Stavba komiksu

Stavba komiksu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107593/stavba-komiksu-107593.jpg 4 5 3

Stavba komiksu významného francouzského odborníka Thierryho Groensteena přináší novou analýzu jazyka komiksu. Kniha vychází z podrobného popisu různých konstitutivních jednotek komiksu a jejím vyústěním je vysvětlení hlavních významotvorných mechanismů. Autorovy teoretické vývody se opírají o pečlivě zvolené příklady z klasické i současné komiksové tvorby. Dílo zdůrazňuje prvořadost vizuální stránky komiksového diskurzu, aniž však opomíjí jeho verbální funkce. Nový přístup k obecné četbě obrazu, jenž je podle Groensteena vypověditelný, popsatelný a interpretovatelný, ovšem zdaleka přesahuje sféru vlastní „deváté múzy". Česká literární věda komiksu dosud věnuje jen okrajovou pozornost; Groensteenovo dílo je proto první ucelenou teoretickou prací o komiksu, která v češtině vychází.... celý text

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Host
Originální název:

Systeme de la bande dessinée , 1999


více info...

Přidat komentář

Karin_Kim55
07.10.2021

- - čteno jako úkol do školy - -
Jsem na vážkách, jak toto ohodnotit. Jestli máte zájem studovat komiks, spíše by bylo lepší najít něco novějšího a v angličtině. Možná bych doporučila i něco aktuálnějšího?
Jestli jste ale omezeni pouze na český jazyk, tak se musíte připravit, že je to zbytečně složité.

R47
15.02.2021 5 z 5

Vím, že si dost lidí stěžovalo na překlad. Ale pořád je to jediná u nás ucelená kniha o teorii komiksu. McCloud je základ, ale přece jen to nestačí.


makushenka
04.07.2017 4 z 5

Jedna z mála knih věnující se teorii komiksu v čj. Na můj vkus je poměrně složitá (narozdíl od McCloudova Jak rozumět komiksu), ale určitě je vhodné si ji přečíst, pokud má člověk o komiks trochu vážnější zájem.

Autorovy knížky

Thierry Groensteen
belgická, 1957
2005  80%Stavba komiksu