Průlom

Průlom https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208873/bmid_prulom-cd7-208873.jpg 4 24 7

Stínové operace série

< 3. díl

Třetí kniha série Stínové operace. Velké Znovuprobuzení se nerodilo v poklidu. Po celé zemi se v lidech všech národností budí magie. Spolu s ní v sobě tito „Napojení" nalézají děsivé schopnosti: přivolat bouřku, nechat ožít mrtvé, podpálit všechno jediným dotekem. Ti, v nichž se Projeví magie, si budou muset vybrat: stanou se ovčáckým psem a budou hlídat stádo, nebo vlkem, který stádo sežere. Je po krvavé bitvě o Operační základnu Hranice. Prezident byl skandálně obviněn z velezrady. Podplukovník Jan Thorsson, známý jako Harlekýn, se stává národním hrdinou, zároveň ale také vyvržencem z vojenských složek, které byly jeho jedinou rodinou. Portomant Oscar Britton pobývá v exilu, odkud spolu se skupinou rebelů bojuje za rovnoprávnost Napojených. Konkuruje mu však mocná rivalka: Skylla, chodící zbraň, bojující za lidstvem posvěcený apartheid, v němž je nucen žít její druh. Skylla se nezastaví před ničím. Její nelidské vojsko vtrhne do New Yorku a jedinou silou, která dokáže zabránit masakru, jsou vojáci Jednotek nadpřirozených operací. A pokud Harlekýn chce, aby ho vzali zpět, bude se muset postavit této šílené ženě ze své minulosti, kterou její moc změnila v cosi ďábelského...... celý text

Literatura světová Válečné Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Breach Zone , 2014


více info...

Přidat komentář

Samohyb
24.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Nejdřív k ději:
Jan Thorsson, dříve známý jako Harlekýn, porušil přímý rozkaz prezidenta a zavraždil 8 mariňáků a proto si zaslouží jen pohrdání, vyhazov a vězení. To si tedy myslí většina zelených mozků v americké armádě. To, že svým činem odhalil jedno z největších spiknutí a zachránil celou vojenskou divizi, téměř třicet tisíc lidí, to je pro ně zanedbatelné. Naštěstí je tu veřejné mínění, které jej považuje za hrdinu a tak je povýšen a uklizen na pozici tiskového mluvčího. Plukovník Allan Bookbinder, nyní generál, je zase uklizen k pobřežní stráži. Pak ale zasáhne osud, rozlícená žena čarodějka Skylla, která přímo do středu New Yorku přivede armádu goblinů, obrů, černých bohů a dalších krvelačných tvorů ze Zdroje a chce převzít vládu nad USA. Velitelem zásahu je jmenován Harlekýn. Má to jen jednu malou chybu. Protože průniků je víc a jeden z nich je nebezpečně blízko skladišti nukleárních raket, má k ruce jen místní posádku a výcvikovou skupinku zelenáčů z JNO. Do toho ještě Skylla pustí do všech médií, že chce vyřešit šikanu a pronásledování napojených a nastolit New world order, tedy v USA. Pro začátek. Nezbývá mu nic jiného, než se spojit s přáteli i bývalými nepřáteli a jednou provždy vyřešit postavení napojených v zemi...

Absolutní jízda. Cole jako by se opravdu našel až v tomto díle a rozjíždí obrovskou bitvu. Vrství nápad na nápad. Nejzábavnější postava ukázána z jiného úhlu a pod drobnohledem. Filozofická zamyšlení jsou realistická, znepokojivá, ukazující, že stačí málo a svoboda je v trapu a musí se zalít krví vlastenců a tyranů, aby se znovu objevila. Že nestačí se nechat unášet proudem, ale člověk musí převzít odpovědnost a nad svými činy přemýšlet i z širšího hlediska. Že nelze věci dělat pořád stejně, protože lidé, situace a okolnosti se neustále mění. Vlastně docela lituju, že už jsem sérii dočetl. U prvního dílu by mě to nenapadlo. Skyllina tragická odbočka, jak se z fajn ženy stala Skyllou a jak se Harlekýn stal takovým, jak jsme ho poznali v prvním díle... Upřímně, když jsem zjistil, co a jak jí udělali, tak naprosto chápu, co a proč způsobila. A dokonce jsem ji přál, aby se to povedlo. Náš svět totiž je ve skutečnosti ještě mnohem prohnilejší, lidé křivější a zákeřnější, než je to popsáno zde.
Mám teorii. V době, kdy bylo lidstvo kmen čítající 15 tisíc jedinců na celé planetě, mohly přežít jen dva druhy osobností. Ti nejlepší hrdinové, silní, stateční, schopní odvážní. A pak druhá, všeho schopná, zákeřná, duševně a povahově degenerovaná část lidstva. Bohužel hrdinové umírají častěji a proto jsme tu dnes v takovém svrabu.
Jediné, tak mi konec přišel strašně na honem, nedořešený, postavy neukončené, jako by byl ještě nějaký díl, který u nás opět nevyšel. Ale není, pouze trojdílný prequel.

Brace
14.03.2020 4 z 5

Série, která by si zajisté zasloužila mnohem více pozornosti, než se jí patrně dostalo. Neotřelý námět magie a armády vás udrží ve zvědavém pokračování četby i přes méně záživné pasáže, které se tu a tam objeví. Jakmile se dostanete přes nejslabší první díl (Britton), čeká vás parádní dvojka (Bookbinder) a prima trojka (Harlekýn) s uspokojivým závěrem. Každý díl vypráví příběh nové postavy, kdy hrdinové předchozích knih přebírají vedlejší role, což vnímám jako pozitivum. Určitě celou sérii doporučuji, svými krásnými obálkami vám ozdobí knihovničku.


protokol
18.12.2019 1 z 5

no záverečná kniha ma dorazila
keď chcete pos.... celí príbeh začnite písať čo sa stalo pred rokmy ako začal dej .
také memoáre a absurdný počin skili a jej niekolko tisícovej grupi nie nie toho bolo na mňa príliš jediné čo bolo dobré bol 1 diel a tam to malo skončiť

Majdusak
18.02.2019 5 z 5

Jednoznačně nejlepší díl a musím říct, že hlavní postava trojky prostě vede. Objevila se v předchozích knihách, ale nyní je postavena do jiného světla a především.... Skylla... Poodhalení jejího příběhu a Harlekýnova retrospektiva - skvěle zvládnuté a zajímalo mě, zdali to tak Cole plánoval od začátku. Na Coleových postavách se mi líbí, že dělají správná rozhodnutí opravdu za jakoukoli cenu, vidím v tom to myšlení vojáka - cíli musíš obětovat vše - tedy kromě cti, tak nějak... Skoro mě mrzí, že tady Stínové operace končí. Skvělá práce.

Eyghon
14.08.2018 5 z 5

Důstojné zakončení magické série. V podstatě celá kniha je jedna velká bitva, proložená flashbacky vztahu Harlekýna a Skylly.

Antarra
22.05.2016 4 z 5

Lepší než první díl, ale konec byl bohužel slabší než k čemu to gradovalo. Naštěstí se kolem nesympatického Oskara točí pouze první díl. Nápad je to dobrý, líbila se mi představa Ježíše jako fyziomanta, na kterého je tam narážka. Lecjaké mytologické záhady se vysvětlí Napojením :-) Bohužel z toho šlo jistě vytřískat víc, příběh na mě působil poněkud jednoduše a přímočaře, na to že se postupně věnuje třem různým postavám (a Harlekýn je určitě nej). Líbí se mi zobrazení mentality - veřejnosti, vojaků, vlády a pravdy o tom, že nespravedlnost systému prostě je a jeden člověk nenadělá nic a jeho existence je do značné míry závislá na tom, jak moc se systému zrovna hodí. Škoda, že to není propracovanější, nevyužitý potenciál zamrzí.

Mafian
29.03.2016 3 z 5

kombinované military scifi i fantasy - variace na x-many nádherný materiál pro film mistrně jsou zvládnuty jak bojové pasáže tak filozofické a psychologické, nádherně necitlivé vůči původním obyvatelům ameriky,:)

Štítky knihy

městská (urban) fantasy

Autorovy další knížky

Myke Cole
americká
2013  74%Kontrolní bod
2014  80%Hranice
2014  80%Průlom

Kniha Průlom je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Doporučených1x
Knihotéce69x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x