Štěpánův podivuhodný stroj

Štěpánův podivuhodný stroj https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424598/bmid_stepanuv-podivuhodny-stroj-MGY-424598.png 5 27 6

Štěpán je neobyčejně zvídavý kluk. Všechno ho zajímá, všemu chce přijít na kloub. Jakmile je v jeho dosahu nějaký přístroj, hned zkoumá, jak funguje a jak by se ho dalo využít. Na otázku, čím by chtěl být, bez váhání odpoví: „Budu vynálezcem!“ Co se stane, když se takový kluk ocitne sám v noci s velkými starožitnými hodinami? Jak fungují? A jaké tajemství se skrývá u prarodičů na půdě? Vezměte si šroubovák, hodinářské kukátko a probuďte ve svých dětech vynálezce. Kniha je určena pro předškolní děti nebo pro čerstvé školáky, kteří mají rádi stroje a přístroje a rádi si čtou s rodiči. Mimo jiné příběh o Štěpánovi dětem nenásilně a hravou formou osvětluje základní terminologii spojenou s určováním času (malá a velká ručička a jaký časový úsek ukazuje, celá hodina, časové úseky ciferníku atd.).... celý text

Přidat komentář

jitka_dankova
10.03.2024 4 z 5

Pohádka o klukovi s fotografickou pamětí, který zbožňuje hodiny a hodinové strojky. Syn knihu četl v 10 letech a musím říct, že ač mu styl psaní Zuzany Pospíšilové absolutně nesedí (třeba Kouzelnou třídu vyloženě nesnášel, četli ji ve škole), tak toto byla kniha, kterou si přečetl nakonec rád. Nadchly ho ilustrace různých hodin a hodinových ciferníků a strojků. Vlastně celá kniha je spíše o hodinách než o tom podivuhodném stroji, ač jsme pod tím názvem čekali, no, trochu něco jiného. Ale nevadilo to. Z čeho byl syn rozčarovaný, bylo příliš pohádkové pojetí. Nelíbilo se mu, že Štěpán měl superschopnost s tou fotografickou pamětí (nebo těžko to lze vysvětlit jinak, co tam zvládl udělat) a nemohl se s ním pak ztotožnit. Pro spoustu kluků to díky všem těm ilustracím ale bude příjemné a hezké čtení. Jen pro hodně hloubavé a přemýšlivé kluky to může být na delší diskuze (třeba syn už ví, že mrkev není ideální na dobrý zrak, že to je to už dlouho vyvrácený mýtus a divil se, že to Štěpán neví... a taky ho zaráželo to samé sladké - chleba s marmeládou na snídani, palačinky na večeři a banánový dort, když si Štěpán předsevzal, že bude jíst zdravě, aby z něj byl bystrý vynálezce... ).

Knihomolka506
03.07.2023 5 z 5

Kniha o čase, strojích, ale taky šikovném klukovi , který je sem tam zlobivý , ale víceméně zvědavý... Jako všechny děti,, ale nikdo z nich ještě nebyl sám s hodinami? Na co jsou a proč mají babička s dědou tajnosti na půdě?
Kromě toho příběh vysvětluje jak poznat kolik je zrovna hodin, co je ciferník a jiné důležité informace.


broskev28
16.01.2022 5 z 5

Zajímavá a poučná kniha se skvělým obrazovým doprovodem: ta by se mohla malým kutilům opravdu líbit! Štěpán se svými brejličkami je tuze velký sympaťák, ale povedli se i jeho rodiče a prarodiče. Výborné jsou i kuchyňské "pokusy", takže já dětem tuhle knížku určitě doporučím.

introvertka2020
27.03.2020 5 z 5

Máte doma zvídavého technika a vynálezce? Potom je tato kniha právě pro Vás. Příběh malého Štěpána, který na prázdninách u babičky a dědy sestaví ze starých hodin velmi užitečné zařízení, potěší i dospělé. Vtipný příběh s nádhernými ilustracemi pomáhá dětem porozumět určování času.

Purple17
26.03.2020 5 z 5

Veselý příběh pro malé techniky. Malý Štěpán v sobě objeví talent vynálezce a sestrojí velmi užitečný stroj, bez kterého se už neobejde žádné malé hospodářství. Příběh je vhodný pro předškolní děti nebo pro všechny co mají rádi ozubená kolečka.

Ladasom
26.03.2020 5 z 5

Příběh o malém vynálezci Štěpánovi, který tráví prázdniny u babičky a dědy, je doplněn krásnými ilustracemi. Příběh nepoučí jen děti, ale i dospělé. Čtenář se seznámí mimo jiné i s různými typy nářadí, které se běžně najde v dílnách pro šikovné ruce. Ideální kniha k předčítání pro předškolní děti nebo k procvičování čtení začínajícího čtenáře.