých a silných žen, které dosud zůstávaly pohříchu nevyřčeny.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Práh
Originální název:

Shadow Warriors of World War II , 2017


více info...

Přidat komentář

Kakho-Oto
30.12.2020 4 z 5

Kniha je čtivá, avšak poměrně nepřehledná. Autoři skákají od jednoho agenta k druhému, od jedné agentce ke druhé, takže čtenář lehce ztratí přehled, o kom vlastně právě čte. Některé agentky jsou velmi známé, nejvíce zřejmě "kulhavá" Virginie Hallová. Parádní byly mise Nancy Wakeové a Krystyny Skarbekové (Gravelline), jež snad posloužila Flemmingovi jako předobraz literární postavy Vesper z první bondovky Casino royale. Odboj ve Francii a v okupovaných českých zemích se moc srovnat nedá. Ten první z nich byl mnohem akčnější nejen z toho důvodu, že je Francouzů více, ale zejména zde hrála roli neobvyklá podpora odboje ve Francii. Především to bylo vidět v předvečer vylodění v Normandii dne 6. 6. 1944 a následně poté - odboj dostal z Velké Británii spoustu dodávek zbraní a munice, aby mohl zaměstnat Němce a jejich francouzské kolaboranty. Spojenci potřebovali od francouzského odboje, aby jim pomohl v úspěchu vylodění a v následných válečných operacích.

miseb
25.04.2020 5 z 5

Okamžitě jsem se začetla, knížka velmi zajímavá, spousta informací o počátcích SOE, které jsem znala již z dřívějších knih, ale spousta věcí nových. Čekala jsem ale, že se autor začne věnovat více jednotlivým agentkám, a jejich působení v okupovaných zemích. Velká část je však věnována OSS a působení, hlavně ve Francii, je omezeno na konstatování"...seskočila, postaral se o ni odboj, případně byla zrazena, dopadena, dostala se zpět apod. ..." Jako by byla snaha obsáhnout co nejvíce, v co nejkratším čase. Ale ke konci knihy se o jednotlivých akcích dozvídáme víc, jsou i podrobněji popisovány. A jsou zaznamenány osudy agentek i v době osvobození a po válce. Nakonec šlo o knížku velmi zajímavou, kterou určitě doporučuji přečíst.


Autoři knihy

Gordon Thomas
britská, 1933 - 2017
Gregg Lewis
americká

Kniha Stínové válečnice je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Knihotéce42x
Chystám se číst24x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x